Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svenska kulturfondens svenska dagen-pris till Riko Eklundh, Ludwig Sandbacka och Jan-Erik Till

Riku Eklundh
Bildtext Riko Eklundh är en av årets regionala pristagare. Arkivbild.
Bild: Arash Matin / Yle

Svenska kulturfonden markerar svenska dagen med regionala pris på 5 000 euro till personer som gjort insatser för kultur eller utbildning på svenska i sin region. Årets mottagare är en skådespelare, en speldesigner och en lärare.

Svenska kulturfonden markerar svenska dagen med pris till personer som gjort insatser för kultur eller utbildning på svenska i sin region.

I Åboland går priset i år till skådespelaren Riko Eklundh, i Österbotten till illustratören, speldesignern och bildkonstläraren Ludwig Sandbacka och i Nyland till lektorn i historia och samhällslära Jan-Erik Till.

Var och en av mottagarna av Svenska kulturfondens svenska dagen-pris får 5 000 euro. Pristagarna utses av Kulturfondens regionala direktioner.

Skådespelare premieras i Åboland

Åbolands svenska kulturfonds svenska dagen-pris går till Riko Eklundh för att han med ”ett rikt och inspirerande språk [...] frikostigt och med stor värme” delar med sig av sina upplevelser och berättelser, heter det i prismotiveringen.

Åbolands svenska kulturfonds direktion lyfter också fram att Eklundh sedan 1991 ”i Nils Henrik Pinellos skepnad levandegjort historien på de populära rundvandringarna på Åbo Svenska Teater” och att han ”genom evenemanget Sommarsång på Nötö” bjudit skärgårdsbor på musikupplevelser, konstaterar direktionen vidare.

Österbottens pris till visuell mångsysslare

Österbottens svenska kulturfonds svenska dagen-pris går till Illustratören, speldesignern och bildkonstläraren Ludwig Sandbacka.

Enligt Österbottens svenska kulturfonds direktion får Ludwig Sandbacka utlopp för sin ”stora talang som historieberättare [...] som pjäsförfattare för Korsholms teater”.

”Förutom i de spel han varit med om att utveckla syns hans personliga stil på allt från bibliotekskort till teaterplanscher, bokomslag och scenografi. Med sitt varma engagemang för ungdomar och det österbottniska föreningslivet är han en tillgång för hela bygden”, anser direktionen.

Nylands pris till Karislärare

Nylands svenska kulturfonds svenska dagen-pris går till lektorn i historia och samhällslära Jan-Erik Till.

”I över trettio år har Jan-Erik Till varit lärare i historia och samhällslära i Karis högstadium och Karis-Billnäs gymnasium. Han arbetar elevcentrerat och aktiverande och inspirerar sina studerande till kritiskt tänkande”, heter det i den i Nylands svenska kulturfonds prismotivering.

Direktionen lyfter också fram det lokalhistoriska projektet Karis förr.