Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Veckan då Tappara knäppte Sport på näsan både i och utanför rinken – stal samarbetsföreningar häromdagen, vann i Vasa på fredagen

Uppdaterad 04.11.2022 23:17.
Jori Lehterä och Waltteri Merelä firar mål.
Bildtext Jori Lehterä gjorde segermålet mot Sport (arkivbild).
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Veckan inleddes med att Tappara presenterade ett samarbete med föreningar som funnits under Sports paraply. I FM-ligan tog Sports vecka slut med en förlust mot Tammerforslaget. HIFK lyckades nolla ett ”svagt” TPS i Åbo.

Det var tidigare under veckan som Tapparas juniororganisation kom med en knall.

Tillsammans med sju klubbar i Södra Österbotten – S-Kiekko Juniorit, Hela-Kiekko, Järviseudun Pallokerho, Lapuan Virkiä, Alavuden Peli-Veikot, Soinin Tiikerit och Ähtärin Kiekko-Haukat – inleder man ett samarbete. Överenskommelsen ska skapa en spelarstig som kan bana väg för spelare till ligaspel med Tappara.

Majoriteten av föreningarna ligger sig geografiskt sett närmare Vasa. Till exempel S-Kiekko från Seinäjoki har under åren ingått i samarbeten med Sport och producerat en del spelare som gjort avtryck i Vasa.

Träningschefen för S-Kiekko Juniorit, Tuomas Takala, är till exempel en sådan.

– Jag tycker att hockeyn i Södra Österbotten endast utvecklas genom genom samarbete. Tillsammans med Tapparas juniorer möjliggörs en körfil mot spelarnas drömmar tillsammans med en internationell toppklubb, kommenterade Takala i pressmeddelandet.

Överraskning i Vasa

Från ligamästarnas sida intygade man att samarbetet gäller för alla åldrar.

– Klubbarna kommer att samarbeta ända från de yngsta juniorerna till ligalaget, menade Kimmo Vähä-Ruohola, chef för Tapparas juniorträning.

I Vasa var man inte riktigt redo för nyheten.

– Det här kom från ingenstans. Jag hade inte hört om det förrän nyheten kom, medgav Vasa Sports styrelseordförande Heikki Hiltunen för Ilta-Sanomat.

– Jag har hört lite snack om det vartefter. Jag visste att de hade något på gång åt det hållet, sa Sportjuniorernas ordförande Juha-Petteri Lesonen.

HIFK nollade svagt TPS

I ligan drabbade Sport och Tappara samman bara dagar efter nyheten. Gästerna från Tammerfors gick upp i 2–1-ledning i andra perioden genom Topi Rönnis första för säsongen, i tredje perioden styrde en omarkerad Jori Lehterä in 3–1.

Sports båda mål gjordes av svenskar. Jens Lööke kvitterade till 1–1 före Rönnis mål – och närmare än Simon Hjalmarssons styrning till 2–3 halvvägs in i tredje kom Sport inte.

– Alla ger allt de kan, och vi når nästan hela vägen. Det grämer, funderar Sporttränaren Risto Dufva på presskonferensen. Hans Sport parkerar på 13:e plats.

HIFK har hittat höstens bästa form hittills. Laget närmar sig topp-10 och tog tredje raka vinsten borta mot TPS.

Niilo Halonen höll nollan, Otto Paajanen gjorde ett och Eetu Koivistoinen två i 3–0-segern över tabellsexan TPS.

– Vi var svaga i dag. Det räcker inte att bara delar av laget gör jobbet, sa TPS coach Jussi Ahokas.

FM-ligan

HPK–SaiPa 1–2 efter straffar (1–0, 0–0, 0–1, 0–0, 0–1)

JYP–Ilves 1–2 (0–0, 1–2, 0–0)

Kärpät–KalPa 4–3 efter straffar (0–2, 1–0, 2–1, 0–0, 1–0)

Pelicans–KooKoo 1–5 (0–4, 1–0, 0–1)

Sport–Tappara 2–3 (0–1, 1–1, 1–1)

TPS–HIFK 0–3 (0–0, 0–1, 0–2)

Diskussion om artikeln