Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hur lyckas EIF gång på gång värva stjärnspelare till sitt lag? Goda kontakter till seriösa agenter ger grunden till spelarrekryteringen: ”Vi tar hand om våra spelare”

Paul Akouokou jagar bollen.
Bildtext Ivorianen Paul Akouokou är det bästa exemplet på spelare som fortsatt sin karriär från Ekenäs IF. Han spelar numera i spanska Real Betis i La Liga. (Arkivbild)
Bild: Yle/ Patric Westerlund

Erfarenhet, goda kontakter, pålitliga agenter, något som kallas spelöga och en viss kunskap att läsa av människor. Och en tillräcklig budget. Åtminstone dessa saker krävs för att lyckas med spelarvärvning till ett fotbollslag.

De här kunskaperna och förutsättningar har Peter Haglund. Det där med en tillräcklig budget kan man kanske diskutera, för i hans klubb Ekenäs IF är resurserna begränsade.

Trots begränsade resurser lyckas Haglund och EIF år efter år skrapa ihop ett slagkraftigt lag i fotbollsettan.

Haglund är sportchef i Ekenäs IF. Bakom representationslaget som spelar i näst högsta fotbollsserien herrettan finns ett aktiebolag som skapar förutsättningarna för laget och all verksamhet kring det.

– Jag har jobbat med spelarrekrytering sedan början av 2000-talet, så en viss erfarenhet har jag, säger Peter Haglund då vi träffas i EIF:s klubbhus invid centrumplan i Ekenäs.

Vi sitter och pratar i representationslagets omklädningsrum som nu ekar tomhet. Säsongen är över och laget har splittrats. De spelare som kommer från orten finns kvar i staden, de andra har åkt hem.

Lagbygget för säsongen 2023 har kommit i gång och underhandlingar med spelare som spelade sommaren 2022 i EIF pågår som bäst. Tillsvidare har EIF endast två spelarkontrakt klara, det är franska mittfältsspelaren Abdoulaye Kanté och ryske anfallsspelaren Stanislav Efimov som har skrivit på för ytterligare en säsong.

EIF vill ha Filipe Pedro

Tränarfrågan är tillsvidare öppen. Portugisen Filipe Pedro tränade laget under senare halvan av säsongen och har en option för en fortsättning.

– Vi förhandlar med honom som bäst och väntar på hans svar. Han är alternativ nummer ett för oss nu och om han tackar nej har vi några andra kandidater, säger Haglund och konstaterar att det är väldigt viktigt att få tränarfrågan löst innan spelarrekryteringen kommer i gång på allvar.

För att hitta lämpliga spelare ser Haglund och hans medhjälpare hundratals timmar med videoinspelningar och fotbollsmatcher. Haglund konsulterar också agenter och andra sakkunniga innan beslutet att värva en spelare till laget tas.

– Tidigare var jag själv väldigt aktiv och kollade med agenter, numera är det agenterna som tar kontakt med oss.

Porträttbild på Peter Haglund.
Bildtext EIF:s sportchef Peter Haglund har kring tjugo års erfarenhet av spelarrekrytering.
Bild: Bubi Asplund / Yle

Men, det finns både seriösa och mindre seriösa agenter på fotbollsmarknaden.

– Kommer det en ny agent på spelarmarknaden, så får man ju kolla upp honom. Det gäller att ringa runt lite till andra klubbar. Klubbarna i Finland jobbar ju ganska tätt med varandra.

Ett sätt att kolla upp agenten är om han haft några andra spelare i någon annan klubb tidigare.

Klubbarnas representanter snackar alltså ihop sig bakom ryggen på agenten som bjuder ut en spelare?

– Det handlar ju om att anställa en person och så gör man ju också normalt då man anställer någon, alltså kollar upp personens bakgrund, förklarar Haglund.

”Vi har lyckats och misslyckats”

Att värva en inhemsk spelare kan kännas säkrare än att värva till exempel en spelare från Afrika. Nivån på de finländska spelarna är lättare att klura ut än en obekant afrikansk spelare.

– Vi har ganska goda kontakter också med agenter som värvar spelare från Afrika. Vi har ju lyckats med många spelare därifrån, men visst har misslyckats också, säger Haglund.

EIF är ingen obetydlig aktör i fotbollskretsar. Trots att laget inte spelar i högsta serien eller har nått framgång på europeiska planer så vill spelare komma till Ekenäs och EIF.

Porträttbild på Peter Haglund.
Bildtext Peter Haglund har ett brett nät med kontakter i fotbollsvärlden. Kontaktnätet är till stor hjälp då han rekryterar spelare till EIF.
Bild: Bubi Asplund / Yle

Klubben kan inte heller locka spelare till sig med löften om höga löner.

– Nej, det kan vi verkligen inte. Vi ligger i underläge med alla de stora klubbarna som vi ska konkurrera med om spelarna.

Med glimten i ögat fortsätter Haglund:

– I den första och andra omgången kan vi inte alls vara med och diskutera om spelarna. Vi kan inte heller trissa upp lönerna för det har vi inte resurser till.

Familjär stämning i EIF

Någonting gör man rätt i EIF, eftersom klubben år efter år värvar spelare som visar sig vara duktiga. Många spelare fortsätter också till högre serier till och med till toppligor i andra länder.

– Det är säkert den familjära stämningen i klubben. Vi tar hand om spelarna här, de bor relativt bra här och alla har en egen lägenhet. De äter god lunch tillsammans på lunchrestaurangerna här, räknar Haglund upp.

Spelarna uppskattar också det att de som jobbar med klubben gör det på frivillig basis.

EIF:s Mohamed Doumbia omringad av Honkaspelare.
Bildtext Mohamed Doumbia (i grön speltröja) spelar numera i tjeckiska ligan. Också han har ett förflutet i EIF. (Arkivbild)
Bild: Copyright Patric Westerlund

EIF betalar förstås också lön till sina spelare och utländska spelare har rätt att få minimilön.

– Vi har också ett bra rykte bland agenter och så har vi en lång meritlista som vi kan presentera, säger Haglund och avser sådana spelare som lämnat EIF för spel i större ligor än herrettan.

Att EIF tappar spelare till andra klubbar är någonting som kritiker gärna påpekar om.

- Att spelare som spelat här lyckas på högre nivå känns ändå väldigt skönt.

Haglund har spelöga

Den långa erfarenheten av spelarrekrytering har gett Haglund ett visst öga att se potentiella storspelare som är i utvecklingsskedet.

Det kanske bästa exemplet är ivorianen Edgar Paul Akouokou, som efter två säsonger i EIF spelade i högsta serien i Israel för att nu spela i högsta serien La Liga i Spanien.

– Till exempel våra egna adepter Benjamin Källman (nu i polska ligan) och Robin Sid (över 160 ligamatcher) spelar nu på hög nivå.

Benjamin Källman med boll mot Rumänien.
Bildtext Landslagsspelaren Benjamin Källman (nummer 21 på tröjan) har fått sin fotbollsfostran i EIF. (Arkivbild)
Bild: Yle/ Tomi Hänninen

Andra spelare som gått riktigt långt från EIF är till exempel Mohamed Doumbia (nu i tjeckiska ligan) och Alex DeJohn (nu i amerikanska MLS). Numera spelar ett tiotal tidigare EIF-spelare i högsta serien i Finland.

Förutom att sportchef Haglund ska kunna hitta de rätta spelarna till laget, ska spelarna också passa in i tränarens planer. Det betyder förstås att kemin mellan tränaren och Haglund måste fungera.

– Jag kan inte ta hit spelare som inte tränaren vill ha i sitt lag. Det är ändå tränaren som bestämmer vem som spelar i varje match.

Det händer att Haglund föreslår någon spelare som tränaren absolut inte vill ha i sitt lag.

– Kommer det ett nej från tränaren är det ingen vits för mig att ta den fighten för det är oftast spelaren som blir i kläm då.

Det händer också att en spelare tackar nej för spel i EIF om tränaren inte är den rätta för spelaren.

I allting Peter Haglund säger kring spelarrekryteringen lyser omtanken om att spelarna ska ha det bra. Han vill också att spelarna gör de rätta valen då de vill lämna EIF.

Stort stöd i regionen

EIF har ett brett stöd bland företagen i Ekenäs med omnejd. Det finns givetvis rum och behov av fler sponsorer utöver de drygt hundra företag och privatpersoner som i dagens läge stöder verksamheten.

– Vi letar hela tiden efter sponsorer också utanför Raseborg. Det är kanske den största utmaningen för att vi ska komma till följande skede.

Och med följande skede avser Haglund förstås spel i finrummet, högsta serien i Finland.

EIF:s sportchef Peter Haglund berättar hur spelarrekryteringen går till

8:38

Diskussion om artikeln