Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Penningaffärerna kring fiskhallen i Hangö kan bli rättsfall – polisen utredde misstänkt bedrägeri

Uppdaterad 04.11.2022 17:27.
Finskhantering i hangö, Viking Seafood.
Bildtext Fisk hanteras i hallen i Hangö, visar en arkivbild från mitten av 2010-talet.
Bild: Yle/Minna Almark

Polisen har utrett misstänkta brott i samband med penningaffärerna kring den omtalade fiskhallen i Hangö.

Det polisen har utrett är oklarheter kring stödpengarna. Polisens förundersökning är klar och fallet har skickats till åtalsprövning.

”Det stämmer att ett ärende som gäller fiskhanteringshallen i Hangö har kommit till åtalsprövning”, bekräftar åklagaren Jenni Louhenperä-Kivinen vid Södra Finlands åklagardistrikt. Eftersom fallet nu ligger hos åklagaren, kommenterar polisen det inte längre.

Åklagaren kan heller inte det här skedet berätta mycket om fallet. Men brottsrubriceringen är grovt subventionsbedrägeri. Två personer är misstänkta för brott.

Inte första gången affärerna granskas

Turerna kring fiskhallen har varit många. Yle Västnyland har tidigare berättat bland annat om en intern revision som kom fram till bristande transparens i processerna. Staden hade också använt flera fiskares namn i en stödansökan utan att fiskarna hade tillfrågats.

Den nya fiskhanteringshallen i Hangöby.
Bildtext EU-pengar täckte nästan alla byggkostnader när hallen i tiderna kom till. Avsikten var att stöda kustfisket. Arkivbild från 2010. Sedan dess har turerna varit många.
Bild: YLE / Pia Santonen

Den nyaste hyresgästen i hallen, fiskförädlingsföretaget Njord Nordic har nyss (1.11) meddelat Hangö stad att de säger upp hyreskontraktet för fiskehallen och hamnfogdens stuga.

Men det finns i det här skedet ingen information om vilka misstänkta oegentligheter polisen utredde.

Straffet för subventionsbedrägeri: Böter eller fängelse

Subventionsbedrägeri är ett brott där någon ljuger eller ger felaktiga eller bristfälliga uppgifter för att få en subvention, alltså ekonomiskt understöd. För subventionsbedrägeri kan man i rätten dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Åklagaren Jenni Louhenperä-Kivinen ska besluta om hon väcker åtal eller inte. Väcker hon åtal blir det rättegång. Louhenperä-Kivinen tror att hon fattar beslut tidigast sommaren eller hösten 2023.