Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Har du vinslattar över eller en bortglömd flaska vin i skåpet? Gör din egen vinäger – det är enkelt och du sparar pengar

Två flaskor på en köksbänk. Den ena flaskan innehåller en rödbrun vätska och den andra innehåller en gulbrun vätska. Flaskornas mynning är täckta med varsitt kaffefilter.
Bildtext När vinägern har mognat i flera veckor blir den grumlig i bottnen.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Vinäger kan framställas av i princip allt som innehåller alkohol. En hemsnickrad vinäger får ofta en fylligare smak och man kan själv smaksätta den som man vill.

Att göra egen vinäger är ett utmärkt sätt att få användning av överblivna vinslattar eller att rädda oöppnade vinflaskor som passerat bäst före datum och inte är så goda att dricka längre. Dessutom är det ett roligt experiment som kan resultera i en fantastisk smaksättare.

Det enda du behöver är vinslattar, en flaska, ett kaffefilter och en vinägerstart. Vinägerstarten kan vara en vinägermamma eller bottensatsen av en färdig vinäger.

Tre flaskor med olika vätskor och en kanna med vatten på en köksbänk.
Bildtext Använder du starkare viner kan de behöva späs ut med lite vatten. I flaskan med den mörkgula vinägern ser man att den mognat och blivit grumlig i botten. När det inte längre finns alkohol kvar i vinägern har den mognat klart.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Så här enkelt gör du egen vinäger

Välj en lämplig flaska eller glasburk för projektet. Kärlet du använder får gärna vara extra stort så att det finns tillräckligt mycket luft kvar mellan ytan och kanten.

Har du en vinägermoder är det bara att ploppa i den i kärlet och hälla på vinet direkt, spä med vatten vid behov och invänta sedan miraklet som tar 1–3 månader.

Använder du dig av bottensatsen av en färdig vinäger som bas, behöver du välja en vinäger som är ekologisk, ofiltrerad och opastöriserad. Tänk att den ska utgöra cirka en fjärdedel av helheten. Blanda ihop allt i kärlet.

Två kvinnor som står i ett kök och ler mot kameran. Ena kvinnan håller i en flaska.
Bildtext Täck flaskan med ett kaffefilter eller silduk, så din vinäger inte förvandlas till en flugfälla. Elin Skagersten-Ström och Ella Grüssner Cromwell-Morgan väntar med spänning på att vinägern ska mogna.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Vinäger gillar värme och mörker

Täck flaskan eller burken med en silduk eller kaffefilter så att processen kan komma igång. Lägg inte på något lock, vinet behöver luft för att bli vinäger.

Vinäger jäser bäst i rumstemperatur, men vill gärna stå mörkt. Du kan se hur vätskan ändrar färg och hur det kan bildas en hinna på ytan. Det är precis som det ska.

När du är nöjd med din vinäger (smaka!) kan du filtrera och pastörisera den om du vill. Hetta upp den till 60 grader i 20 minuter. Du kan också tappa av bara en del av vinägern och fylla på med nytt vin i kärlet så fortsätter förvandlingsprocessen.

Vinägermamman accelererar processen

Det snabbaste sättet att få igång en vinäger är att skaffa sig en vinägermamma, som också kallas ”blobb”.

Vinägermamman sätter fart på den kemiska processen där alkoholen omvandlas till ättiksyra av ättiksyrebakterier. Vinägermammor kan köpas i välsorterade hälsokostaffärer.

Ättiksyrebakterier finns också naturligt i luften, men att invänta processen genom att bara släppa till luft kan bli lång.

I ekologisk, ofiltrerad och opastöriserad vinäger kan man hitta fina moderpartiklar till sitt eget vinägerprojekt. De syns genom flaskan som ett sediment i botten som grumlas upp om man skakar på den.

En grupp öppnade vinflaskor som står uppradade på en diskbänk.
Bildtext Det går bra att använda olika sorters vinslattar i en hemlagad vinäger. Viner som blivit lite gamla går också bra att använda.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Låg alkoholhalt och ekologiskt bäst

Om du bestämmer dig att göra vinäger med vin som bas ska vinet helst ha en låg alkoholhalt. Tumregeln är att ju högre alkoholhalt basen har, desto längre tar det för vinägern att bli klar.

Kring 8-10 % är det ultimata, men man kan också spä ett starkare vin med lite vatten. Vinet ska heller inte vara sött, det ger en sämre smak efter jäsprocessen.

Låga sulfithalter är att föredra, så ekologiskt, biodynamiskt och naturvin funkar bäst. I boxviner är sulfitnivåerna höga, därför passar inte de för vinäger.

Vita viner har i regel högre sulfithalt och tar därför lite längre tid att omvandlas till vinäger. Sulfithalterna i vin minskar efter lagring, därför kan man använda de där flaskorna som glömts bort eller sparats för länge.

Du kan bra använda olika slattar eftersom det går att blanda vin från olika druvor till vinäger.

Två flaskor med olika kryddor i och ett fat med röd chili på en köksbänk. I bakgrunden står två större flaskor, en med en mörkröd vätska och en med en gulbrun vätska.
Bildtext En färdig vinäger kan smaksättas på olika sätt. Du kan också smaksätta en köpt vinäger.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Smaksätt din vinäger med örter och kryddor i spännande kombinationer

En hemlagad vinäger är god att använda i olika maträtter, dressingar och såser som sådan, men om du vill kan du också smaksätta din vinäger på olika sätt.

Att smaksätta en vinäger kan också vara ett sätt att piffa till en färdig vinäger du köpt i butiken. Här är två spännande smaksättningar du kan testa om du inte kommer på en egen kombination.

Vitvinsvinäger kan du smaksätta med citronskal, enbär, enris och rosépeppar.

Rödvinsvinäger kan du smaksätta med en hel chili, rosmarin och en bit lakritsrot.

En flaska med röd vätska och kryddor och en flaska med gul vätska och kryddor på en köksbänk.
Bildtext Låt kryddorna dra i vinägern i flera dagar. När du tycker vinägern har fått en bra smak är det bara att fiska upp de olika kryddorna.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Vinäger i nya och gamla kombinationer

Vinäger används vanligen som smaksättare i olika såser eller i inläggningar. Men den sötsura vinägern passar också bra i drycker. Testa Ellas variant på den hälsosamma klassikern switchel, som görs med citron, ingefära, honung och vinäger.

Switchel är extra bra att dricka efter hård fysisk ansträngning eller magsjuka. Men den är så god att den kan avnjutas bara för den friska smaken.

Vill du göra en klassisk vinägrett kan du testa Ellas rödvinsvinägrett som passar som dressing.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk