Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Restaurangföretagare i Pargas och Kimito vill inte höja lunchpriset: ”Då elkrisen kom tänkte vi att vi i stället försöker öka antalet kunder”

Uppdaterad 07.11.2022 10:53.
En man med förkläde på i en restaurang.
Bildtext Patrik Lindström har tidigare arbetat på studentrestaurang i Åbo och där har han lärt sig att laga god mat till ett billigt pris.
Bild: Carmela Johansson / Yle

I större städer som Åbo har lunchpriserna gått upp, men på mindre orter är det svårare att höja priserna. I stället har krögarna valt att satsa på förmånligare råvaror och att minska svinnet.

Patrik Lindström har drivit restaurang i Pargas i ungefär ett och ett halvt år, och hittills går verksamheten ihop trots många utmaningar.

– Alltid är det utmanande att beakta olika kriser, men det börjar nästan bli vardag. Vi har inte höjt våra priser. Vi funderade på det, men då elkrisen kom och folk blev försiktiga tänkte vi att vi i stället försöker öka antalet kunder, så att det går ihop. Ett annat sätt att spara är att minska på svinnet, säger Lindström.

En portion mat med sallad, potatisbitar, ris, köttsås och en bit bröd.
Bildtext I Pargas har priset på lunch inte stigit under hösten.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Mer vegetariskt på menyn

Krögaren Eva Johansson har inte heller höjt sina lunchpriser, men hon har redan tidigare haft ett lite högre lunchpris, så det finns inte samma utrymme att höja priset. Ett sätt att få det att gå ihop trots ökade kostnader är att övergå till en mer vegetarisk meny.

– På grund av kostnaderna har vi gått mera mot vegetariska rätter. Du får en bra, näringsrik och lokal lunch, men du har inte de höga kostnaderna för kött och fisk. Fisken har ju stigit våldsamt i pris. Det betyder att vi har lite sämre kundunderlag, för vegetariskt är ännu lite främmande för oss i Pargas, säger Johansson.

För tillfället får Johansson mest pengar in kvällstid. Men även om lunchen i sig inte är lika lönsam som kvällsrestaurangen, så har den ändå ett viktigt marknadsföringsvärde, eftersom det ofta är lunchgästerna som sedan bokar in ett restaurangbesök till kvällen.

En kvinna med glasögon och förkläde i en restaurang med blommig tapet och tavlor på väggarna.
Bildtext Även om lunchen inte alltid är ekonomisk lönsam, bidrar den till att flera kunder hittar till Eva Johanssons restaurang.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Antalet kunder varierar mycket från dag till dag

I Pargas finns många alternativ för den som ska äta lunch, men samtidigt finns det inte lika mycket människor som i en stor stad och därför gäller det att följa med konkurrenterna.

– Flödet av människor i en liten stad är så ojämnt och antalet kunder varierar mycket från dag till dag. Om någon annan har ett evenemang en kväll så är det ingen idé att ha öppet, då stänger man, säger Johansson.

Ett kök där det skärs pumpa, skalas, diskas och dammsugs.
Bildtext Genom att ha lite svinn och mer vegetariskt blir priset på råvarorna lägre.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Viktigt ha flera ben att stå på

Även i Kimitoön är de höjda kostnaderna en utmaning och antalet kunder varierar stort mellan sommaren och resten av året och därför har priserna inte stigit mycket.

– På sommaren höjde vi lite på priset på hamburgare och pizza, men lunchen kostar det maximipris på 11,30 euro som staten har fastställt, säger krögaren Yngve Lignell, som har drivit en restaurang i Kimito centrum i 38 år.

För att lunchförsäljningen skulle vara lönsam skulle Lignell, Lindström och Johansson gärna höja priset med ungefär en euro. Men ekonomiskt går det ändå ihop för Lignell eftersom verksamheten har flera ben att stå på.

– Vi har ju caféet, puben och hotellrum. I dag är det vanligare att folk går ut och äta i stället för att gå ut och festa. Förr var alkoholförsäljningen ungefär femtio procent av vår försäljning, i dag är den kanske tjugo procent, säger Lignell.

Lignell medger att de sista åren som krögare varit de mest dramatiska.

– Inte hade jag väntat att slutet av min karriär skulle vara så här svår med covid och krig. Jag letar efter någon som vill ta över, som köper det eller hyr det, säger Lignell.

I Pargas lunchar de flesta som förut

På Köpmansgatan i Pargas träffar Yle Åboland på Jonas Heikkilä och Emilia Nordling, som är på väg på lunch. Båda brukar äta lunch ute flera gånger i veckan, oftast i Pargas men i bland även i Åbo.

– Här i Pargas tycker jag inte att priserna har stigit, men kanske i Åbo och Helsingfors. Hittills har högre priser inte påverkat mitt lunchande. Jag tycker att det är bra med en paus från arbetet och att tänka på annat, säger Heikkilä.

– Jag äter ganska sällan på platser där priset har stigit, så jag lunchar som förut. Det är viktigt att få ordentligt lunchmat och jag är lite för lat för att börja laga mat hemma, så jag tycker att det är behändigt att gå ut och äta lunch, säger Nordling.

Har ni någon smärtgräns för när det blir för dyrt att gå på lunch?

– Jag tror inte att det i första taget gör att jag lunchar mer sällan. Kanske så att jag då väljer att gå oftare till de ställen som har billigare lunch och mer sällan till de ställen där lunchen är lite dyrare, säger Nordling.

En man i blå rock och glasögon och en kvinna i orange rock på en gata.
Bildtext Kollegorna Jonas Heikkilä och Emilia Nordling går ut på lunch som förut.
Bild: Carmela Johansson / Yle

I Pargas centrum med omnejd finns det kring tio restauranger som serverar lunch året om och flera sommarrestauranger. Vid ett bord på en av lunchrestaurangerna sitter Harry och Carita Ramstedt och Olle och Pia-Gunn Anckar och har just ätit lunch. De brukar äta lunch ute ungefär en till två gånger i veckan och gärna äter de tillsammans med sina vänner.

– Vi tycker att det är förmånligt och att de har bra mat, så hit går vi väldigt ofta. Vi kommer nog även om priserna går upp lite, säger Harry Ramstedt.

– Det är bekvämt och framförallt socialt, vi får träffa goda vänner och gå ut tillsammans, säger Olle Anckar.

Två äldre par som sitter vid ett restaurangbord.
Bildtext Olle och Pia-Gunn Anckar och Harry och Carita Ramstedt brukar ofta äta lunch tillsammans.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Restaurangföretagare i Pargas och i Kimito är försiktiga med att höja lunchpriserna

5:57

Diskussion om artikeln