Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbos gamla konserthus på Aningaisbacken blir ett idrotts- och kulturcenter för barn och unga

Skiss av hur Åbo gamla konserthus ska utvecklas. Konserhuset ska bli ett idrotts- och kulturcentrum för barn och unga.
Bildtext Åbo konserthus ska enligt förslaget bli ett idrotts- och kulturcentrum för barn och unga.
Bild: Turun kaupunki

Stadsstyrelsen i Åbo föreslås på måndag utse bidraget ”Agora” till vinnare i marköverlåtelsetävlingen för Åbos gamla konserthus och Åbo yrkesinsitut.

Egentligen kom gruppen som bedömde tävlingsbidragen fram till ett annat vinnande bidrag, men det ansågs vara för svårt att genomföra eftersom det avviker från skyddsbestämmelserna.

Totalt lämnades fem tävlingsbidrag in. Förslaget Agora får beröm för hur det kombinerar nybygge och gamla, skyddade byggnader i kvarteret.

Ett mångsidigt idrotts- och kulturcentrum planeras alltså i det gamla konserthuset. För tillbyggnaden på innergården planeras affärslokaler och en restaurang.

Skiss av hur Aningaisbacken ska utvecklas.
Bildtext Så här skulle nybygget se ut då man tittar på det från Barkplans håll.
Bild: Turun kaupunki

Enligt beredningen utnyttjar bidraget Agora på ett föredömligt sätt sådana rum som är värda att återanvända, det vill säga skolbyggnadens entréhall, idrottshallen och auditoriet samt bowlinghallen och skolans undervisningsrestaurang.

I skolhuset bakom konserthuset planeras ett daghem och mångsidiga bostäder. På gårdarna har man reserverat tillräckligt med utrymme så det är möjligt att plantera också större träd.

Inledningsvis utsåg utvärderingsgruppen ett förslag kallat ”Uudet sävelet” till vinnare. Den föreslagna rivningen av en skolbyggnad överensstämmer dock inte tillräckligt med de skyddskrav som finns.

Bidraget "Agoras" vision över hur konserthuset vid Aningaisbacken i Åbo ska utvecklas.
Bildtext En skiss av hur området ska utvecklas enligt tävlingsbidraget ”Agora”.
Bild: Turun kaupunki

Åbo stad ska i samarbete med utföraren av det vinnande bidraget utarbeta ett detaljplansförslag som överlämnas till stadsfullmäktige för godkännande.

Stadsstyrelsen ska på måndag ta ställning till förslaget att utse bidraget Agora till vinnare i tävlingen.

Det förslag som vinner tävlingen ska endera köpa eller hyra tomten, där konserthuset och Åbo yrkesinstitut finns.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Turkus artikel ”Turun konserttitalo voi muuttua lasten liikunnan ja kulttuurin keskukseksi – Aninkaistenmäellä yhdistetään suojeltua ja uutta rakennuskantaa” skriven av Päivi Leppänen. Översättningen är gjord av Pontus Nyqvist.