Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Annika Luther nominerad till Fack-Finlandiapriset

Författaren och läraren Annika Luther.
Bildtext Annika Luther är författare samt biolog och pensionerad lektor vid Tölö gymnasium i Helsingfors.
Bild: Helen Korpak

Annika Luthers bok om rågen är en av sex kandidater till Finlandiapriset i facklitteratur år 2022.

Sex verk är nominerade till Finlandiapriset i facklitteratur år 2022, ett pris om 30 000 euro som delas ut av Finlands Bokstiftelse sedan år 1989 till ett förtjänstfullt verk som främjar läsarens intresse för facklitteratur skriven på ett snillrikt och välformulerat sätt.

I juryn som valt ut de sex verken ur en skörd på över 300 böcker satt kommunikatören Suna Vuori (ordförande) samt Petter Lindberg, kulturredaktör på Svenska Yle, och kommunikatören Riitta Pollari.

Fack-Finlandiakandidaterna 2022 på rad: Joonas Timonen, Lotta Junnilainen, Lotta Haikkola, Anu Kantola, Hannu Salmi, Annika Luther, Ville-Juhani Sutinen samt Timo R. Stewart.
Bildtext De nominerade till Fack-Finlandiapriset 2022: Joonas Timonen, Lotta Junnilainen, Lotta Haikkola, Anu Kantola, Hannu Salmi, Annika Luther, Ville-Juhani Sutinen samt Timo R. Stewart. På bilden saknas Maria Katajavuori.
Bild: Lehtikuva

I år är det överläkaren Hanna Nohynek som utser vinnaren av Finlandiapriset i facklitteratur, och hon har att välja mellan dessa sex verk:

Anu Kantola & arbetsgrupp: Kahdeksan kuplan Suomi. Yhteiskunnan muutosten syvät tarinat

I Kahdeksan kuplan Suomi skildras människor som lever i ekonomiska brytpunkter – vad förväntar de sig av sig själva och av andra? Vilka historier berättar finländare om sig själva och vilka känslor är förknippade med dessa historier? Hör vi och förstår vi varandras berättelser?

Maria Katajavuori: Valas lasimaljassa. Miten vangitsemme itsemme ympäristötuhon ansaan

Vilken betydelse har fakta och information om vi inte använder oss av den för att fatta beslut frågar sig biologen Maria Katajavuori i Valas lasimaljassa. Även om vi vet att glaciärerna smälter, haven förorenas och att arter dör ut fortsätter vi att forska och att samla information – all denna information skapar en lögnaktig känsla av trygghet. Kanske vi istället för att forska i utrotningshotade arter skulle rikta blicken mot oss själva – hurudan är människan som art? Vad skulle få oss att rädda naturen och miljön i stället för att förstöra den?

Annika Luther: Rågen. En spretig historia

I Rågen. En spretig historia skriver Annika Luther om hur sädesslaget som från början var ett turkiskt ogräs så småningom blivit en nationalsymbol i Finland. Rågen har besjungits i dikten och svedjebruket har avbildats i konsten. Under ljusa sommarnätter kunde älskande par gömma sig i den höga rågen. I verkligheten har rågskördarna varit avgörande för folkets överlevnad. Det märktes inte minst under den sista, stora, europeiska, fredstida hungerkatastrofen 1867-68. Fortfarande håller rågbrödet ställningarna och än idag bakar folk surdegsbröd.

På frågan om vad nomineringen kan betyda för hennes bok svarar Annika Luther att hennes finska översättare glatt hade sagt att det betyder att den får mera synlighet.

– I Finska Bokhanden till exempel hade den finska versionen hittills hållits på kokboksavdelningen. Så nu kanske de flyttar den. Det är inget fel på på kokböcker men det här är ju ingen kokbok, säger Luther med ett skratt.

Annika Luther har tagit steget från att skriva historiska romaner för unga till romaner som utspelar sig i vår tid och nu till fakta.

– Egentligen är det inte alls ett stort steg. Alla mina böcker har byggt på fakta, ofta biologi och natur, som jag sen lite med våld har försökt vrida till fiktion. Nu insåg jag att jag inte behöver vrida till en roman av någonting som är alldeles tillräckligt spännande i sig.

Läs en intervju med Annika Luther.

Omslagen till de nominerade till Fack-Finlandiapriset 2022.
Bildtext Sex verk är nominerade till Finlandiapriset i facklitteratur år 2022.
Bild: Gaudeamus, Otava, Atena, Avain, Schildts & Söderströms

Hannu Salmi: Tunteiden palo. Turku liekeissä 1827

Den 4 september 1827 bröt en förödande brand ut i Åbo, en händelse som kom att bli en vändpunkt i historien och en chock för alla dem som upplevde brandens härjningar. I år har det gått 195 år sedan branden, men minnet av den lever än.
Hannu Salmi dyker ner i samtida ögonvittnesskildringar och berättelser om Åbo brand. Salmi skildrar den förtvivlan och den förlust som drabbade stadens invånare, men också den empati och vilja att hjälpa som fanns mitt i förödelsen.

Läs en intervju med Hannu Salmi (på finska).

Timo R. Stewart: Luvatun maan lumo. Israelin kristityt ystävät Suomessa

I boken Luvatun maan lumo. Israelin kristityt ystävät Suomessa skriver Timo R. Stewart om sionismens historia i Finland och om det speciella band som finns mellan många kristna finländare och israeliska judar.

Finländarnas uppfattning om den israeliska staten hänger tätt samman med synen på Bibeln, på Bibelns länder och judendomen. Fascinationen för det lovade landet förklarar varför så många finländska kristna har intresserat sig för sionismen och aktivt tagit ställning för Israel i olika sammanhang.

Läs en intervju med Timo R Stewart om boken (på finska).

Ville-Juhani Sutinen: Vaivan arvoista. Esseitä poikkeuskirjallisuudesta

Under coronapandemin insåg Ville-Juhani Sutinen att han mer än gärna läste tjocka tegelstenar, och han började fundera på varför vi vill ägna oss åt att läsa långa och svåra böcker – är det kulturellt snobberi eller ger oss dessa böcker någonting som kortare och lättare böcker inte förmår ge oss?

I verket Vaivan arvoista. Esseitä poikkeuskirjallisuudesta skriver Sutinen om tretton verk som allmänt anses knepiga – från Fjodor Dostojevskijs Bröderna Karamazov och Dorothy Richardsons tvåtusensidiga romanserie Pilgrimage till Rebecca Wests mammut till reseskildring.

Vilken bok som tilldelas Finlandiapriset i facklitteratur år 2022 kungörs onsdagen 30 november med start kl. 19 i en direktsänd specialsändning på Yle TV1 och Arenan:

Finlandiaprisen i litteratur 2022 - Spela upp på Arenan