Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Självständighetsdagen firas med fest på slottet igen – men utan veteranerna och lottorna

Sauli Niinistö och Jenni Haukio dansar medan andra tittar på.
Bildtext Presidentparet Sauli Niinistö och Jenni Haukio dansar på slottet under självständighetsfirandet 2017.
Bild: /All Over Press

Efter två års paus återvänder självständighetsbalen i all sin glans. I år är däremot färre gäster inbjudna – bland annat veteranerna och lottorna lämnas utanför gästlistan.

Veteranerna, lottorna och hedersgästerna kommer i stället få inbjudan till en särskild mottagning i Presidentens slott veckan före självständighetsdagen, uppger Presidentens kansli i ett pressmeddelande.

Omkring 1 300 personer bjuds in till festen den 6 december och det är ungefär en tredjedel mindre än tidigare år. Festen krymper med andra ord något. Temat för årets fest är Finland som har tilltro till sig självt.

”Finland är i dag ett stabilt land i en instabil värld. Vi har alltid övervunnit svårigheter genom att lita på oss själva och hjälpa varandra. I år vill vi uppmärksamma dem som har arbetat för det finländska samhället och bidragit till att ta fram Finlands bästa sidor”, säger president Sauli Niinistö i pressmeddelandet.

Många som av tradition bjuds in får inte komma i år

Nästa vecka skickas inbjudningarna ut och en stor del av gästerna är bjudna för första gången. Presidentparet har valt att i år ha färre gäster som av tradition varit inbjudna i deras officiella egenskap.

I stället kommer bland annat hälso- och sjukvårdspersonal att bjudas in till festen. Också personer med ansvar för den övergripande säkerheten, volontärer och experter som arbetar med framtidens framgångsfaktorer bjuds in.

Människor dansar på slottsbalen 2017.
Bildtext Färre gäster bjuds in i år så det betyder kanske att det finns mer rum på dansgolvet. Biden är tagen under självständighetsfirandet år 2019.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Alla som var inbjudna till balen år 2021, som slutligen inte blev av i normal form på grund av pandemin, är inbjudna.

Yle kommer i vanlig ordning visa slottsbalen på sina kanaler. Mer om innehållet kring självständigheten på Yles kanaler är att vänta inom kort.