Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Serbiska poliser i Kosovo säger upp sig – konflikt pyr under ytan

Från 2022
Kosovoserber viftar med serbiska flaggor under en protest i den serbiska dominerande delen av Mitrovica.
Bildtext Kosovoserber protesterar i Mitrovica 6.11.2022. Serber i norra Kosovo hotar med att sluta jobba på statliga institutioner som polis och rättsväsende för att protestera mot regeringens order om att alla måste ha kosovanska skyltar.
Bild: Lehtikuva

Serbiska poliser vid gränsstationer i norra Kosovo avgick på söndagen i protest mot Kosovos order om att kosovanska registerplåtar ska användas i stället för de som utfärdats av Serbien.

Ungefär 300 poliser har sagt upp sig i staden Mitrovica, rapporterar serbiska medier.

Uppsägningarna är en del av en mer omfattande serbisk motrörelse som handlar om att serber drar sig ur statliga institutioner som domstolar, polis, riksdag och regering.

Frågan om nationella registreringsskyltar på fordon skapar problem för den serbiska minoriteten i Kosovo. Enligt lagen i Kosovo måste kosovoserber byta ut sina serbiska skyltar mot kosovanska.

Konflikten har pågått en längre tid, och har skärpt den spända relationen mellan Serbien och dess tidigare provins Kosovo, som blev självständigt år 2008. Serbien har inte erkänt Kosovo som självständig stat.

På söndagen samlades tusentals serber i norra Mitrovica för att protestera mot obligatoriska registreringsskyltar. De viftade med serbiska flaggor och spelade den serbiska nationalsången.

Kosovo anklagar Serbien för upptrappning av det spända läget

Många invånare i norra Kosovo tillhör en serbisk minoritet som stöds av Serbien.

Kosovos premiärminister Albin Kurti har anklagat Serbien för att försöka destabilisera Kosovo genom att stödja serberna i deras bojkott av statliga institutioner.

– Jag ber än en gång alla serbiska medborgare i vårt land att inte överge institutioner, inte avgå, inte lämna sina jobb, eftersom det innebär minskad service för folket.

Kosovos regering har meddelat att böter kommer att utfärdas för serbiska förare som använder registerplåtar som användes innan Kosovo blev självständigt. Fordon med oändrade uppgifter beslagtas om registreringsbeteckningen inte ändras senast den 21 april 2023.

Cirka 50 000 serber som bor i det serbiska majoritetsområdet i norra Kosovo betraktar Serbien som sitt hemland och de flesta av dem använder serbiska registerskyltar medan ytterligare 50 000 serber som bor i andra delar av Kosovo – där majoriteten är albaner – använder Kosovos registerskyltar.

EU-chefen Borrell: ”Kosovoserbernas agerande löser inte problemet”

Kosovoserbers tillbakadragande från Kosovos institutioner är inte en lösning på de aktuella tvisterna. Det finns en risk för att deras agerande ytterligare trappar upp spänningen, sa EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett uttalande på lördagen.

Källa: Reuters