Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg sparar el – kan bli aktuellt att stänga av stadens bastur

En bastuinteriör.
Bildtext Det kan vara kallt i stadens bastur i vinter.
Bild: Sirkka Haverinen / Yle

Raseborg förbereder sig inför en utmanande vinter vad gäller tillgången till energi. Staden planerar bland annat att stänga bastur och dämpa gatubelysningen.

I ett pressmeddelande skriver stadsdirektör Petra Theman att ”det är mycket viktigt att alla aktörer – staden, företagen och invånarna – förstår betydelsen av att spara för att kunna trygga tillgången till energi inom de allra mest kritiska verksamheterna.”

Raseborg har med tidigare åtgärder minskat på sin energiförbrukning med 10 procent på ett år.

Under den kommande vintern behövs ändå punktåtgärder.

Staden följer till exempel extra noga med förbrukningen i de fastigheter som har direkt elvärme och i dem sänks inomhustemperaturen till 21 grader.

Från december till mars stängs stadens elbastur av om det behövs. Vid jul ska man ändå få basta. Det finns bastur i cirka 30 av stadens byggnader.

En annan åtgärd är att gatubelysningen dämpas vid lämpliga tider på ställen där det är tekniskt möjligt.

Invånarmöten om energisparande

I slutet av året ordnar staden tillsammans med Raseborgs Energi invånarmöten med information om minskningen av elförbrukningen, beredskap i fall av elbrist och andra frågor som gäller energiförbrukning och energistöd.

Staden påminner också alla att förbereda sig inför eventuella elavbrott som problem med eltillgången kan orsaka under den kommande vintern.

Diskussion om artikeln