Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italien lät barn och sjuka på migrantfartyg komma i land – manliga migranter avvisades

Uppdaterad 06.11.2022 16:27.
Migrantfartyg fick angöra Catania i natt för att släppa i land barn och sjuka - Spela upp på Arenan

35 manliga migranter avvisades i natt i siciliansk hamn.

Italienska myndigheter lät i natt barn och personer som var i behov av medicinsk hjälp komma i land från det tyska migrantfartyget M/S Humanity 1. Kvar på fartyget blev 35 personer.

Totalt fanns 179 personer ombord på Humanity 1, som drivs av den tyska, privata välgörenhetsorganisationen SOS Humanity.

Läkare delade in migranterna i grupper

Läkare ombord ombads före ankomsten dela in passagerarna i sådana som var i behov av hjälp och sådana som inte var det. Det var ändå en uppgift läkarna inte ville ta emot eftersom de ansåg att alla ombordvarande var i behov av hjälp eftersom de hade räddats ur havet.

Italienska läkare fick då order att äntra fartyget och själva göra bedömningen. Undersökningar gjordes genom hela natten, och slutsatsen var att 35 personer tvingades bli kvar ombord.

– Som vi befarade fick inte alla komma i land, säger SOS Humanitys talesperson Wasil Schauseil.

Sjukdomar sprids ombord

Tre andra privata välgörenhetsfartyg befinner sig som bäst i vattnen utanför Siciliens ostkust med sammanlagt 900 människor ombord. De har inte tillåtits ta i land i någon hamn.

Enligt uppgift är förhållandena ombord svåra. Skabb och febersjukdomar sprids bland migranterna, och maten och läkemedlen håller på att ta slut.

Fartyget M/S Humanity 1 är fortfarande kvar i hamnen i Catania. En liten grupp demonstranter har under dagen protesterat mot att alla ombordvarande inte har släppts i land.

”Släpp alla fria” skanderar demonstranter i hamnen i Catania. - Spela upp på Arenan

Italien skärper reglerna

Det är alltså Italiens nya regering som intagit en mycket sträng linje till migrationen. De privata fartygen, som plockar upp människor från små farkoster i Medelhavet, tillåts inte komma i land. Närvaron av de här välgörenhetsfartygen ökar människosmugglingen, heter det.

Däremot tar Italien fortfarande emot migranter som kommer i egna båtar och migranter som den italienska kustbevakningen räddar.

Källa: AP