Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vad är elpriset just nu i Finland och hur mycket kostar det att bada bastu i morgon? Följ med spotpriset på el i realtid

Uppdaterad 04.04.2023 13:38.

Börspriset på el påverkas av många olika faktorer. Här ser du vad elpriset i Finland är just nu och vad det kommer att vara i morgon.

Visualiseringen uppdateras inte längre på grund av att avtalet med leverantören av prisuppgifterna upphörde.

Varje dag klockan 14 får vi veta vad elen kostar i morgon.

Börspriset på el bestäms av utbud och efterfrågan som i sin tur påverkas av många olika faktorer som väder, tid på dygnet, produktionskapacitet och det ekonomiska läget. Du kan spara pengar genom att planera in bastubad och bykstuga då det är som billigast.

Mellan december och april sänks momsen på el från 24 procent till 10 procent. Det här syns också i grafiken.

Elförbrukningen är lägre i år än ifjol

Elförbrukningen i Finland i oktober i år var åtta procent lägre än i oktober ifjol. Trenden pekar nedåt: i augusti sjönk förbrukningen med tre procent och i september med sju.

Tuomas Rauhala, direktör på Fingrid, påpekar att sparandet är extra imponerande då elpriserna i oktober sjönk.

– Uppmaningen att spara på el har väldigt väl nått finländarna, som trots det lägre priset har lyckats mycket bra med målsättningarna för sparandet, säger Rauhala.

Förbrukningen var mindre i september och oktober i år än i fjol
Bildtext Så här fördelar sig elförbrukningen i Finland per månad 2021 jämfört med 2022.

Allt fler köper börsel

I takt med att tidsbundna elavtal går ut är det allt fler som väljer att övergå till börsel. I år är det sammanlagt ungefär 800 000 hushåll som får förnya sina elavtal. I brist på alternativ ingås rekordmånga avtal om börsel.

Enligt Energimyndigheten hade 3,2 miljoner hushåll ett elavtal vid förra årsskiftet. Av avtalen var 1,7 miljoner, alltså drygt hälften, tidsbundna avtal med en tidsfrist på vanligtvis två år.

Det betyder att omkring 37 procent av avtalen var tillsvidareavtal. Vid årsskiftet hade ungefär 9 procent avtal om börsel.

Grafen visar att de olika elavtalens popularitet har varit relatvit stabil fram till i fjol.

Uppdatering 7.12.2022: Grafen över elförbrukning korrigererad, den visade tidigare tiofalt för mycket.