Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Henry Johanssons mamma hittade kärleken på nätet – snart var han indragen i en röra som blev mammans fördärv

Uppdaterad 06.11.2022 19:19.
Henry Johansson.
Bildtext Henry Johansson, 47, fick se sin egen mamma falla för en bedragare och förlora alla sina tillgångar.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Kärleksbluffen har blivit en allt mer ekonomiskt betydande bedrägeriform i Finland. Enligt Polisstyrelsen blir över 80 procent av dem som utsätts för bedrägeri av med sina pengar för gott.

”Jag har förlorat allt.”

Så stod det i ett Whatsapp-meddelande som Esbobon Henry Johansson fick av sin mamma, strax efter midsommaren 2022.

Johanssons mamma, bosatt i Lahtis, hade tidigare under våren hört av sig till sin son för att berätta att hon var så lycklig. Hon hade träffat en ny kärlek på nätet.

Den nya bekantskapen visade sig dessvärre vara en kärleksbedragare av rang, och mamman förlorade alla sina tillgångar till mannen. Sammanlagt skickade hon bedragaren 130 000 euro från olika konton.

Den tragiska affären fick konsekvenser för fler än det direkta offret. Henry Johansson berättar om hur bedrägerier också drabbar de närstående, och om hur det känns när man försöker hjälpa en familjemedlem vars liv rasar samman.

Johanssons mamma har gett sitt godkännande åt att berättelsen delas, och Yle Uutiset har fått se dokument som bekräftar händelsen.

Profilbild av Henry Johansson som sitter vid ett bord med händerna knäppta. Han bär en blå tröja och kragskjorta.
Bildtext Henry Johansson delar med sig av berättelsen för att visa att en härva av det här slaget påverkar också offrets närståenden och deras liv.
Bild: Juha-Petri Koponen / Yle

Hemliga uppdrag inom militären – varningsklockorna ringde

Henry Johansson, 47, började misstänka att allt inte var som det skulle genast i maj, när mamman berättade om sin nya kärlek.

– Mamma berättade att hon var så glad och stolt över att mannen jobbade inom försvaret och hade blivit tvungen att resa utomlands.

Hos Johansson ringde varningsklockorna direkt. När han fick läsa meddelandena var den klumpiga genererade finskan från Googles översättare påtaglig.

– Jag visste direkt vad det handlade om och jag sa till mamma att mannen är en bluffmakare.

Han frågade om mamman hade skickat mannen pengar, vilket hon bestämt förnekade och bedyrade att hon aldrig skulle skicka pengar till honom.

Men hon vägrade gå med på att mannen var en bluff.

– Jag sa att okej, fortsätt chatta med honom om det gör dig lycklig. Men kom ihåg att aldrig skicka honom några pengar.

Henry Johansson med en telefon i handen.
Bildtext Henry Johansson skickade sin mamma länkar med bedrägerihistorier som påminde om den som hon gick igenom.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Inte ens besparingarna räckte för att tillfredsställa kärleken

Den nya kärleken skrev att han var specialiserad på robotkirurgi och att han skulle iväg till USA på ett hemligt uppdrag. Snart meddelade han att han hade råkat ut för en olycka på vägen och behövde pengar för att klara sig.

Mamman ville självklart hjälpa sin nya kärlek.

Men överföringen blev bara den första i raden. Till en början bad bluffmakaren om några tusen, men snart blev summorna betydligt större.

Senare insåg Johansson att mamman hade träffat lögnaren redan för ett år sedan på hösten. I oktober 2021 bad mamman utan varsel om att få låna 3 000 euro av sonen.

– Det lät väldigt underligt eftersom hon var så bestämd med att hon behövde pengarna just den veckan.

Johansson lät mamman låna pengarna och hon betalade dem snart tillbaka. Men sedan verkade det som att besparingarna tog slut eftersom hon började prata om att sälja bilen och sommarstugan.

Efteråt har det kommit fram att mamman inte bara gjorde av med alla sina besparingar – hon hade också tagit fyra eller fem lån för att kunna skicka de pengar hennes kärlek bad om.

Henry Johansson går igenom dokument vid ett matbord.
Bildtext En polisanmälan har gjorts om fallet. Mor och son har tillsammans samlat ihop alla dokument som kan vara relevanta för polisen.
Bild: Tiina Jutila / Yle

”En berg-och-dalbana av känslor”

När Johansson fick meddelandet om att mamman hade förlorat allt blev han tagen av en enorm känslostorm. Han blev arg, han kände misstro, han var besviken.

Samtidigt som han var tvungen att ta in att hans närstående hade blivit grovt bedragen, behövde han bearbeta att hans egen mamma hade varit oärlig och ljugit sin son rakt upp i ansiktet.

– Det var en berg-och-dalbana av känslor, det svängde från dag till dag och från stund till stund.

– Jag har alltid försökt leva mitt liv så att jag tror gott om folk och litar på att de är ärliga, och så kommer det fram att en person som står mig nära inte har varit ärlig – nog är det ju svårt.

Johansson säger att bedrägeriet inte bara har sårat hans mamma, utan i förlängningen också honom.

Det är ändå viktigt att förstå att det som hänt varken är den närståendes eller offrets fel.

– De enda som är skyldiga i en sådan här situation är de yrkesverksamma personer som driver den här sortens storskalig bedrägeriverksamhet.

Henry Johansson på en bänk i mörkret.
Bildtext ”Jag sa till mamma att förstår du att du har blivit lurad?”
Bild: Tiina Jutila / Yle

Ensamma, äldre kvinnor i riskzonen

Johanssons mamma är bara en av många som faller för bluffkärleken. Mellan januari och juni i år har finländare sammanlagt överfört hela 3,8 miljoner till kärleksbedragare. Kärleksbluffen har blivit en av de mest ekonomiskt betydande bedrägeriformerna i Finland.

Polisinspektör Tuomas Pöyhönen från Polisstyrelsen berättar att ensamma kvinnor löper störst risk för att råka ut för kärleksbedragare.

Enligt Polisstyrelsen är över 70 procent av offren kvinnor i åldern 40–80 år. Det här året är 60–69-åriga kvinnor särskilt tydligt representerade i offerstatistiken.

Johanssons mamma har varit ett ypperligt offer för lurendrejaren: en sårbar kvinna som känner sig ensam. Hon har drabbats av återkommande depressiva perioder, särskilt efter att hennes make avled för några år sedan. Och hon har alltid vägrat be om hjälp – inte ens sonen har fått hjälpa.

Enligt polisen kan samma bluffare tjusa två eller tre offer på samma gång. De bygger relationerna varsamt och de vårdar dem. Johanssons mamma fick förutom meddelanden också stora knippen rosor av sin hemlighetsfulla beundrare.

På sin födelsedag fick hon ett rörande kort tillsammans med rosorna.

– Det är lönsamt att sätta några femtiolappar på rosor om man får sammanlagt 15 000 euro eller ännu mer i utbyte, säger polisinspektör Pöyhönen.

Henry Johansson.
Bildtext Det är lite mindre än ett halvt år sedan bedrägeriet avslöjades, och polisens utredning har ännu inte avslutats. Det är påfrestande att leva i osäkerhet, både för offret och för de närstående.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Pengarna borta för gott

Över 80 procent av alla som råkar ut för kärleksbedrägeri blir av med sina pengar för gott, berättar Polisstyrelsens Tuomas Pöyhönen. Man får sällan tillbaka ens en del av pengarna, eftersom bluffmakarna brukar vara snabba att föra över tillgångarna till utlandet.

När Johansson åkte till Lahtis för att besöka sin mamma kunde hon inte längre ta hand om sig själv. Han fick kontakta allt från polisen till socialvården och församlingen för att hon skulle få hjälp och pengar till mat.

Johanssons mamma går nu ekonomiskt på minus 500 euro varje månad. Sonen ger henne den summan månatligen så att hon ska klara sig. Bilen och sommarstugan är sålda. Sparkontot är tomt. Skulderna har hopat sig och handlar om tiotusentals euro.

Huset som mamman bor i har Johanssons familj fått köpa för att mamman ska kunna bo kvar.

I dag beskyller mamman sig själv för händelsen. Hon skäms och är arg på sig själv – på att hon gick i fällan och trodde på lurendrejarens påståenden om kärlek.

Relationen mellan son och mor kommer att kräva en hel del arbete innan den blir sig lik igen, men de har ändå fortfarande varandra.

På meddelandet som Johansson fick av sin mor efter midsommaren svarade han:

– Du har inte förlorat mig, och du har fortfarande någonstans att bo.

Henry Johansson.
Bildtext Mammans situation skulle vara om möjligt ännu värre om inte Johanssons familj skulle ha möjlighet att stödja henne.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Henry Johanssonin epäilykset heräsivät, kun äiti löysi upean miehen netistä – pian hän joutui mukaan sotkuun, joka tuhosi äidiltä kaiken skriven av Johanna Talasterä. Översättning och bearbetning: Sofia Wasastjerna.

Mer om ämnet på Yle Arenan