Hoppa till huvudinnehåll

Recept

En snabblagad och mättande sallad för en billig peng – testa ljummen bönsallad med en rivig rödvinsvinägrett

Ett fat med en grön bönsallad med körsbärstomater.
Bildtext Kummin och vinäger ger den här bönsalladen en extra växel.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Bönor mättar länge och passar bra i en sallad. Här har vi kombinerat gröna brytbönor med kummin och koriander. Tillsammans med en rödvinsvinägrett känns salladen lyxig.

Den här ljumma bönsalladen går snabbt att vända ihop och den passar både som en lätt lunch eller som ett tillbehör till en god middag. Om du gjort vinägretten på förhand är du klar på en kvart.

Ljummen bönsallad med vinäger

Mängd: 4-6

Tillagningstid: 15 min, varav förberedelser 5 min

Ingredienser

  • 300 g haricots verts (bönor)

  • två schalottenlökar (banan)

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 tsk kumminfrön

  • 250 g plommontomater

  • en kruka koriander (eller persilja om man föredrar det)

  • en ask rucola

  • ½ dl olivolja att steka i

  • två msk vinäger

  • salt och peppar

Instruktioner

Ansa och koka bönorna några minuter i saltat vatten och häll av vattnet. Det går också bra att använda frysta bönor.

Grovhacka löken, halvera tomaterna, grovhacka persiljan/koriandern och mortla kumminfröna.

Fräs lök, vitlök och kummin ett par minuter i olivolja och kasta runt resten av ingredienserna utom rucolan i pannan mot slutet.

Salta och peppra efter smak, häll över vinägern, blanda runt med rucolan och häll allt i en skål. Servera med rödvinsvinägrett.

En grå skål med en gulbrun sås. I skålen finns också en sked.
Bildtext En vinägrett håller sig flera veckor i kylskåp så det går bra att göra en större sats på en gång.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Rödvinsvinägrett med senap och honung

Tillagningstid: 5 min, varav förberedelser 5 min

Ingredienser

  • 2 msk flytande honung

  • 0,5 dl rödvinsvinäger

  • 2 msk dijonsenap

  • 1 vitlöksklyfta, pressad eller riven

  • Riven zest från en halv citron

  • 1 msk finhackad persilja

  • ½ dl rapsolja

  • ½ dl olivolja

  • 1 msk sesamolja

  • svartpeppar

  • salt och örtsalt efter smak

Instruktioner

Blanda ihop alla ingredienser utom oljorna i en bunke. Häll sakta i oljorna under vispning. Smaka av med salt och peppar.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk