Finländska politiker oroade över svenska kursändringen i Turkietpolitiken
Den svenska kursändringen i förhållande till de två kurdiska grupperna i norra Syrien möts av oro bland finländska politiker. De är en stor fråga eftersom det handlar både om värderingar och strategiskt samarbete inom Nato.
Sveriges nya regering ändrar landets inställning till två kurdiska grupper för att som man säger ”inte skada Sveriges förhållande till Turkiet”.
Det handlar om två organisationer. PYD som är den syriska grenen av kurdiska PKK som också EU klassar som terroristorganisation. YPG är den väpnade grenen av PYD.
Situationen kompliceras av att YPG länge har varit Natos och USA:s allierade i kampen mot Islamiska staten i Syrien.
”Det ser ut som om Sverige ger efter för utpressning”
Riksdagsledamoten Kimmo Kiljunen (SDP) anser att frågan är väldigt eldfängd, eftersom det handlar både om värderingar och strategiskt samarbete. Sverige tar nu avstånd från Natos allierade i norra Syrien, konstaterar han.
– Det handlar om en mycket stor fråga, eftersom vi diskuterar både värderingar och strategiskt samarbete, säger Kiljunen.
Kan det här få följder för Finlands sätt att agera?
- Finland noterar vad Sverige gör men drar sina egna slutsatser, fortsätter Kiljunen.
SFP:s Eva Biaudet sitter också hon i riksdagens utrikesutskott. Hon anser att den svenska kursändringen är mycket olycklig.
– Det ser ut som om Erdoğan får sin vilja igenom. Det ser ut som om Sverige ger efter för utpressning. Det ser ut som om det skulle vara okej att Turkiet har haft sådana här krav på Sverige och Finland, kommenterar Biaudet.
”Vi följer vad den svenska regeringen gör mycket noggrant”
Kimmo Kiljunen utesluter inte att den svenska utrikespolitiken håller på att förändras. Läget är mycket intressant.
– Vi följer vad den nya svenska borgerliga regeringen gör mycket noggrant. Vi kommer hur som helst att samarbeta med den svenska regeringen. Det kan handla mera om intressepolitik än förändring av värderingar. Men det är värt att notera, kommenterar Kiljunen.
Både Kimmo Kiljunen och Eva Biaudet är noga med att påpeka att Finland fattar sina egna beslut. Eva Biaudet konstaterar att det inte finns någon orsak att ändra den finländska utrikespolitiken.
– Vi har hela tiden tolkat de turkiska utspelen på ett sådant sätt att de har mera med turkisk inrikespolitik att göra än direkta politiska motsättningar med Finland, säger Eva Biaudet.
Sveriges statsminister träffar Erdogan på tisdag
Sveriges nya statsminister Ulf Kristersson ska på tisdag träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i Ankara. Inför det mötet tar den nya svenska regeringen nu avstånd från milisen YPG och dess politiska gren, partiet PYD.
Sverige har tidigare stött båda grupperna som Turkiet ser som terrorister.
– Vi tycker att det finns en tvivelaktighet och problematik när det gäller dem som skadar vårt förhållande till Turkiet, säger utrikesminister Tobias Billström till Sveriges Radio.
Sveriges nya statsminister Ulf Kristersson säger för sin del att det inte ligger något nytt i att Sverige tar avstånd från YGP och PYD. Sverige följer enbart det trepartsavtal man kom överens om med Finland och Turkiet i somras.
