Frivilliga sjöräddare samlades i traditionsenlig båtparad för att minnas de som har omkommit till sjöss
På alla helgons dag styr frivilliga sjöräddare från olika föreningar mot Helsingfors för att hedra minnet av de som har omkommit till sjöss.
Elva sjöräddningsbåtar lade till vid kajen i Kolerabassängen i Helsingfors efter att ha deltagit i paraden. Bland dem finns båtar från Borgå, Esbo, Helsingfors, Ingå, Kotka, Lovisa och Porkala.
Stämningen är uppsluppen, och frivilliga i alla åldrar tar emot nyfikna besökare som vill bekanta sig med räddningsbåtarna.
Fanny Widbom från Borgå Sjöräddare är en av dem som har deltagit i den traditionsenliga paraden, med start från Ärtholmen.
– Det börjar nog vara ganska kyligt med öppen båt men allt gick bra och det är alltid lika roligt att komma hit och träffa alla bekanta.
Frivilliga ovärderliga för sjösäkerheten
Finlands sjöräddningssällskap är takorganisation för 58 olika föreningar och 60 stationer som finns både längs havskusten och vid insjöar, och rycker ut på uppdrag av gränsbevakningen.
Enligt Widbom står frivilliga för en fjärdedel av alla sjöräddningsuppdrag på havsområdena, och i insjöarna för en ännu större andel.
I praktiken handlar det om över 1 600 uppdrag per år, och de frivilliga hjälper årligen över 3 000 personer och 1 000 farkoster.
I år var båtsommaren ganska normal, menar Widbom. På samma sätt som tidigare rörde sig folk med olika vana till havs.
– Det finns en stor skara som är väldigt medveten och kunniga. De har koll på sina båtar och sig själva men samtidigt finns det såklart sådana som inte har det, och de är överrepresenterade i vår statistik.
Mikael Andersén från Helsingfors menar att majoriteten av fallen då de får rycka ut ändå handlar om tekniska fel – att motorn går sönder, kanske för att man har låtit bli att serva båten.
– Det som var speciellt det här året är att det hände att bränslet tog slut oftare än tidigare. Förut hade vi fler fall av den typen, men sedan var de färre ett tag och nu är de tillbaka igen, troligtvis på grund av de höga bränslepriserna.
Fler i sjönöd med tom tank då bränslepriserna stiger – "Onödig risk att försöka spara pengar vid pumpen"
"Tanka alltid 30 procent mer än beräknat."
Viktig och social hobby
Den frivilliga sjöräddningen drivs helt och hållet på frivillig basis, och finansieras till största delen av frivilliga donationer från olika stiftelser. När de rycker ut på uppdrag av gränsbevakningen ersätter gränsbevakningen en liten summa beroende på båtens storlek.
För tillfället finns det ungefär 1 400 aktiva frivilliga inom Sjöräddningssällskapet men Widbom säger att det alltid finns ett behov av fler.
– Framför allt när det gäller den aktiva besättningen finns det nog en brist i de flesta föreningarna.
Widbom uppmanar alla att modigt överväga att engagera sig.
– Man behöver ingen förkunskap för att börja med sjöräddning. Föreningarna brukar ta emot ansökningar på våren eller på hösten eller bådadera och då är det bara att komma med och passa på att börja med en ny fin hobby.
Att syssla med sjöräddningen handlar om mycket mer än bara patrullering, säger Andersén.
– Också om vi egentligen avrundar säsongen i dag så upphör inte hobbyn. På vintern servar vi båtarna och så har vi en hel del teoretisk utbildning, och på våren gäller det att sjösätta båtarna igen. Vi håller på med allt möjligt, men det roligaste är nog att få fara ut och åka båt och hjälpa människor i nöd.
– Vår drivkraft är nog den goda sammanhållningen. Utöver att vi får vara ute och utföra ett viktigt arbete så har vi jätteroligt tillsammans, säger Widbom innan hon kliver ombord och gör resten av besättningen sällskap igen.