Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Samlingspartiet går mot seger i riksdagsvalet – så här har partierna slutspurtat de senaste valen

Petteri Orpo och Magnus Swanljung
Bild: Silja Viitala

Historiskt sett lyckas Samlingspartiet ständigt hålla kvar väljarna under månaderna fram till valet. SDP är expert på att klåpa bort dem, medan Sannfinländarna bjuder på överraskningar.

Nästa riksdagsval hålls enligt planerna den 2 april 2023. Dit är det fem månader.

Om valet hölls nu skulle Samlingspartiet vinna valet med stor marginal till det näst största partiet SDP, det visar Yles partimätning som publicerades i torsdags. Centern skulle få storstryk.

Det kan ge en försmak på hur nästa regering ser ut.

En tillbakablick på tidigare val visar att Samlingspartiet brukar hålla ställningarna rätt bra under slutspurten, medan SDP oftare klåpar bort väljarna på målrakan.

Historien behöver inte nödvändigtvis upprepa sig, men Samlingspartiet har under de senaste 20 åren klarat av att hålla i sina väljare under månaderna fram till valet oavsett om de suttit i regering eller opposition.

Hård kamp om andra platsen

Socialdemokraterna har en kuslig förmåga att nå sin formtopp alldeles för tidigt. Inför riksdagsvalet våren 2019 hade SDP ännu i oktober ett väljarstöd på över 22 procent. På valdagen fick man nöja sig med 17,7.

Om Sanna Marin och hennes socialdemokrater ska ta upp kampen om förstaplatsen måste de med andra ord lyckas med konststycket att bryta ett historiskt mönster.

Sannfinländarna som traditionellt brukar fånga rörliga väljare har nu ett tuffare utgångsläge

För tillfället har Samlingspartiet ett försprång på nästan sex procentenheter, med ett väljarstöd på 23,9 procent.

Kanske är det ännu mer spännande att hålla koll på kampen om andra platsen.

Skillnaden mellan SDP (18,2) och Sannfinländarna (16,7) är nu 1,5 procentenheter.

Grafisk framställning av resultaten i Yles partimätning publicerad i november 2022.
Bildtext Yles partimätning 3 november 2022.
Bild: Eetu Pietarinen

Inför valen 2011 och 2019 gjorde Sannfinländarna en fenomenal slutspurt. Hösten 2018 låg Sannfinländarnas väljarstöd under 10 procent. På valdagen fick partiet 17,5 procent av rösterna.

Frågan är om mönstret upprepar sig. Mot Sannfinländarna pekar valet 2015 då partiet hade ett väljarstöd på över 15 procent redan under hösten, då blev slutspurten mindre drastisk.

En skillnad jämfört med senaste riksdagsval är också att de osäkra väljarna då var fler. Hösten 2018 uppgav bara 60 procent av väljarna att de hade valt parti, nu ligger siffran på 70 procent.

Sannfinländarna som traditionellt brukar fånga rörliga väljare har nu ett tuffare utgångsläge.

Och höstens tuffa politiska utspel om språkpolitik och gängkriminalitet verkar inte åtminstone ännu bära frukt.

Centerns motgångar kan avgöra regeringsbildningen

Om Samlingspartiet vinner valet står partiet inför ett val som påminner om pest och kolera. För tillfället attackerar Petteri Orpo med själ och hjärta vänsterregeringens ekonomiska politik. Själva essensen i hans vallöfte är att slut på SDP:s lånerally.

Å andra sidan skulle han med långa tänder bilda regering med Sannfinländarna på grund av partiets syn på mänskliga rättigheter och EU.

Avgörande för hans val mellan en blåröd och en blåbrun regering kan vara Centerns dalande siffror.

Centern harvar för tillfället på i gärdsgårdsserien, med ett stöd på 10,9 procent. Under de senaste 20 åren har partiet undantagslöst backat med flera procentenheter under det avgörande halvåret inför valet.

Även om Centern lidit svårt av att sitta i en rödgrön regering är det svårt att tänka sig någon större entusiasm för att bilda regering med Samlingspartiet och Sannfinländarna om valresultatet inte blir avsevärt bättre än partimätningarna nu förutspår.

Diskussion om artikeln