Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

FN:s klimatmöte COP27 är i gång – det här handlar mötet om i tre punkter

Tiotals flaggor på rad utanför en konferenslokal, och en säkerhetsvakt utanför.
Bildtext FN:s klimatmöte pågår i Sharm el-Sheikh i Egypten i två veckor.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Vid klimatmötet i Sharm el-Sheikh i Egypten är det Afrikas år och fokus ligger på klimaträttvisa: De rika länderna har orsakat klimatuppvärmningen, men de fattiga drabbas värst. Viktigast är ändå att få ner alla länders utsläpp.

Konferenslokal full med folk och FN:s logga för klimatkonferensen på skärmarna.
Bildtext Mötet i Sharm el-Sheikh är FN:s 27e klimatmöte sedan starten i Rio de Janeiro 1992.
Bild: Dominika Zarzycka/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

1. Fokus i år: Klimaträttvisa och bistånd

För varje klimatmöte har frågan om klimatfinansiering och bistånd blivit viktigare. De rika länderna har redan länge lovat utvecklingsländerna en fond på 100 miljarder euro per år som hjälp med att anpassa sig till klimatförändringen och minska sina utsläpp. Den summan har ännu inte uppnåtts en enda gång.

Nytt för i år är att finansieringsdiskussionen också fokuserar på förlust och skada, det som kallas loss and damage. Den syftar på att de rika länderna som orsakat klimatförändringen borde ersätta de fattiga länderna som drabbas av den. Exempel på det är årets kraftiga översvämningar i Pakistan och Bangladesh och den extrema torka flera länder i Afrika sett.

I helgen rapporterades att mötet i Sharm el-Sheikh kom i gång lite senare än tänkt för att det kivades om agendan och hur mycket plats frågan om loss and damage ska få på mötet.

2. Ständigt tema: Det fossila måste bort

Huvudpoängen med klimatmötet är fortfarande att bromsa klimatuppvärmningen. Det viktigaste är att länderna kommer överens om att snabbt fasa ut de fossila bränslena.

Om den globala uppvärmningen ska begränsas till 1,5 grader måste utsläppen minska med 43 procent till år 2030 jämfört med 2019, säger FN:s klimatpanel IPCC. Veckorna inför mötet har larmrapporterna haglat.

De senaste åtta åren är de varmaste i världshistorien, enligt helgens rapport från Meteorologiska världsorganisationen WMO. På klimatmötet i fjol bestämdes att alla länder ska uppdatera sina klimatmål under 2022, men bara 24 av 193 länder som lovade det här har levererat inför mötet i Sharm el-Sheikh, rapporterar FN:s miljöprogram UNEP.

De globala utsläppen av växthusgasutsläpp, särskilt metan, är högre än någonsin. Havsnivåerna stiger dubbelt så snabbt som för 30 år sedan och glaciärerna smälter i rekordtakt. WMO nämner översvämningarna i Pakistan, den extrema värmen som drabbat både Kina och Europa och orkanen Ian i Florida som exempel på konsekvenser av klimatuppvärmningen.

3. Utgångsläge: Energikris och inflation, men allt fler löften

I år kastar Ukrainakriget en skugga över mötet. Energi- och matkrisen kan göra det svårare att komma överens och många länder kämpar med hög inflation. På senaste G20-mötet fick klimatfrågorna knappt någon uppmärksamhet alls, trots att G20-länderna släpper ut 80 procent av världens utsläpp.

Samtidigt är det mycket som händer inom klimatarbetet just nu: EU är mitt uppe i en stor förnyelse av sin klimatlagstiftning. USA har i somras godkänt lagen Inflation Reduction Act som ska stävja inflationen, men också investera i inhemsk, ren energi och därför minska USA:s utsläpp avsevärt. Kina som står för 30 procent av världens utsläpp har lovat att utsläppen börjar minska från 2030, men förhoppningen är att det kommer ske snabbare.

För tio år sedan såg världen ut att gå mot en uppvärmning på förödande 3,5 grader, i dag ser det redan bättre ut, men målen behöver skärpas.

Parisavtalet vill bromsa uppvärmningen till 1,5 grader för att

  • COP27 är FN:s 27e klimatmöte sedan starten 1995.

  • Ett avgörande möte i klimatarbetet var 1997 när många länder förband sig till Kyotoprotokollet för att minska sina utsläpp.

  • På mötet i Paris 2015 kom världens länder överens om att den globala uppvärmningen ska bromsas till högst 2 grader, men sikta på att inte överstiga 1,5 grader. 

  • Att klimatmötet ordnas på olika ställen beror på att alla länder ska ha en mer rättvis möjlighet att delta. I år är det Afrikas år och mötet ordnas i Sharm el-Sheikh i Egypten.

  • Nästan 200 länder och 30 000 personer väntas delta i mötet i Sharm el-Sheikh.