Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Näringslivsbolagen vill locka fler att bli företagare – för Johanna blev en tanke i Norge till verklighet i Kristinestad

En ung kvinna med ljus brunt hår uppsatt i en hästsvans. Hon står på en stenebelagd gata med gamla trähus på båda sidorna.
Bildtext Johanna Rosenlund startade målerifirma i våras och har redan planerar på att växa.
Bild: Juho Teir / Yle

Inom ramen för projektet Våga Växa Österbotten ordnas en gratiskurs för de som kunde tänka sig att bli företagare. Johanna Rosenlund tog steget in i det okända i våras och ångrar inte sitt val.

Kristinestadsbon Johanna Rosenlund jobbade i Norge då tanken slog henne att hon kunde starta ett eget företag. Då hon i våras flyttade tillbaka till hemstaden Kristinestad gjorde hon slag i saken.

– Det var inte svårt, men lite skrämmande kanske.

Efter ett halvt år med en egen målerifirma ångrar hon inte beslutet. Hon trivs med friheten man har som egenföretagare.

– Men det är också frihet under ansvar och det gillar jag. Du ansvarar för dina egna arbetsuppgifter från början till slut.

Enligt Rosenlund har stödet hon fått från näringslivscentralen i Kristinestad varit oerhört viktig.

– Via dem fick jag jättemycket hjälp med hur man ska göra ansökningar hit och dit, med formulär som ska fyllas i och allt sådant. Jag hade ingen aning om hur man startar ett företag, inte ens hur man ordnar en faktura. Jag visste ingenting.

Gratiskurs för intresserade

Stefan Malm, vd för företagshuset Dynamo i Närpes, ser företagandet som en sorts samhällsmotor och säger att det är viktigt att det även finns mikroföretag.

Därför vill näringslivsbolagen i regionen uppmuntra fler folk att satsa på företagande och ordnar en gratis kurs för eventuella aspiranter.

– Varje person som vi fångar upp som kan bli företagare tycker jag är jättepositivt. Företagande passar många och ju mer vi kan sprida det goda budskapet om att vara företagare, desto mer nytta har vi i framtiden med mer företagare i regionen.

En man med kort brunt hår ler.
Bildtext Stefan Malm säger att allt som behövs för att starta ett eget företag är en bra affärsidé och lite risktagande.
Bild: Juho Teir / Yle

Malm vill också slå hål på myten om att det skulle vara invecklat och byråkratiskt att starta ett eget företag. Den stora utmaningen är att ha en affärsidé som håller. Näringslivsbolagen hjälper sedan till att få igång företaget.

– Det är vår uppgift att ta fram fakta och lyfta fram olika vinklingar för hur man ska göra, vad man ska tänka på och så vidare. Vi kan minimera risker och vi kan också förutse en hel del, men det är också en del av att vara företagare att en viss andel risker kommer det alltid att finnas.

Malm hoppas att många intresserade hittar sig till evenemanget som går av stapeln 15 november i Närpes.

– Kursen är öppen för alla. Alla som är intresserade och har möjligheter att bli företagare ska vi ta emot och hjälpa till. Har man en affärsidé och man vill få lite mer kött på benen med vad det kan innebära, så är det bara att hänga med och så får man lite bakgrundsinformation om det här.

Kursen ordnas i samarbete mellan Dynamo Närpes, näringslivscentralen i Kristinestad och Edunova.

Skyndar långsamt med företaget

Johanna Rosenlund kommer också att delta i evenemanget och delar med sig av sina erfarenheter som egenföretagare. Hennes tips till intresserade är enkelt.

– Ta kontakt med näringslivscentralen. De erbjuder jättebra hjälp och vet hur man ska ta sig vidare.

Som målare är det lite lugnare tider nu under vintern, men i somras var det fullt ös.

– Jag har varit fullbokad tills nu och folk har varit nöjda och glada.

Några stora planer kring framtiden har inte Rosenlund ännu, men det kan vara att företaget får fler anställda redan i sommar.

– Det är bara jag ännu, men kanske till sommaren så ska jag kika ifall det är någon som vill jobba med mig.

– Företaget ska väl få växa så här smått till en början och sedan får vi se hur det utvecklar sig.

Diskussion om artikeln