Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin firade Rysslands nationella enighetsdag – och fortsatte förmedla sin egen bild av den ryska historien

President Putin håller ett tal på Valdai-klubben i oktober 2022.
Bildtext Vladimir Putin fortsatte sina anklagelser mot väst i samband med firandet av den nationella enighetsdagen i Ryssland.
Bild: Sergei Karpukhin/ Kremlin Pool / Sputnik / EPA

Den ryske presidenten passade på att dela ut anklagelser mot väst och pratade om vikten av att återupprätta historiska monument i annekterade delar av Ukraina.

På fredagen uppmärksammades den nationella enighetsdagen i Ryssland – en helgdag som firas till minne av befrielsen av Moskva från polsk-litauiska erövrare år 1612 och slutet på den Stora oredan.

Det var också den ryska historien – eller i alla fall den bild av historien som den ryska ledningen vill förmedla – som stod i centrum när landets president Vladimir Putin deltog i firandet av helgdagen.

Putin: Mariupol är en rysk stad

Putin sade bland annat att han vill se ett återuppbyggande av historiska monument i de ockuperade ukrainska områdena.

Enligt den ryske presidenten behöver folket i regionerna, som levt under ”knäpp, idiotisk propaganda under 30 år”, veta ”varifrån deras förfäder kom”.

Putin lyfte specifikt fram den ukrainska kuststaden Mariupol.

– Mariupol är en väldigt känd – och antik, kan man säga – rysk stad, sade Putin.

Kolme henkilöä kävelee pommituksissa tuhoutuneen kerrostalon pihalla.
Bildtext Putin påtalade behovet av historiska monument i ukrainska hamnstaden Mariupol, som sönderbombades under våren.
Bild: Alexander Ermochenko / Reuters

Anklagade väst för kriget i Ukraina

Putin träffade även ryska historiker och representanter från religiösa samfund för att uppmärksamma att det gått tio år sedan grundandet av det ryska historiska sällskapet och det ryska militärhistoriska sällskapet.

Den ryske presidenten passade på att förmedla sin egen, icke-verklighetstrogna bild av anledningarna bakom kriget i Ukraina och anklagade väst för att ha gjort Ukraina ”antiryskt”, i stil med vad han sagt i tidigare tal.

Putin sade bland annat att Ukraina upplevt en direkt inblandning från de västerländska länderna i sin inhemska politik under de årtionden som följt efter Sovjetunionens kollaps.

– I Ryssland försökte de göra samma sak. Men i Ukraina var det tyvärr möjligt att inställa pseudovärderingar i miljontals människors medvetanden, vilket ledde till att ett anti-Ryssland skapades på det här territoriet, sade Putin.

Putin påstod även att konflikten i Ukraina var oundviklig.

Historien som ett politiskt verktyg

De ryska historiska och militärhistoriska sällskapen, vars tioårsjubileum uppmärksammades, är en del av den ryska regimens användning av historien som ett politiskt verktyg.

De två sällskapen främjar en selektiv och patriotisk bild av den ryska historien, vilket står i linje med den historiska syn som Putin förmedlat i flera av sina tal.

Det ryska militärhistoriska sällskapet, som bland annat ordnar militärhistoriska läger och rundturer för unga ryssar, har i sina manualer angett att enbart positiva versioner av den ryska historien får framställas. Samtidigt uppmuntrar sällskapet barn och unga att föreställa sig själva som soldater.

Putin hälsar på WW2 veteran på Röda torget
Bildtext Putin träffar veteraner i Moskva.
Bild: MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL

Upprepar Putins argument gällande Ukrainas historia

I en färsk intervju med direktören för det ryska militärhistoriska sällskapet, Vladimir Medinskij, upprepas också argument som Putin fört fram gällande regioner i Ukraina.

Medinskij säger bland annat att historisk rysk mark, såsom Donbass och Krim, förblev utanför den ryska federationen i samband med Sovjetunionens kollaps, med resultatet att det ryska folket blev det ”mest splittrade folket i världen”.

Enligt Medinskij skulle ett förenande av de postsovjetiska staterna med den ryska federationen vara något positivt, både för folken i de dessa länder och för stabiliteten på den internationella arenan.

Medinskij nämner överhuvudtaget inte nationalistiska rörelser eller folkets vilja i de postsovjetiska länderna.

Sade att civila i Cherson måste evakueras

Putin var också på plats vid Röda torget i Moskva på fredagen som en del av helgdagsfirandet.

Där placerade han blommor vid ett minnesmonument och pratade bland annat med volontärer från de ockuperade regionerna i Ukraina.

Putin sade då att civila som bor i den ukrainska staden Cherson måste evakueras från området där de farligaste militära operationerna äger rum.

– Den civila befolkningen ska inte behöva lida på grund av bombandet, sade Putin.

En rysk militärorkester uppträder vid Vasilijkatedralen på röda torget i Moskva.
Bildtext Röda torget i Moskva.
Bild: Vladimir Gerdo / TASS / AOP