Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fira svenska dagen i direktsändning med oss!

Uppdaterad 06.11.2022 15:14.
Svenska dagen - Spela upp på Arenan

På Folktingets svenska dagen-fest blir det prisutdelningar, musik av finlandssvenska artister och intressanta samtal i direktsändning från Sellosalen i Esbo den 6 november. Vi sänder direkt kl. 18.00 i Yle Fem och på Yle Arenan.

I år ordnar Folktinget Svenska dagen-festen i Esbo, som också råkar fira 50 år som stad. Svenska dagen firas traditionellt för att fira tvåspråkigheten i vårt land.

– Det är roligt att kunna ordna festen som ett vanligt publikevenemang igen efter flera år av turbulens på grund av pandemin, säger Johan Lindholm från Folktinget.

Tre priser delas ut

På programmet står prisutdelning av tre olika priser.

I vanlig ordning delas Folktingets Bojan Sonntag-pris ut av Folktingets garanter och så utses också Årets klimathöjare och en Samvetspristagare.

Priset Årets klimathöjare (dvs. en person som har höjt stämningen i Svenskfinland) har utsetts av en jury utgående från de namnförslag som samlats in med hjälp av besökarna på svenska.yle.fi under oktober.

Estradpoeten Rosanna Fellman.
Bildtext Estradpoeten Rosanna Fellman uppträder på Svenska dagen 2022.
Bild: Rosanna Fellman/ Foto: Niklas Sandström

Inhemska artister

Under kvällen blir det också uppträdanden av Jannike, Sarah Nedergård, Paul Elias, I fäälan, Christopher Öhman, Rosanna Fellman, Maja Mannila och Josefin Sirén. Husbandet leds av Jan Simons.

- I år satsar vi stort på ett inhemsk och till och med helfinlandssvenskt artistutbud, berättar Johan Lindholm från Folktinget.

Artisten Paul Elias.
Bildtext Paul Elias sjunger på svenska och finska på Svenska dagen 2022.
Bild: Paul Elias privat

Programledare för kvällen är Baba Lybeck, Marco Bjurström och Thomas Lundin. Baba och Marco fungerar som konferencierer och samtalar med gäster och Thomas minglar med folk i vimlet och har dessutom besökt olika delar av Finland. I år har han rest runt till helfinska orter där det ändå finns en tradition av att tala svenska.

Svenska dagen-festen sänds direkt lördagen den 6 november kl. 18.00 i Yle Fem och på Yle Arenan. Sändningen är en samproduktion med Folktinget, Parad Media och Svenska Yle.