En snabblagad och mättande sallad för en billig peng – testa ljummen bönsallad med en rivig rödvinsvinägrett
Bönor mättar länge och passar bra i en sallad. Här har vi kombinerat gröna brytbönor med kummin och koriander. Tillsammans med en rödvinsvinägrett känns salladen lyxig.
Den här ljumma bönsalladen går snabbt att vända ihop och den passar både som en lätt lunch eller som ett tillbehör till en god middag. Om du gjort vinägretten på förhand är du klar på en kvart.
Ljummen bönsallad med vinäger
Mängd: 4-6
Tillagningstid: 15 min, varav förberedelser 5 min
Ingredienser
300 g haricots verts (bönor)
två schalottenlökar (banan)
1 vitlöksklyfta
1 tsk kumminfrön
250 g plommontomater
en kruka koriander (eller persilja om man föredrar det)
en ask rucola
½ dl olivolja att steka i
två msk vinäger
salt och peppar
Instruktioner
Ansa och koka bönorna några minuter i saltat vatten och häll av vattnet. Det går också bra att använda frysta bönor.
Grovhacka löken, halvera tomaterna, grovhacka persiljan/koriandern och mortla kumminfröna.
Fräs lök, vitlök och kummin ett par minuter i olivolja och kasta runt resten av ingredienserna utom rucolan i pannan mot slutet.
Salta och peppra efter smak, häll över vinägern, blanda runt med rucolan och häll allt i en skål. Servera med rödvinsvinägrett.
Rödvinsvinägrett med senap och honung
Tillagningstid: 5 min, varav förberedelser 5 min
Ingredienser
2 msk flytande honung
0,5 dl rödvinsvinäger
2 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta, pressad eller riven
Riven zest från en halv citron
1 msk finhackad persilja
½ dl rapsolja
½ dl olivolja
1 msk sesamolja
svartpeppar
salt och örtsalt efter smak
Instruktioner
Blanda ihop alla ingredienser utom oljorna i en bunke. Häll sakta i oljorna under vispning. Smaka av med salt och peppar.