Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingåbor vill bo bekvämt och praktiskt på äldre dar – kompisgäng bygger gemensamt radhus för seniorer

Uppdaterad 16.11.2022 05:30.
Man vid byggarbetsplats.
Bildtext Ingåbon Raul Brunberg vill bo bekvämt på ålderns höst. Från bostadsbolaget Lilludd är det nära till service och nära till vänner. I bakgrunden på bilden skymtar en av båthallarna i Ingå småbåtshamn.
Bild: Fanny Puumalainen

Ett stort hus i flera våningar omgärdat av en prunkande trädgård är kanske drömmen för många. Ju äldre man blir desto jobbigare blir det ändå med trappor, trädgårdsskötsel och snöskottning.

Det märkte också Ingåborna Monica och Raul Brunberg som redan för flera år sedan tillsammans med vänner började fundera på hur de vill bo på ålderns höst. Nu håller planerna på att förverkligas.

Seniorer vill bo bekvämt med nära till service

6:18

Raul Brunberg drar en suck av lättnad. Han går omkring på byggarbetsplatsen för bostadsaktiebolaget Lilludd och inspekterar byggarbetarnas resultat. Tomten är belägen mellan servicehuset Lönneberga och Lilluddens rekreationsområde i Ingå.

Byggarbetsplats
Bildtext Radhusen på Lilludd är planerade så att invånarna kan bo kvar hemma så länge som möjligt. Husen byggs i ett plan och det ska vara möjligt att röra sig med rullstol eller rollator i lägenheterna. I övrigt är de som vilka radhus som helst.
Bild: Fanny Puumalainen

– Äntligen har vi fått igång det här bygget, utbrister Brunberg.

När vi gör intervjun börjar arbetet med socklar och annat förarbete var klart. Några dagar senare anländer huspaketen.

Men helt friktionsfri har processen ändå inte varit.

Det är nämligen redan fyra år sedan Brunberg första gången kontaktade kommunen med en förfrågan om att köpa tomten. Efter en tid av förhandling beslöt kommunen ändå att i stället sälja till företaget Sievitalo som bjöd mera för tomten. Sievitalo hade tänkt bygga bostäder och ett servicehus i samarbete med vårdbolaget Mehiläinen. Av någon anledning strandade deras samarbete och tomtköpet blev aldrig av.

Ett vitt radhusbygge med takstolar men utan tak.
Bildtext Efter att intervjun gjordes har radhusen anlänt till byggarbetsplatsen. I nästa år ska de två nya radhusen vara inflyttningsklara.
Bild: Maria Wasström

Brunberg och hans vänner hade inte gett upp så de återupptog förhandlingarna med kommunen. Slutligen fick de köpa tomten, som vid det laget var betydligt mindre än den ursprungliga planen.

Tjugo lägenheter blev åtta

Lilludd-tomten är ungefär hälften så stor som den ursprungliga vilket innebar att Brunberg och hans vänner fick nöja sig med färre antal bostäder. Ursprungligen var tanken att bygga tio till tjugo lägenheter. Nu förverkligas endast åtta lägenheter av vilka en används som gemensam lokal för alla aktieägare.

– I den gemensamma lokalen finns bastu och ett stort vardagsrum där man kan samlas och trivas tillsammans, berättar Brunberg.

Bostäderna är knappt 80 kvadratmeter stora i ett plan.

Vi som flyttar in är alla i samma ålder och tanken är att man kan hjälpa varandra vid behov.

Raul Brunberg

Brunberg är själv pensionär men hoppar in som ”säsongsarbetare” på fruns livsmedelsaffär när det behövs - vilket är ganska ofta.

Bostadsprojektet handhas av bostadsaktiebolagets styrelse.

Kommunen vill också bygga för äldre

Ingå kommun har ändå inte skrinlagt planerna på att använda området till serviceboende. Eftersom Bostads Ab Lilludd inte fick köpa hela den ursprungliga tomten finns det fortfarande utrymme kvar för kommunen, eller välfärdsområdet, att bygga någon form av servicecentral. Den del av tomten som kommunen fortfarande äger är reserverad för en servicecentral för öppenvård. Där finns i dag ett den såkallade Rönndahlska villan, där seniorernas dagverksamhet håller hus. Tanken är att det huset ska rivas.

Lönneberga servicehus i Ingå.
Bildtext Servicehuset Lönneberga ligger ett stenkast från bostadsbolaget Lillludd. Kommunen planerar att bygga ett servicehus på det område som ligger på andra sidan om matt-tvätten, det vill säga till höger utanför bilden.
Bild: Fanny Puumalainen

Ingås grundtrygghetschef Pilvi Österman bekräftar att kommunen har planer på att bygga en servicecentral i anslutning till Lönneberga men att allt beror på hur förhandlingar med välfärdsområdet utfaller.

Först måste kommunen få grönt ljus från välfärdsområdet som i så fall skulle fungera som hyresgäst. Ett klart behov finns det i varje fall, säger Österman. En serviceenhet för kortvarig vård, dagverksamhet, hemvården och terminalvård är det som efterlyses av Österman.

Hon passar också på att applådera Brunberg och hans vänners initiativ att planera för sin egen framtid. Med ett anpassat boende kan invånarna bo kvar hemma länge och vid behov finns servicen nära, i detta fall rentav på gångavstånd.

Diskussion om artikeln