Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges nya regering ändrar linjen gentemot Turkiet – kritiseras skarpt av oppositionen

Från 2022
Uppdaterad 05.11.2022 16:34.
Sveriges utrikesminister Tobias Billström
Bildtext Tobias Billström (M) är ny svensk utrikesminister.
Bild: Sakari Piippo / Yle

Sveriges nya regering ändrar landets inställning till två kurdiska grupper för att som man säger ”inte skada Sveriges förhållande till Turkiet”.

Turkiet dröjer med att ratificera Sveriges Natoansökan bland annat för att Sverige hittills har stött kurdiska grupper som Turkiet betraktar som terrorister.

Sveriges nya statsminister Ulf Kristersson ska i veckan träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i Ankara. Inför det mötet tar Sverige nu tar avstånd från milisen YPG och dess politiska gren, partiet PYD.

Det säger utrikesminister Tobias Billström (M) i en intervju för Sveriges Radio.

– Det finns en för nära koppling mellan de här organisationerna och PKK, som är en terrorlistad organisation av EU, för att det ska vara bra för relationen mellan oss och Turkiet, säger utrikesminister Tobias Billström i intervjun.

Skadar Sveriges förhållande till Turkiet

Sverige har tidigare stött båda grupperna - grupper som alltså Turkiet ser som terrorister.

– Vi tycker att det finns en tvivelaktighet och problematik när det gäller dem som skadar vårt förhållande till Turkiet, säger Tobias Billström.

Han låter förstå att grupperna står för nära kurdiska PKK som också EU klassar som en terroristorganisation.

På en fråga om det viktigaste i sammanhanget är Sveriges relation till Turkiet, svarar Billström: ”Det överordnade värdet är Sveriges medlemskap i Nato och vikten av att vinna framgång i de förhandlingar som pågår”.

För att ratificera Sveriges och Finlands ansökningar om Natomedlemskap har Turkiet bland annat krävt att länderna upphör att stöda organisationer och personer som landet anser vara terrorister. Vidare har Turkiet krävt utlämning av personer som betecknas som terrorister.

Kristersson: Inget nytt

Ulf Kristersson äänestämässä.
Bildtext Kristersson: Sverige följer trepartsavtalet.
Bild: Jonas Ekstromer / EPA

Sveriges nya statsminister Ulf Kristersson säger för sin del att det inte ligger något nytt i att Sverige tar avstånd från YGP och PYD. Sverige följer enbart det trepartsavtal man kom överens om med Finland och Turkiet i somras.

– Vi tar säkerhetsproblemen på allvar och att vi har ett gemensamt intresse av att bekämpa terrorism. Sverige ska inte vara en plats där det är enkelt att bedriva grunden för terrorism, säger Kristersson.

Han deltog i svenska TV4:s Nyhetsmorgon.

”Sveriges regering är Erdoğans knähund”

Debattörer och politiker i Sverige har redan hunnit kritisera beskedet från den nya ledningens sida.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet riktar alla kritik mot att regeringen nu gör en tvärvändning.

Bland andra Morgan Johansson (S), tidigare justitieminister, säger regeringen agerar ”oroväckande och undfallande”. Beslutet har enligt honom inte förankring i riksdagen.

På twitter säger Håkan Svenneling, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, att Sverige ”säljer ut” YPG och PYD. De riskerade sina egna liv när de skyddade världen mot Islamska staten, säger han.

Den förre V-ledaren Jonas Sjöstedt kallar det hela för ”ynkedom”. Sveriges regering agerar som Erdoğans knähund då han förtrycker och anfaller kurder, säger Sjöstedt.