Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skön sprintstart för Anni Lindroos efter höst fylld av skador och sjukdom – formen i klassiskt är ett frågetecken, men jakten på debut i världscupen fortsätter

Uppdaterad 05.11.2022 17:18.
Se damernas sprintfinal i finska cupen på skidor! - Spela upp på Arenan

Efter många höstveckor utan möjlighet att träna ordentligt fick Anni Lindroos en premiär som hon drömde om. Hon stod på pallen i säsongsstarten. ”Ett skönt kvitto”, kallar hon sprinten i Vuokatti.

Anni Lindroos fick en utmärkt start då den inhemska skidsäsongen körde i gång i Vuokatti. Hon tog sig lekande lätt till sprintfinalen i finska cupen och fick kliva upp på pallen.

Tv-bilderna visade en klart nöjd Lindroos vid målgången. När Yle Sporten pratar med Pargas IF-åkaren en stund senare är känslan identisk.

– Jag är jättenöjd med det här. Jag visste att jag kan nå pallen med en bra dag, och när det kändes bra redan i kvalet gissade jag att det skulle bli lyckat.

– I finalen hamnade jag lite i kläm i en uppförsbacke då farten ökade. Där var jag dåligt positionerad. Jag lyckades rädda upp det hela någorlunda, men chanserna att vinna finalen försvann där.

Haft problem i höst

Lindroos trivdes i de mjuka konstsnöspåren och är märkbart lättad över ett tidigt formbesked. Hösten har varit fylld av problem: inflammation i båda fötterna och sjukdom har satt käppar i hjulet för träningen.

– Jag hade en lång paus på sju veckor utan löpning. Sen blev jag också sjuk och mitt i allt kunde jag inte göra någonting alls. De senaste veckorna har jag kommit i gång igen, men den här veckan hade jag problem med andningen och jag visste inte vad jag kunde förvänta mig här.

Med allt det här måste den här insatsen var extra skön?

– Verkligen, ett väldigt skönt kvitto på att jag har gjort något rätt under träningssäsongen. Den här insatsen sätter lite tonen och jag ser fram emot en lång och bra vinter.

Jagar plats i Ruka

Det stora målet för säsongen är sprinten i U23-VM i Kanada. Mästerskapet avgörs i månadsskiftet januari–februari. Sprinten går i klassisk stil – den teknik som Lindroos är sämre i.

– Jag har försökt satsa mer på klassiskt, men fotproblemen gjorde att jag inte kunde köra diagonalåkning på många veckor. Å andra sidan parstakade jag mer då. Vi får se hur den klassiska formen är. Jag hoppas att jag har utvecklas från förra säsongen.

Första testet i klassisk sprint kommer i finska cupen i Taivalkoski om ett par veckor. Det är samtidigt uttagning till världscupstarten i Ruka. Nästa helg är det uttagning på distanstävlingar i Olos.

Lindroos ska tävla i både Olos och Taivalkoski.

– Jag vill ta mig till Ruka. Det skulle vara jätteroligt att få göra debut. Men säsongen faller inte på det.

– Insatsen här i Vuokatti är knappast en nackdel, men landslagsledningen lär prioritera den klassiska sprinten.

Joensuu starkast i damsprinten

Största delen av A-landslagsåkarna, som kom hem från ett längre höghöjdsläger i Italien förra veckan, saknades i Vuokatti.

Jasmi Joensuu i skidtävling.
Bildtext Jasmi Joensuu vann damsprinten utan större bekymmer.
Bild: Tomi Mäkipää / AOP

Jasmi Joensuu var en av få landslagsklassade deltagare. Hon var bäst från kvalet till finalen och tog hem damtävlingen klart.

– Det var väldigt roligt att få tävla igen. Det viktigaste var att jag kunde åka avslappnat och hålla ihop tekniken hela dagen. Jag är nöjd med min insats, säger Joensuu.

Jasmin Kähäräs final slutade i sin tur med en vurpa. Distansspecialisten Perttu Hyvärinen, som valde att avstå lägret i Italien, tog sig till herrarnas sprintfinal. Där hade han inget med segern att göra.

Lauri Lepistö tog hem finalen efter en tajt duell på upploppet. Han hade Olli Ahonen närmast bakom sig i spurten.

Cuphelgen i Vuokatti fortsätter med stafetter på söndag.

Finska cupen, sprint

Damer:
1. Jasmi Joensuu 2.48,78
2. Anni Alakoski + 1,19
3. Anni Lindroos + 2,21
4. Maaret Pajunoja + 7,22
5. Hilla Niemelä + 20,45
6. Jasmin Kähärä + 38,49

Herrar:
1. Lauri Lepistö 2.33,91
2. Olli Ahonen + 0,29
3. Ike Melnits + 0,53
4. Oskari Hökkä + 0,82
5. Perttu Hyvärinen + 1,24
6. Juuso Tossavainen + 2,19

Diskussion om artikeln