Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL-pamparna grillades i Tammerfors – försvarade ryska stjärnorna: ”Vet inte vad Ovetjkin har för relation med Putin”

Bill Daly och Gary Bettman på presskonferens.
Bildtext Bill Daly och Gary Bettman mötte media i Tammerfors.
Bild: Lehtikuva

Då Aleksandr Ovetjkin spelar NHL-hockey så gör han det för Washington Capitals – inte för Ryssland. Det var budskapet som NHL-bossen Gary Bettman hade att komma med för pressen i Tammerfors.

Matcherna mellan Columbus och Colorado i Tammerfors utgör speciell mellanetapp under NHL-säsongen.

Då hockeycirkusen visar upp sig i Europa under en vecka är det inte bara Blue Jackets och Avalanche som ligger i fokus. På plats finns också till exempel NHL-kommissionären Gary Bettman och vicekommissionären Bill Daly.

– Vi kommer säkert att återvända till Finland. Det här är en vacker arena, säkert den bästa i Europa. Vi är tacksamma över att vara här, konstaterar Daly artigt i Yles intervju.

Tillsammans med Bettman uttalades det liknande artigheter för presskåren under en presskonferens på lördagen. När ordet var fritt blev samtalsämnena obekvämare.

Försvarade ryssarna

Ett givet tema var de ryska spelarna i ligan. Samtidigt som ryska idrottare saknas på många andra stora idrottsscener så har NHL-ryssarna fått fortsätta spela som förr – utan att ha behövt ta ställning till kriget i offentligheten.

– De ryska spelarna i ligan representerar sina klubbar, inte Ryssland. Många av dem har familj i Ryssland, vilket gör situationen svår för dem, förklarar Bettman.

Ett särskilt fall är Aleksandr Ovetjkin. Washingtons superstjärna har haft en varm relation med Rysslands president Vladimir Putin, på sin profilbild på Instagram poserar målkungen med Putin.

– Jag vet inte vad Ovetjkin har för relation med Putin. Men det jag vet är att han spelar för Washington Capitals, slår Bettman fast.

Om Ryssland får delta i den planerade World Cup-turneringen för 2024 är inte bestämt.

– Vi har inte sagt något annat än att vi jobbar med det. Några beslut är inte fattade, menar Bettman.

– Vi har diskuterat saken, men inte kommit fram till någon lösning, tillägger Daly.

Diskussion om artikeln