Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fyra nyheter du behöver ha koll på den här fredagen

Från 2022
Ockupanter inne i Kapitolium-byggnaden den 6 januari 2021.
Bildtext Den sjätte januari 2021 stormade tusentals amerikaner Kapitolium i Washington DC, det här eftersom de ansåg att presidentvalet blivit stulet från dem.
Bild: Jim Lo Scalzo / EPA

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Forskare: Mellanårsvalet i USA ett ödesval för den amerikanska demokratin

USA kanske bara har några år kvar som en fungerande demokrati. Mellanårsvalet i höst ger en fingervisning om vart landet är på väg de närmaste åren. Det menar den New York-baserade författaren, journalisten och USA-kännaren Martin Gelin.

Förlossningssjukhusen i Nyland är så fulla att de inte kan ta emot alla föderskor

Det sker regelbundet att flera av förlossningssjukhusen i Nyland är fulla. Ann-Louise Stam är en av dem som fått budet att det inte finns plats för henne då värkarna satte igång natten till hennes födelsedag, den 11 oktober. Hon märkte att det var bråttom.

Analys: Samlingspartiet går mot seger i riksdagsvalet – så här kan den nya regeringen se ut

Nästa riksdagsval hålls enligt planerna den 2 april 2023. Dit är det fem månader.

Om valet hölls nu skulle Samlingspartiet vinna valet med stor marginal till det näst största partiet SDP, det visar Yles partimätning som publicerades i torsdags. Centern skulle få storstryk.

Det kan ge en försmak på hur nästa regering ser ut.

Många skippar ekologiskt då priserna stiger – men trots det blir ekoprodukterna bara fler och fler

I takt med att inflationen stiger försöker konsumenter spara pengar där de kan. En stor utgift i vardagen för de flesta av oss är livsmedel.

För producenter av ekologisk mat betyder inflationen att efterfrågan på ekologiska produkter eventuellt kommer minska inom den närmsta framtiden, eftersom de ekologiska produkterna ofta är lite dyrare.

Vädret

I väster och norr är det mulet och disigt, duggregn kan förekomma. I öster och vid västkusten är det främst uppehåll och uppsprickande molntäcke.

Det är 0 till +8 grader.