Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Justitiekansler ger statsminister Sanna Marin rena papper i partygate

Uppdaterad 04.11.2022 10:53.
Närbild på statsminister Sanna Marin.
Bildtext Statsministern fick ta emot mycket kritik för sitt festande under sommaren.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Justitiekansler Tuomas Pöysti väljer att inte pricka statsminister Sanna Marin för vad hon sysslat med på fritiden. Utlåtandet gällde statsministerns festande på sommaren, som ledde till att flera klagomål inlämnades till JK.

JK säger i sitt utlåtande att det inte finns någon anledning att misstänka statsministern för att ha försummat sin tjänsteplikt eller för att ha handlat mot lagen.

Det var i augusti som många lämnade in klagomål till justitiekanslern över Marins festande i sommar. I klagomålen misstänktes Marin ha varit arbetsoförmögen på grund av sitt alkoholbruk.

I sitt utlåtande säger Justitiekanslern att Marin inte missade något konkret tjänsteuppdrag eller äventyrade skötseln av ett sådant uppdrag. Ministrarna har ett system för vem som vikarierar vem så att statsrådets funktionsduglighet i alla lägen är garanterad, påpekar JK.

Enligt Tuomas Pöysti är det inte JK:s uppgift att ha en åsikt om de moraliska aspekterna i statsministerns agerande eller hennes politiska trovärdighet. Det är riksdagens sak att avgöra.