Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kaotiska förhållanden ombord på migrantfartyg i Medelhavet – ges inte tillstånd att anlöpa hamnar i Italien

Uppdaterad 05.11.2022 16:25.
migranter
Bildtext Många minderåriga har på senare tid räddats ur små farkoster i Medelhavet.
Bild: Lehtikuva

Fyra fartyg med över 1 000 migranter ombord väntar som bäst i Medelhavet på tillstånd att angöra hamnar i Europa. Förhållandena ombord sägs vara kritiska.

Två tyska fartyg med sammanlagt 300 migranter ombord, M/S Humanity 1 och M/S Rise Above, väntar just nu utanför Siciliens östkust.

Det ena fartyget har fått tillstånd att sätta i land barn och personer som är i behov av medicinsk hjälp, medan befälet på det andra tyska fartyget inte har fått något svar på sin förfrågan.

Bägge fartygen tillhör tyska välgörenhetsorganisationer, SOS Humanitarian respektive Mission Lifeline.

migrant
Bildtext Organisationen Mission Lifelines fartyg Rise Above sydost om Sicilien.
Bild: Lehtikuva

Italien stängde sina hamnar

Osäkerheten ökade efter det att Italiens nya högerregering fattade beslut om att stänga sina hamnar för humanitära transporter av migranter.

Den nya inrikesministern Matteo Piantedosi meddelade i går att Humanity 1 kan ta i land för en kort stund så att de mest utsatta passagerarna kan evakueras. Det skedde efter påtryckningar från bland annat Tyskland och Frankrike som meddelat att de kan ta emot en del av migranterna, för att dela Italiens börda.

migrant
Bild: Lehtikuva

Två andra norskflaggade fartyg, M/S Geo Barents med 572 passagerare och M/S Ocean Viking med 234 passagerare ombord, har likaså bett om tillstånd att anlöpa italienska hamnar. De har inte fått något svar av de italienska myndigheterna.

De befinner sig också österom Sicilien just nu enligt nätsidan vesselfinder.com.

Räddningsfartygen är ”öar”

Italiens nya regering har insisterat på att de länder under vars flagg fartygen seglar bör ta hand om de migranter de räddar ur Medelhavet. Piantedosi betecknade fartygen som ”öar” som juridiskt tillhör de länder vars flagg de seglar under.

Italien säger sig också ha tröttnat på att visa gästfrihet mot dessa ”icke-statliga organisationer” (NGO) som stöder migranttrafiken över Medelhavet till Europa.

Frivilligorganisationerna, som exempelvis tyska SOS Humanitarian och Mission Lifeline, kritiserar den italienska tolkningen. Organisationerna säger att lagen förutsätter att man räddar folk i sjönöd och därför plockar man upp de flyende.

Också Norge kritiserar Italiens tolkning av lagen.

Trots att Italien motar NGO-farkoster fortsätter landet ändå att ta emot migranter som räddas av italienska patrullbåtar. Senast i torsdags anlände 456 migranter till Kalabrien i södra Italien.

Migranter anlände till Kalabrien i södra Italien tidigare i veckan - Spela upp på Arenan

Otålighet ombord

Ombord på M/S Rise Above blev situationen mycket kritisk på fredagen då migranter såg land och inte förstod varför fartyget inte kunde angöra. Besättningen klarade med nöd och näppe att hålla de ombordvarande lugna, säger Hermine Poschmann, talesperson för Mission Lifeline.

migranter
Bildtext Migranterna ser land och förstår inte varför fartyget inte kan angöra en hamn.
Bild: Lehtikuva

Tålamodet bland migranterna håller på att tryta efter att de vistats i trånga förhållanden ombord redan i några veckor.

Ombord finns 95 personer som räddats söder om Sicilien i tre olika omgångar. 42 av dem är minderåriga - den yngsta bara 7 månader gammal.

– Nu måste vi komma i hamn. Väderutsikterna ser inte bra ut och vår farkost är inte tillräckligt stor, säger Clemens Ledwa som leder Mission Lifelines uppdrag.

migrantfartyg
Bildtext Förhållandena ombord är inte de bästa.
Bild: Lehtikuva

Källa: AP