Ski Team Mäenpääs protest i cupstafetten – struntade i förbud, parstakade runt hela banan och blev diskat: ”Medvetet val – hade inte ens med oss klassiska skidor”
Ski Team Mäenpää struntade i en stakfri zon och blev diskat i cupstafetten i Vuokatti – ett kalkylerat val för att protestera. ”Samma regler gäller för alla”, säger tävlingsledaren Mikko Rantanen.
Ett av samtalsämnena under stafettsöndagen i finska cupen på skidor klarnade tidigt under herrtävlingen. På den första sträckan bröt Ski Team Mäenpääs startman Hannes Mäenpää mot reglerna.
Tävlingsledningen i Vuokatti hade satt in ett område på den tre kilometer långa banan där idrottarna inte fick använda stakåkning. Det struntade Mäenpää i.
– Det var ett medvetet val att göra så här. Vi hade inte ens med oss klassiska skidor. Det här var vårt enda alternativ, säger han till Yle.
Under lördagens lagledarmöte meddelade tävlingsledningen att ett stakförbud finns på banan.
– Det kom som en överraskning för oss i går kväll. Vi kom hit för att staka, säger Mäenpää.
– Vi övervägde att saxa på det området, men ville visa att motionsåkare orkar.
”Samma regler för alla”
Ski Team Mäenpää låg väl med i tävlingen och växlade i tätgruppen efter två sträckor, men laget diskades.
Tävlingsledaren Mikko Rantanen är tydlig i Yles intervju.
– Först och främst är det så att samma regler gäller för alla. Alla har fått information om det här i god tid under lagledarmötet. Det fanns ett område på banan där saxning eller diagonalåkning var tillåtet och det här är ett klart läge med ett lag som inte följer reglerna.
– Det här ger oss få alternativ. Vi kan inte börja tänja på gränserna för reglerna.
Det här ger oss få alternativ. Vi kan inte börja tänja på gränserna för reglerna
Rantanen säger att man får ha olika åsikter om stakfria zoner. Mycket beror på hur banans förhållanden ser ut och vad som blir bäst för idrottarna.
– Vår bedömning var att det här var en bra lösning i dag.
”Inte rättvist för tävlingen”
Enligt Yle Urheilus expert Kalle Lassila ska besluten om zonerna tas rätt nära tävlingarna. De yttre förutsättningarna spelar stor roll i beslutsgången, men han poängterar att det är viktigt att alla inblandade är medvetna om att sent beslut kan komma.
– Att de gjorde så här var inte rättvist för tävlingen. Det fanns en hel del andra åkare som också hade kunnat köra fortare utan fästvalla. Å andra sidan blir det säkert en bredare diskussion i frågan och tydligare linjer för att göra det klarare för alla vad som gäller.
– När farten ökar och banorna blir kortare växer användningen av parstakning som är snabbast i klassisk längdåkning. Det skulle vara välkommet med klarhet i hur man bestämmer det här. Man kan inte skylla på domarna i dag.
Hakola ska träna till nästa år
I herrstafetten avgick Imatran Urheilijat med segern. Miro Karppanen spurtade ner motståndet på stadion – bland annat landslagsåkaren Perttu Hyvärinen.
Hyvärinen skrattade åt sitt svaga försök att hitta rätt spår på upploppet.
– Det fanns bara ett vettigt spår… De andra i laget körde starkt och det hade varit kul att starta säsongen med en stafettseger, och det fanns krafter i kroppen. Formen känns rätt bra och jag kan åka till Lappland med tillförsikt.
Ett annat meriterat namn i stafetten var Ristomatti Hakola. Mästerskapsmedaljören har haft stora problem under träningssäsongen och säger sig vara långt från storformen.
– För första gången på länge kändes det här roligt, säger han med ett leende på läpparna.
Hakola skickade ut Lauri Lepistö i ledning på sista sträckan.
– Jag har varit djupt nere och vänt, men jag har fått hjälp och kan tacka dem som varit med. Nu ska jag försöka träna ordentligt ett par månader. Jag siktar på att tävla på nytt i början av nästa år. Jag är inte i fornstor form, men jag hann åtminstone tänka att det var ganska kul att åka.
I damernas stafett vann Kainuun Hiihtoseura klart. Landslagsåkaren Anne Kyllönen avgjorde på andra sträckan.
Den inhemska uppladdningen inför premiären i skidvärldscupen fortsätter nästa helg i Olos.