Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Salo svenska skola knallar och går – hoppas på fler elever nästa år

Uppdaterad 07.11.2022 09:46.
Skolelever i Salo svenska skola sitter vid pulpeten och skriver.
Bildtext Diktamen är viktigt för eleverna vid Salo svenska skola.
Bild: Jesper Alm / Yle

Den idag fyra klasser stora skolan i Salo är inhyst i den finska enheten Ollikkalan koulu i stadens centrum. Men det är inget problem, och elever och lärare är nöjda med tillvaron i Salo svenska skola.

– Det är bra, bara bra och jag började i svensk skola här i Salo eftersom jag talar bättre svenska än finska, säger Adom Abedi-Lartey som går i tredje klass. Jag har trivts bra och det är kul då jag har kompisar som jag trivs med.

Abedi-Larteys syster går i samma skola men i fjärde klass, och de båda anser att det är roligt att gå i Salo svenska skola som är en liten och hemtrevlig skolenhet på en finskspråkig ort.

Ung mörkhyad elev i Salo svenska skola.
Bildtext Tredjeklassaren Adom Abedi-Lartey trivs i skolan och gillar att bo i Salo.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Alla människor är så snälla och jag gillar speciellt mina lärare i skolan men också mina vänner är viktiga, säger Dufie Abedi-Lartey. Att bo i Salo är dessutom både trevligt och kul eftersom människorna varit väldigt snälla och välkomnande.

Att sjunga hör till något som Dufie Abedi-Lartey gärna gör, men får hon välja själv så tecknar hon gärna på fritiden.

Yngre mörkhyad tjej ler mot kameran.
Bildtext Dufie Abedi-Lartey gillar att sjunga och att teckna på fritiden.
Bild: Jesper Alm / Yle

– Jag sjunger kanske främst hemma och inte i skolan. Har jag tid över är det nog ritandet som jag pysslar med, säger hon. Jag ritar människor och brukar ganska ofta teckna mig själv.

Stark svenska trots finskspråkig omgivning

Salo svenska skola hör till de mindre skolorna i landet och har haft många utmaningar med åren. Nu är skolan inhyst i en större finskspråkig enhet, Ollikkalan koulu, i centrum av Salo.

Men i motsats till vad man kunde tro har inte finskan påverkat vardagen. Elevernas svenska är mycket stark och skolan känns som vilken annan skola som helst runtom i Svenskfinland. Det känns som att man verkligen värnar om svenskan i vardagen.

– Vi jobbar självständigt men eftersom vi är en del av en större enhet skulle jag nog säga att jag jobbar väldigt nära mina elever, säger klassläraren Tommy Käldström som jobbat i Salo sedan coronapandemin inleddes 2020. Vi har ett bra samarbete med den övriga personalen och har några gemensamma ämnen men det har nog aldrig varit några problem.

Skolgård på en lövrik stad.
Bildtext Salo svenska skola är en del av en större helhet i centrum av Salo.
Bild: Jesper Alm / Yle

Käldström säger att han halkade in i skolan på ett bananskal men han har trivts väldigt bra från första stund.

– Jag hade vikarierat på stadens svenskspråkiga daghem som ligger i samma byggnad och ombads söka till klasslärare i skolan, säger Käldström. Det gjorde jag och fick jobbet vilket passade mig bra eftersom familjen bor här i Salo och trivs.

Hur värnar ni om svenskan i en finskspråkig miljö som Salo stad kanske är?

– Vi har anammat och uppmanar eleverna att tala svenska i skolan, säger Käldström. På raster och gemensamma ämnen som slöjd kan det hända att eleverna talar finska men då vi befinner oss i våra egna lokaler är det svenska som gäller.

Ung tjej i gul tröja sitter vid pulpeten.
Bildtext För Liza Bestanchenko är det viktigt att prata svenska i skolan.
Bild: Jesper Alm / Yle

Käldström anser också att Salo stad varit tillmötesgående och ännu har det inte varit några problem.

– Vi är en liten skola men jag är glad att staden vill satsa och åtminstone än har vi både ett svenskspråkigt daghem och en skola med idag fyra klasser, säger Käldström. Vi hoppas förstås på fler elever i framtiden och skulle gärna se att vi har elever i varje klass från ettan till sexan.

Bättre marknadsföring ska locka fler elever

Skolan har valt att satsa på marknadsföringen och hoppas att det ska bära frukt. En som vet hur viktigt det är att hålla sig framme är skolgångsbiträdet Eva Salminen som är äldst i skolan.

Äldre blond kvinna med glasögon och blommig skjorta.
Bildtext Skolgångsbiträdet Eva Salminen hoppas att bättre marknadsföring ska locka fler elever och barn till det svenskspråkiga daghemmet och Salo svenska skola i framtiden.
Bild: Jesper Alm / Yle

– I åtta år har jag jobbat här och sett ett och annat, men nu trivs jag väldigt bra, säger Salminen. Svenskspråkiga måste hålla väsen om sig själva och vara framme för annars glöms vi nog snabbt bort.

Enligt Salminen har staden kanske inte alltid varit på det klara med hur man vill utveckla verksamheten men för tillfället känns läget rätt så bra.

– Nu har vi satsat på att marknadsföra daghemmet och skolan. Om antalet barn växer på dagis finns det stor chans att de också börjar i skolan, säger Salminen. Så jag ser nog att framtiden ser ganska ljus ut för tillfället.

Salo svenska skola hoppas på flera elever

5:51

Diskussion om artikeln