Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Elon Musk säger upp över 3 000 på Twitter – grupptalan kräver längre varsel

Uppdaterad 04.11.2022 14:56.
Elon Musk säger upp hälften av de anställda på Twitter. - Spela upp på Arenan

Miljardären Elon Musk köpte Twitter och vill göra företaget mer lönsamt genom att göra sig av med upp till hälften av de anställda. Uppsägningarna kastar också sin skugga över mellanårsvalet i USA.

Din roll på Twitter.

Den rubriken ska alla 7 500 anställda på Twitter se i sin e-post senast på fredag eftermiddag finsk tid. Sen behöver de inte ens öppna e-posten för att få veta om de har jobbet kvar eller inte, för den som fortfarande jobbar för Twitter får meddelandet till sin Twittermejl, medan den som har fått sparken får meddelandet till sin privata e-post.

Bolaget informerade om de förestående uppsägningarna på torsdagskvällen amerikansk tid och uppmanade de anställda att inte komma till kontoret på fredagen. Vissa anställda uppgav redan senare på torsdagskvällen att de hade loggats ut ur Twitters system, vilket tolkades som ett tecken på att mejlet om deras roll på Twitter skulle dyka upp i den privata inkorgen.

Exakt hur många anställda miljardören Elon Musk har tänkt göra sig av med för att göra Twitter mer lönsamt är oklart, men i onsdags reagerade många anställda på ett meddelande i kommunikationsverktyget Slack som antydde att hela 3 738 anställda skulle få gå, rapporterar New York Times.

Elon Musk spänner musklerna iklädd en maskeraddräkt.
Bildtext Miljardären Elon Musk har blivit rik på elbilsföretaget Tesla. Här är han utklädd för en Halloweenfest i New York häromdagen.
Bild: Stephen Lovekin / AOP

Rättsprocess inleddes omedelbart

Anställda anser att Musk varken följer kalifornisk eller federal lagstiftning. Enligt den federala så kallade WARN-lagen får storbolag inte genomföra omfattande uppsägningar utan att varsla om det minst 60 dagar på förhand.

Elon Musk tittar uppåt och framåt. Bredvid honom en logo av Twitter.

Affären slutförd – Elon Musk äger nu Twitter: “Jag gör det för att hjälpa mänskligheten som jag älskar”

Världens rikaste person Elon Musk har efter många vändningar till slut tagit över den sociala plattformen Twitter, rapporterar flera amerikanska medier. Den omtvistade affären som är värd 44 miljarder dollar slutfördes natten till fredag finsk tid.

En grupptalan lämnades redan på torsdagen in i San Franciscos federala domstol. Talan ber domstolen tvinga Twitter att följa WARN-lagen och hindra bolaget från att be anställda underteckna dokument som kan begränsa deras rätt att delta i rättsprocesser.

– Vi har lämnat in den här talan ikväll för att försöka försäkra oss om att anställda är medvetna om att de inte ska avstå från sina rättigheter och att det finns en väg att kräva sin rätt, säger juristen Shannon Liss-Riordan enligt Bloomberg.

Det är inte första gången hon och Elon Musk möts. Liss-Riordan var juristen när en talan väcktes mot Tesla i juni, då Musks elbilsföretag gjorde sig av med cirka tio procent av sina anställda. En domare i Texas bestämde då att processen skulle fortsätta genom medling i stället för i rätten.

Oro inför mellanårsvalet i USA

Twitter är ingen jätte. Företaget är inte närapå lika stort som Meta, som äger Facebook och Instagram. När den brittiska myndigheten Ofcom listade de tio största webborganisationerna fanns Twitter inte ens med på listan. Men desinformation sprids även via Twitter.

Förra veckan rapporterade Washington Post att Twitter inom bolaget hade värvat ett tjugotal frivilliga för att hjälpa hålla plattformen ens någorlunda fri från desinformation inför mellanårsvalet på tisdag.

 Elon Musk med Twitter-logotypen i bakgrunden.

Betydligt fler anonyma rasistiska troll visar sig på Twitter efter Musks övertagande

Musk har förespråkat obegränsad yttrandefrihet på Twitter.

Enligt WP har Twitter använt sig av ett system med frivilliga under veckan före och efter större val sedan 2018, eftersom moderatorerna inte hinner sköta jobbet när försöken att påverka tankegångarna kring val går på högvarv.

Experter på desinformation befarar att Elon Musks beslut att genomföra uppsägningarna bara några dagar före valet utgör ytterligare ett hinder för att modereringen ska fungera smidigt.

Sociala medier-appar på en mobilskärm. I förgrunden syns Twitter.
Bildtext Twitter är mindre än Facebook, men desinformation är ändå ett problem.
Bild: AOP

Föga ekonomisk nytta?

Antalet anställda på Twitter ökade med 2 000 under 2021. År 2017 hade bolaget knappt 3 400 anställda, men vinst har bolaget gjort endast åren 2018 och 2019.

Enligt analytikern John Colley på brittiska Warwick Business School är det inte heller sagt att bolagets ekonomi blir bättre av att ge några tusen anställda sparken. Enligt honom verkar Musk vara mer intresserad av att skapa rubriker än att göra Twitter så bra som möjligt.

”Det kan väl hända att Twitter kan dra nytta av strömlinjeformning och det kan vara att bolaget har för många anställda. Men att tillkännage att man tänker avskeda 'hälften av arbetskraften' den första veckan verkar inte vara det bästa sättet att uppmuntra anställda. Det resulterar bara i illvilja och rapportering i medier”, kommenterar han i ett pressmeddelande.

 Elon Musk med Twitter-logotypen i bakgrunden.

Elon Musk har gjort sig till ensam ledare för Twitter, hela styrelsen är avskedad

Många ledare hos sociala medieplattformen Twitter har tvingats gå sedan miljardären Elon Musk köpte företaget. Härefter ska det rensas också bland den övriga personalen.

Musk köpte Twitter för 44 miljarder euro i en utdragen affär som slutfördes den 27 oktober. Han började omgående sin utrensning i bolaget genom att avskeda verkställande direktören och ett antal andra högt uppsatta chefer.

Källor: Reuters, New York Times, Bloomberg, The Guardian