Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vanda sparar energi: Stänger av belysningen vid idrottsplaner klockan 22–7 och förkortar säsongen för skidspår

Vanda stadshus på vintern.
Bildtext Vanda stad ska sänka inomhustemperaturen i sina lokaler den här vintern.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Vanda sänker temperaturen i stadens lokaler, förutom inom vården och på daghem.

Den kommande vintern ska Vanda spara energi på en rad olika sätt och nu har staden publicerat en plan för sparandet. Invånarna kommer att märka av åtgärderna bland annat på inomhustemperaturen och utomhusbelysningen.

Staden sänker temperaturen till 20 grader i stort sett alla sina lokaler. Det handlar om kontor, utrymmen för ungdomsverksamhet och inomhushallar för idrott. Däremot kommer utrymmen som används för vård eller för småbarnspedagogik inte att påverkas.

Idrottsplaner utomhus stängs mellan klockan tio på kvällen och sju på morgonen och då stängs också belysningen av. All utomhusbelysning ska därtill användas en timme kortare per dygn, vilket innebär att de lyser 300 timmar mindre på ett år.

Nedkylningen av konstisplaner ska avslutas tidigare på våren. Säsongen för hur länge skidspåren upprätthålls ska också förkortas och snömaskiner kommer inte att användas under konsumtionstopparna för el.

Vanda bygger världens största lager för fjärrvärme

Vanda listar också sina investeringar för att förbättra energianvändningen de kommande åren. Det handlar bland annat om att installera solpaneler, jordvärme eller andra förnybara energiformer på alla nybyggen. Staden ska också sluta använda oljepannor och öka användningen av ledlampor.

Den största enskilda satsningen är Vanda Energis planer på att bygga ett säsongslager för fjärrvärme. Lagret ska placeras under jorden och där vill bolaget lagra sommarvärme inför kalla vinterdagar. Värmelagret på en miljon kubikmeter kommer att vara det största i världen.

Stadens anställda kan få belöningar genom att rapportera om möjliga energislukande apparater eller belysning. Det ska också ordnas en tävling i energisparande vid skolor och daghem, med priser för vinnarna.

De bolag som ägs av staden måste också göra upp en plan för energisparande och presentera den för staden. Det är möjligt att åtgärdsprogrammet uppdateras under vintern.

Staden lovar informera om hur energisparandet har framskridit och på våren ska det göras en rapport om hur väl åtgärderna har fungerat.

Den här artikeln är en översatt version av Vantaa säästää energiaa katkaisemalla valot ulkokentiltä kello 22–07 ja lyhentämällä latujen lumetuskautta som först publicerades av Yle Uutiset.