Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Företag bygger solcellspark i Korsnäs – 600 solpaneler installeras innan våren

Från 2022
En elmontör som arbetar.
Bildtext Nordic Electro Power vill få igång elproduktionen redan till våren.

I solcellsparken utvecklas smarta lösningar och möjligheter för att använda solen som energikälla.

Företaget Nordic Electro Power Oy bygger en solcellspark i Korsnäs. Parken ska användas för testning och produktutveckling av solenergilösningar och också ge fler företag möjlighet att använda sig av solenergi.

Byggandet av parken med över 600 solpaneler i Korsnäs inleds senare i år och parken väntas vara klar under våren.

Nordic Electro Power är ett elinstallations- och entreprenadföretag i Vasa som grundades 2016 och som betjänar lokala företag, industriföretag, elbolag, fastighetsbolag och gruvbolag i Norden.

Stigande elpriser ökar intresset för solenergi

Nordic Electro Power skriver i ett pressmeddelande att de stigande elpriserna och målet att öka andelen förnybar energi ligger bakom satsningen.

Vd Mika Alatalo säger att det stora intresset från näringslivets sida överraskat honom. Planen är att kunna leverera solenergi till kunderna innan våren.

– Det gör att ni kan få ut det mesta av systemet redan nästa sommar, när de är högsäsong för solenergi i Finland, säger Alatalo.

Alatalo säger att Vasaområdet har goda förutsättningar för att utveckla solenergilösningar. Där finns Nordens viktigaste energihubb.

Förutom stora namn som Wärtsilä, ABB och Vacon finns det många mindre företag som har toppkompetens inom sektorn.

Bolaget har tagit beslut om att bygga en egen solcellspark och bildat ett nytt energibolag, Nordic Solar Power Oy.

– Med en egen solcellspark kan vi vara mer kundorienterade när vi genomför större projekt och utveckla mer sofistikerade solenergilösningar, säger Alatalo.

Solcellsparken kommer också att användas till annat än energiproduktion. Målet är demonstrera praktiska lösningar och att parken ska hyras ut för att testa tekniken.