Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Slutspurt i USA: Biden, Obama och Trump kampanjade i Pennsylvania – där valet blir en nagelbitare

Uppdaterad 08.11.2022 10:41.
Joe Biden med mikrofon på en kampanjscen.
Bildtext Joe Biden vid ett kampanjtillfälle för demokraterna i Pennsylvania, i bakrunden ses kandidaten Josh Shapiro och tidigare presidenten Barack and Obama.
Bild: Lehtikuva

I Pennsylvania pågår en av de jämnaste kamperna i det amerikanska mellanårsvalet. De två partierna, demokraterna och republikanerna har lagt in sina tyngsta vapen för vinna slaget om delstaten.

Sida vid sida äntrar de scenen i Philadelphia, den sittande presidenten Joe Biden och hans tidigare chef Barack Obama.

– Härligt att vara här i Pennsylvania tillsammans med någon vill alla älskar: Barack Obama, sa Obamas tidigare vicepresident Joe Biden.

Demokraterna behöver vinna Pennsylvania för att kunna ha en chans att behålla makten i senaten. Vågmästardelstaten bedöms vara en av demokraternas bästa möjligheter att plocka ett tilläggsmandat eftersom den sittande republikanska senatorn går i pension.

”Stroken förändrade inte Fetterman”

Senatsracet går mellan demokraten John Fetterman, en man av folket som gör sitt bästa för att inte se ut som en politiker, också den här kvällen är han klädd i en svart munkjacka.

Hans kampanj har ändå inte gått som planerat. John Fetterman drabbades av en stroke i våras, vilket fortfarande påverkar hans talförmåga och även hans opinionssiffror.

– Stroken förändrade inte John Fetterman eller vad han kämpar för: Han kommer som senator att kämpa för er, medan Oz kämpar för sig själv eller för Trump, konstaterade den tidigare, fortfarande populära presidenten Barack Obama.

Barack Obama skakar hand med kampanjbesökare.
Bildtext Barack Obama fungerar som dragplåster för demokraterna i Pennsylvania.
Bild: Lehtikuva

Motkandidaten är den slipade republikanska TV-läkaren Mehmet Oz, starkt uppbackad av Donald Trump.

– Jag har bott längre i Pennsylvania än Oz och jag flyttade härifrån när jag 10 år, sa president Biden och hänvisade till att Oz helt nyligen flyttat till Pennsylvania från granndelstaten New Jersey.

Oz har ingen politisk erfarenhet men är en känd tv-läkare. Det var i superstjärnan Oprah Winfreys show som han i tiderna blev tv-kändis. Oprah själv har i offentligheten backat upp John Fetterman.

Trump fortsätter sprida lögnen om valfusk

Om demokraterna plockar fram Barack Obama och Oprah Winfrey för att mobilisera sina väljare, så är Donald Trump republikanernas dragplåster.

Trump höll sitt kampanjmöte ute på landsbygden i Pennsylvania. I de stora städerna Philadelphia och Pittsburgh dominerar demokraterna, medan landsbygden långt är republikansk.

Donald Trump gestikulerar vid en talarstol.
Bildtext Donald Trump talar för Mehmet Oz vid ett kampanjtillfälle i småstaden Latrobe.
Bild: Lehtikuva

I röd keps med texten ”Make America Great Again” fortsatte den tidigare presidenten sprida lögnen om det stulna valet och lät förstå att demokraterna kan fuska sig till seger även senatsvalet i Pennsylvania.

– Jag är så oroad för att Oz ska råka ut för samma sak som jag, dundrade Trump inför sina anhängare.

Kampen om väljarna i Pennsylvania är inte bara stenhård utan även oerhört laddad. Enligt opinionsmätningarna har demokraten John Fetterman en liten fördel i valet, men marginalerna är hårfina.

Lyssna på vår poddserie om sakfrågorna du behöver ha koll på i mellanårsvalet.

Trump och hotet mot demokratin

Spela upp