Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Aktivister limmade fast sina händer på ramarna till Goyatavlor på konstmuseet Prado i Madrid

Händer limmades fast vid Goyatavlors ramar - Spela upp på Arenan

Två klimataktivister limmade på lördagen fast var sin hand på ramarna på två målningar av den spanska mästaren Francisco Goya på konstmuseet Prado i Madrid.

Protesten skadade inte någon av målningarna.

Konstverken i fråga är mycket kända: ”Den nakna Maja” (”La Maja Desnuda”) och ”Den klädda Maja” (”La Maja Vestida”).

Demonstranterna klottrade texten ”+1,5°C” på väggen mellan de två konstverken, med hänvisning till Parisavtalets mål att begränsa uppvärmningen av planeten till 1,5 grader celsius.

Enligt polisen greps aktivisterna.

Kampanjgruppen Futuro Vegetal sa att dess medlemmar genomförde protesten. ”Förra veckan insåg FN att det var omöjligt att behålla oss under gränsen på 1,5 celsius (överenskommen vid klimatet i Paris 2016). Vi behöver förändring nu”, skrev gruppen på Twitter.

Klimataktivistgruppen Extinction Rebellion har lagt ut en video på internet där de två aktivisternas limmade händer visas.

En tavla målad av Goya
Bildtext ”Den klädda Maja”.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Andra liknande fall i Europa

Aktionen var den senaste i en rad andra liknande protester där klimataktivister riktar in sig på kända konstverk i europeiska städer. På fredagen stänktes det ärtsoppa på ett Vincent van Gogh-konstverk i Rom.

Också ”Mona Lisa” av Leonardo da Vinci i Louvren i Paris och ”Flicka med pärlörhänge” av Johannes Vermeer på Haags Mauritshuis museum har klottrats. Tomatsoppa stänktes i oktober över Van Goghs ”Solrosor” på Londons National Gallery.

Alla dessa målningar var täckta av glas och skadades inte.

Källor: AFP, Reuters