Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tidigare utrikesminister: “Finland har färre kurder än Sverige och Turkiet är inte ute efter några större eftergifter från finsk sida”

Uppdaterad 06.11.2022 18:56.
Finlands förra utrikesminister Pär Stenbäck.
Bildtext Den tidigare utrikesministern Pär Stenbäck (SFP) säger att det turkiska trycket på Sverige är betydligt hårdare än på Finland. Han tror inte att den finländska regeringen tvingas till samma utspel som den svenska.
Bild: Yle

Sverige är helt enkelt tvunget att ge turkarna någonting, säger den tidigare utrikesministern Pär Stenbäck (SFP) i en kommentar till gårdagens svenska kursändring. Om det här är tillräckligt för att stoppa ytterligare turkiska krav kan han inte svara på.

I det så kallade samförståndsavtalet mellan Turkiet, Finland och Sverige står det klar att Finland och Sverige inte ska stödja de kurdiska organisationerna PYD och YPG.

PYD som är den syriska grenen av kurdiska PKK som också EU klassar som terroristorganisation. YPG är den väpnade grenen av PYD.

Däremot står det inte att Finland och Sverige behöver ta avstånd från de två kurdorganisationerna. Den nya svenska regeringen valde i går att trappa upp språkbruket och att ta avstånd från PYD och YPG.

Sverige är helt enkelt tvunget att ge turkarna någonting - det vill säga en försäkran om att Sverige tar avtalet på allvar.

― Pär Stenbäck, tidigare utrikesminister (SFP)

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) formulerade det så här.

– Det överordnade värdet är Sveriges medlemskap i Nato och vikten av att vinna framgång i de förhandlingar som pågår.

Tobias Billström, Anniken Huitfeldt och Pekka Haavisto på presskonferens
Bildtext Det överordnade värdet är Sveriges medlemskap i Nato, konstaterade svenska utrikesministern Tobias Billström (M) i går, På bilden tillsammans med sin norska kollega Anniken Huitfeldt (Ap) och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).
Bild: Sakari Piippo / Yle

Förra utrikesministern: ”En verbal förstärkning av avtalet med Turkiet”

Den tidigare finländska utrikesministern Pär Stenbäck (SFP) kommenterar uttalandet med att det turkiska trycket på Sverige är betydligt hårdare än på Finland.

– Sverige är helt enkelt tvunget att ge turkarna någonting. I det här fallet en verbal förstärkning av avtalet – det vill säga en försäkran om att Sverige tar avtalet på allvar, säger Stenbäck.

Recep Tayyip Erdoğan, som har dominerat turkiskt politik under de senaste två decennierna. Turkiet går till presidentval i sommar och det är mot den bakgrunden som man ska se Erdogans agerande. Han vill visa sin styrka, konstaterar Pär Stenbäck.

– Den här skuggboxningen pågår ännu en tid eftersom det inte är de här sakerna som avgör. Det handlar om vilka utfästelser Turkiet får av Nato eller USA. Det här är en process som stegvis närmar sig sin lösning.

Är det här dramaturgin att Turkiet kommer att vara det sista land som godkänner Finlands och Sveriges ansökningar?

– Sannolikt blir det så.

Recep Tayyip Erdogan och Viktor Orban skakar hand.
Bildtext Finland och Sverige väntar på grönt ljus från både Ungern och Turkiet. Beskedet från Istanbul lär dröja längst. På bilden Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och hans ungerska kollega Viktor Orban som skakar hand.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

”Turkiet nöjdare med Finland eftersom vi har färre kurder”

Något behov för den finländska regeringen att trappa upp retoriken ser inte Pär Stenbäck. Finland behöver inte göra det eftersom Turkiet inte är ute efter några större eftergifter från Finlands sida.

– Turkiet är nöjdare med Finland eftersom det finns färre kurder här och det har inte förekommit hårda protester mot den turkiska regimen här som det har förekommit i Sverige, bedömer Stenbäck.

Den svenska regeringens beslut att inte längre stödja den kurdiska milisen i Syrien, YPG, och dess politiska gren, partiet PYD får hård kritik från kurdiskt håll i Sverige. De svenska kurderna anklagar Sveriges regering för att krypa för den turkiska presidenten Erdoğans krav.

Det överordnade värdet är Sveriges medlemskap i Nato och vikten av att vinna framgång i de förhandlingar som pågår.

― Tobias Billström, svensk utrikesminister (M)

Pär Stenbäck förstår kurdernas besvikelse. Han konstaterar att de hade hoppats på att den svenska regeringen ska förhålla sig klart avvisande till alla turkiska krav.

– Men det här är inte förenligt med Sveriges säkerhetspolitiska intressen för att det överskuggar det som kurderna anser vara viktigt. Jag tror inte att Sverige kommer att göra något som strider mot kurdernas mänskliga rättigheter, men Sverige måste komma emot de turkiska önskningarna.

Stoppar det svenska utspelet utvisningar av kurdaktivister från Sverige?

– Det kan jag inte svara på, säger Stenbäck.

Eba Biaudet.
Bildtext Gårdagens svenska regeringsutspel fick aktiva finländska politiker i går att dra öronen åt sig. Bland andra SFP:s Eva Biaudet som sitter i riksdagens utrikesutskott ansåg att den svenska kursändringen är mycket olycklig.
Bild: Silja Viitala / Yle

Finländska politiker drog i går öronen åt sig

Gårdagens svenska regeringsutspel fick aktiva finländska politiker i går att dra öronen åt sig. Riksdagsledamoten Kimmo Kiljunen (SDP) sa till Svenska Yle att frågan är väldigt eldfängd, eftersom det handlar både om värderingar och strategiskt samarbete.

– Sverige tar nu avstånd från Natos allierade i norra Syrien, konstaterar han.

Både Kiljunen och SFP:s Eva Biaudet sitter i riksdagens utrikesutskott. Också Biaudet ansåg att den svenska kursändringen är mycket olycklig.

– Det ser ut som om Erdoğan får sin vilja igenom. Det ser ut som om Sverige ger efter för utpressning, kommenterade Biaudet.

Tidigare utrikesminister: “Finland har färre kurder och Turkiet inte är ute efter några större eftergifter från finsk sida”

3:15

Jag tror inte att Sverige kommer att göra något som strider mot kurdernas mänskliga rättigheter.

― Pär Stenbäck, tidigare utrikesminister (SFP)