Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten besökte Djurgården efter historisk höst: Schüller har redan SM-guld med Dif i tankarna – lagkaptenen: ”Rasmus har höjt sig extremt mycket i Europa”

Djurgården firar mål.
Bildtext Europamatcherna har fått Djurgården att tända till på alla cylindrar. Vägen till Conference League för Rasmus Schüller (längst till vänster) & Co gick via segrar i tre raka kvalomgångar.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det kunde ha blivit den perfekta säsongen. Det blev en historisk höst. Djurgården har aldrig varit lika bra i Europaspelet, Rasmus Schüller har aldrig spelat lika bra i sin karriär.

Allsvenskans signum är jämnheten. Malmö FF är i ekonomisk särklass efter sina Champions League-höstar, men den största plånboken garanterar inga titlar.

MFF kraschade i ligaspelet under 2022, andra tog för sig. Häckens frejdiga fotboll bar hela vägen till ett första, historiskt guld till Hisingen. De passerade Djurgården under sista månaden.

– Vi kunde inte riktigt matcha dem. Vi gav dem motstånd – och vi har spelat tolv matcher mer än de har gjort, säger Rasmus Schüller då Yle Sporten är på besök i Stockholm för att sammanfatta en suverän säsong.

För samtidigt som Djurgården förlorade tre raka ligamatcher i oktober och tappade guldgreppet, har laget gått som tåget i Conference League. Klubbens första gruppspel genom tiderna i Europa slutade i gruppseger och avancemang till vårens slutspel.

– Vårt spel i Europa står ut. Där har vi spelat extremt starkt.

I slutskedet av säsongen sa sportchefen Bosse Andersson att man är lite ”dum i huvudet” om man inte är nöjd efter en andraplats i seriespelet och avancemang i Europa.

– Samtidigt finns en bitterhet, vi hade guldkänning väldigt länge och man spelar för att vinna matcher och ta hem titlar. Så nöjd… eller dum i huvudet? Jag är lite tudelad, men om några veckor kan man vara stolt, säger lagkaptenen Magnus Eriksson.

Blommat ut i Europa

Schüller kom till Djurgården inför förra säsongen och fick mycket beröm för sina insatser. Enligt Magnus Eriksson har Schüllers betydelse bara växt i år.

– Framför allt i Europa har vi haft matcher där vi har blivit lite tillbakatryckta. Då är det skönt att ha honom där som defensivt ankare. Han håller ihop laget. Det känns som att vi har höjt oss i Europa – och Rasmus har höjt sig extremt mycket.

Magnus Eriksson i Djurgården med megafon.
Bildtext Magnus Eriksson titulerar den lugne Rasmus Schüller som en lagpappa: ”En kanonkille, han bidrar med sin erfarenhet och pondus.”
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Schüller – en av de mest rutinerade i Djurgården med sina 64 landskamper – håller med. 2022 har varit ett riktigt bra år.

– Jag tycker att jag har spelat karriärens bästa fotboll. När jag var nygammal i allsvenskan i fjol fick jag mer uppmärksamhet i medier, men tappade nivån i vissa matcher. Nu har jag varit stabilare med en säsong till i mig.

Hur speciell har den här hösten varit med Europaspelet?

– Det var stort att vara en viktig del i en historisk bedrift. Conference League är en bra reform av Uefa. Det ger ökade chanser för mindre fotbollsländer att nå framgångar i Europa. I fjol gick Bodø/Glimt långt i turneringen, nu vinner vi gruppen. Det har verkligen varit kul.

Ribban lagd på guldhöjd

Med 2022-framgångarna i ryggsäcken har hela Djurgården mycket att längta efter nästa år. Slutspelet i Conference League sätter nya krav – några av årets tyngsta matcher spelas mitt under försäsongen.

Schüller fyllde sitt varningskonto i gruppspelsavslutningen mot Shamrock Rovers och missar den första slutspelsmatchen.

– Det blir några veckor semester för att låta kroppen återhämta sig ett tag inför 2023. Men sen börjar allt på nytt för att bygga inför nästa säsong, säger Schüller.

Rasmus Schüller under träning med Djurgården.
Bildtext Rasmus Schüller är viktig för Djurgården, men han är verkligen inte lagets stora målskytt. En fullträff blev det den gångna säsongen.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Var lägger ni ribban efter det här året?

– Jag vill jättegärna vinna ett SM-guld med Djurgården innan jag är klar här. I fjol blev det brons, i år silver så det är väl naturligt att man vill ha det finaste. Nu var vi med i guldracet och får låta hungern växa till nästa år.

Landslagsmittfältaren, som har kontrakt med Djurgården över 2025, har fler järn i elden. Vid sidan om fotbollen har han studerat juridik vid Helsingfors universitet.

– Nästa sommar ska jag officiellt bli klar med en internationell master i idrottsrätt i Madrid. Jag har nischat mig mer mot sport inom juridiken, och förhoppningsvis gynnar det mig efter proffskarriären. Men tanken är att spela fotboll i flera år till.

Diskussion om artikeln