Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Man stal polisbil på annandag jul mitt under ett polispådrag i Letala – åklagaren yrkar på fängelsedom

Polisbil.
Bildtext Den åtalade mannen stal en polisbil den 26 december 2020. Arkivbild.
Bild: Matias Väänänen / Yle

Egentliga Finlands tingsrätt behandlar ett fall, där den åtalade mannen stal en polisbil mitt under polisens uppdrag. Åklagaren yrkar på åtminstone ett halvt års fängelsestraff.

Den åtalade mannen stal polisbilen i samband med att polisen hade stoppat en personbil efter en biljakt i Letala på annandag jul för två år sedan.

Under tiden som polisen redde ut situationen med bilens förare hade den åtalade mannen, som var passagerare i personbilen, stulit polisbilen och kört iväg med hög hastighet. Enligt stämningsansökan hade mannen vansinneskört på Euravägen och riksväg 8 och kört upp till 180 kilometer i timmen.

Enligt åklagaren hade mannen också kört om andra bilar på ett område där omkörning är förbjudet.

Mannen åtalas för bilstöld, grovt äventyrande av trafiksäkerheten, straffbart bruk av narkotika, rattfylleri och förande av fortskaffningsmedel utan behörighet. Mannen har delvis erkänt gärningarna.

Egentliga Finlands tingsrätt behandlade i fredags också flera fall av snatteri som samma man är åtalad för.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Mies anasti poliisiauton kesken poliisitehtävän ja hurjasteli pakoon – syyttäjä vaatii vankeutta skriven av Johanna Lehtola. Artikeln är översatt av Maria Lammassaari.