Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland och Frankrike är inte överens om mycket just nu – frågor om energi och Kina skapar konflikt

Från 2022
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Frankrikes president Emmanuel Macron står brevid varandra men tittar åt olika håll.
Bildtext Tysklands förbundskansler Olaf Scholz beskylls av Frankrikes president Emmanuel Macron för att soloåka bland annat i energifrågor.
Bild: Lehtikuva

Samarbetet mellan de två största EU-länderna hostar betänkligt. I Frankrike är man missnöjd över att Tyskland agerar på egen hand i energifrågan. President Macron varnar för följderna om Tyskland isolerar sig.

Då förbundskansler Olaf Scholz nyligen träffade president Emmanuel Macron i Paris hade den senare inte mycket att säga om mötet.

Från Berlin hade meddelats att de två skulle uttala sig efter träffen, något som man från fransk sida ändå stoppade.

I stället var det Macrons talesman som kort fick intyga att vänskapen lever och mår bra och att besöket är ett tecken på att man kan övervinna de problem som hänger ihop med att de två ländernas prioriteringar för tillfället går isär.

Det är visserligen inte helt ovanligt att Frankrike och Tyskland är av olika åsikt, men att relationerna länderna emellan är så ansträngda som de nu är hör definitivt inte till vardagen.

En traditionell symboliskt viktig träff mellan ländernas regeringar har inhiberats och skjutits fram till nästa år.

Att Scholz var på blixtvisit i Paris, innan han fortsatte mot sitt egentliga resmål Aten, handlade delvis om ett försök att begränsa skadorna.

Energipolitiken splittrar

De största problemen går att hitta inom energipolitiken där man från fransk sida anser att Tyskland kör sitt eget race och inte tar andra EU-länder i beaktande.

Det här gäller bland annat det mycket omdiskuterade gemensamma pristaket på gas, ett pristak som Tyskland motsätter sig.

– Jag kommer att arbeta med förbundskansler Scholz, men det är inte bra för Tyskland och Europa om Tyskland isolerar sig, konstaterade president Macron i samband med EU:s energitoppmöte i oktober.

Till den här isoleringen hör ur fransk synvinkel också att den tyska regeringen, utan att konsultera andra, gick in för ett eget nationellt stödpaket på 200 miljarder euro för att tackla följderna av de höga energipriserna.

För att stödja sin egen industri och befolkning tyr man sig här till ekonomiska muskler som andra saknar, menar kritikerna. Det här har ändå inte stoppat Macron från att samtidigt gå in med liknande, om än mindre, energisubventioner i det egna landet.

Också ett gasledningsprojekt från Spanien till Frankrike har lett till konflikt. Spanien och Tyskland meddelade tidigare under hösten att man vill bygga den så kallade MidCat-gasledningen vidare över Pyrenéerna för att på så sätt säkra att Tyskland i fortsättningen kan få mer gas västerifrån.

Macron har å sin sida pressat på bygget av en undervattensledning från Barcelona till Marseille i stället och om den här ledningen gynnar Tyskland är fortfarande oklart.

Franskt missnöje också i försvarsfrågor

De försämrade relationerna handlar ändå inte heller enbart om energin. Också försvarsfrågor och hållningen till Kina spelar en roll.

När Tyskland nu vill satsa 100 miljarder euro på sitt försvar kommer en stor del av nyanskaffningarna från USA. I Frankrike hade man hellre sett att pengarna skulle gå till gemensamma europeiska projekt.

Också när det gäller utvecklingen av ett nytt luftförsvarssystem anser man i Frankrike att Tyskland har gått sin egen väg och inte prioriterar europeiska lösningar.

Åtminstone i Tyskland talas för tillfället mycket om att problemen med Frankrike i hög grad hänger ihop med personen Olaf Scholz.

Där dennes företrädare Angela Merkel hade en nära relation till Macron, saknar Scholz enligt kritikerna det intresse och den finkänslighet som krävs för att värna om relationen till Frankrike.

De tyska kristdemokraternas partichef Friedrich Merz gör Scholz och hans regering direkt ansvariga för de dåliga relationerna till grannlandet i väster.

Efter mötet i Paris har åtminstone Scholz försökt tona ner de åsiktsskillnader som för tillfället försämrar relationerna. Enligt honom står Tyskland och Frankrike eniga för att tackla de utmaningar som väntar.

Resa till Peking väcker ny kritik

Hur enade man verkligen står kan ändå igen ifrågasättas efter Olaf Scholz resa till Kina i fredags.

Då Scholz åkte till Peking så var det nämligen inte i sällskap av den franske presidenten, även om det rapporteras om att Macron ville att man skulle göra resan tillsammans som ett tecken på europeisk enighet.

Macron har visserligen inte själv kritiserat Scholz resa till Peking, men det gjorde däremot den franske EU-kommissionären Thierry Breton.

I en intervju för nyhetsbyrån Reuters säger Breton att det är dags att sluta vara naiv i förhållande till Kina.

Breton, som är kommissionär för den inre marknaden, säger vidare att den europeiska Kinapolitiken måste bli mer koordinerad och inte driven av enskilda länder.

– Det är precis så Kina vill ha det, säger Breton i en formulering som kan ses som en klar känga riktad mot Scholz och Berlin.