Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Trots Åbos storsatsning på cykling året om gick den nya stadscykeln i ide – fler vinteranvändare behövs för att cykling ska vara lönsamt för staden på vintern

Uppdaterad 16.11.2022 13:39.
Klargula cyklar i ett förråd. Två personer står bland cyklarna.
Bildtext Taneli Pärssinen och Aleksanteri Repo ser flera möjligheter för att Åbos stadscyklar effektivt skulle kunna användas vintertid.
Bild: Cecilia Juuti

Efter ett projekt för att främja cykling året om, placeras Åbos nya stadscyklar i ett förråd över vintern. I praktiken kan cyklarna användas då det är snö på marken, men det måste vara lönsamt för staden.

I ett förråd i Storheikkilä i Åbo står ett hundratal Fölläri-cyklar på rad. Hit fördes stadscyklarna den första november, och här ska de stå i fem månader tills de tas fram på våren igen.

Då stadscykeln kom till Åbo 2018 var det just vintercyklingen som gjorde cykeln unik. Föllärin var nämligen den första stadscykeln i Finland som användes året om.

Åbo satsade stort på på vintercykling då staden deltog i ett fyraårigt EU-finansierat projekt mellan 2016 och 2020. I samband med projektet gjordes enkäter där det kom fram att ungefär en fjärdel av de som svarade cyklar året om och nästan alla vill att möjligheterna att cykla i Åbo utvecklas.

En graf som visar hur ofta Åbos stadscyklar användes under 2022.
Bildtext Enligt preliminär statistik från Åbo stad användes de nya stadscyklarna mest i september (36 058 gånger) 2022. Cyklarna togs i bruk i den 8 juli och i september var alla 700 cyklar i bruk. Cyklarna användes minst i juli (8 802 gånger) då alla cyklar ännu inte var i bruk. I augusti användes cyklarna 24 755 gånger och i oktober 30 080 gånger.
Bild: Åbo stad

De nya stadscyklarna togs i bruk i år och har varit ännu mer omtyckta än den tidigare modellen. Enligt preliminär statistik från Åbo stad hyrdes de nya cyklarna nästan tre gånger mer under fyra månader, än de gamla cyklarna hyrdes under sju månader 2021.

Trots att den nya stadscykeln är populär, ska den alltså inte användas under vintern.

Vintercykling för dyrt för staden

Den gamla stadscykelmodellen togs ur bruk i september i fjol på grund av att den inte fungerade som den skulle. I samband med att Åbo stad valde den nya leverantören av stadscyklar, Donkey Republic, fattades beslutet att avstå från vintercyklingen.

– När stadsmiljönämnden behandlade det nya systemet var beslutet att cyklarna ska vara i bruk från början av april till slutet av oktober, säger Taneli Pärssinen, trafikplanerare vid Åbo stad.

Porträtt av en person i keps och glasögon i en hall med cyklar.
Bildtext Taneli Pärssinen, trafikplanerare vid Åbo stad, tycker det är synd att stadscyklarna tas bort redan den sista oktober.
Bild: Cecilia Juuti

Orsaken är att det kostar staden för mycket att ha stadscyklarna i bruk också vintertid. Priset för stadscyklarna är det samma vintertid som sommartid, det vill säga knappt 90 000 euro per månad. Men färre personer hyr stadscyklar under vintermånader, jämfört med sommarmånaderna, vilket gör att staden får mindre inkomster för att täcka utgifterna för cyklarna.

Graf på hur många gånger stadscyklarna i Åbo har använts sedan 2018.
Bildtext Statistik över hur många gånger Åbos gamla stadscykel hyrdes från 2018 till 2021. Enligt staplarna användes cyklarna oftare under sommaren än under vintern. År 2018 användes cyklarna från maj till december. Under 2019 och 2020 användes cyklarna året om. Cyklarna togs ur bruk i september 2021, därför syns ingen statistik efter det.
Bild: Åbo stad

Under 2019 var stadscyklarna i bruk året om och från december till februari användes de under 10 000 gånger per månad, medan de under sommarmånaderna användes över 25 000 gånger per månad.

Enligt den preliminära statistiken från i år användes de nya cyklarna mycket ännu i oktober, men enligt Jere Sipponen, projektkoordinator vid Åbo stad, verkar det som om användarmängden sjönk en aning då vädret blev kallare i slutet av oktober.

Upp till stadsbornas attityd

Taneli Pärssinen visar runt i förrådet där stadscyklarna förvaras över vintern. I hallen finns också Aleksanteri Repo, verkställande direktör för Donkey Republics cyklar i Finland.

Pärssinen och Repo diskuterar olika alternativ för hur stadscyklarna kunde användas effektivare året om. Ett alternativ de kommer fram till är att avsluta säsongen ett par veckor innan prognosen lovar snö, och inte enligt kalender, den sista oktober.

Flera cklar står bredvid varandra.
Bildtext Åbos stadscyklar står i ett förråd i fem månader.
Bild: Cecilia Juuti

Enligt Pärssinen är det är synd att stadscyklarna togs bort den sista oktober, eftersom november och december vanligen är snöfria och bra cykelmånader. Mycket hänger på cyklistens attityd.

– Människor tänker sig att man inte kan cykla i november och december och därför används cyklarna inte så mycket.

Stadscyklar som står upp och ned för att få service.
Bildtext Stadscyklarna får service då de är i vinterförvar.
Bild: Cecilia Juuti

Ett annat alternativ Pärssinen och Repo diskuterar är att inte alla 700 cyklar skulle vara i bruk året om, utan endast ungefär 200 stycken, eller en mängd som möter efterfrågan på cyklar.

Saltsopningen fortsätter

I praktiken är det möjligt att använda de nuvarande cyklarna också under vintern. Det är upp till Åbos beslutfattare om det blir verklighet, säger Taneli Pärssinen.

– Cyklarna kunde användas också under vintern men för säkerhets skull är det bättre att byta däcken till vinterdäck. Det är det enda vi gjorde under det förra systemet.

Cykeldäck på gula cyklar i en hall.
Bildtext Stadscyklarna skulle behöva vinterdäck för att kunna användas under vintern.
Bild: Cecilia Juuti

Stadscyklarna står trots allt i förrådet över vintern, men det betyder inte att övriga cyklister förbises i vinter. Pärssinen försäkrar att staden satsar på vinterunderhåll och saltsopning av cykelvägarna också i år.

– Det är förstås jättebra att människor cyklar året runt och vi vill också utveckla det i framtiden.

Artikeln uppdaterad den 16 november 2022 kl. 13.32 med utförligare bildtext till bilderna som föreställer grafer.

Åbos stadscyklar går i vintervila

4:01

Diskussion om artikeln