Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Läskiga maratonscener i New York: Överlägsne brassen besökte toaletten – kollapsade strax senare från ledarposition

Från 2022
Uppdaterad 06.11.2022 22:54.
Daniel Do Nascimento dricker vatten.
Bildtext Daniel Do Nascimentos kropp sa upp sig efter drygt 30 kilometer i New York-värmen.
Bild: Erik Pendzich/Shutterstock/All Over Press

Brassen Daniel Do Nascimento avverkade den första halvan av New York Marathon i rekordtakt. En stund senare fick det ovanligt varma loppet ett abrupt slut för ledarlöparen.

Maratonloppet i New York löptes i ovanligt varma förhållanden. I så varma förhållanden som 23 grader celsius har loppet inte löpts sedan 1980-talet.

Brasilianaren Daniel Do Nascimento öste på ordentligt i värmen. Hans första halva av loppet klockades till en tid som var två minuter bättre än tävlingsrekordet.

Drygt halvvägs ledde brassen med över två minuter då han började tappa tempo. Do Nascimento gjorde ett snabbt toalettbesök och en stund senare var hans lopp över.

Ledaren saktade ned på takten då drygt 30 kilometer var avklarat och kollapsade. I samband med det passerades han av kenyanen Evans Chebet, som löpte till seger på tiden 2.08.41.

Arrangören meddelade senare att Do Nascimento var i skick. Chebet sade sig tycka synd om tävlingskamraten då han löpte förbi, men kände att han inte hade något annat val än att löpa vidare.

– Do Nascimento höll ett högt tempo trots att det var varmt och fuktigt. Jag är rutinerad och kände att jag skulle få chansen att komma förbi, kommenterade kenyanen med hjälp av en tolk.

På damsidan blev det också kenyansk seger då Sharon Lokedi vann med 2.23.23. Det anmärkningsvärda? Lokedi hade aldrig löpt ett maraton tidigare.

Programmet är inte längre tillgängligt
Sportnytt: Lokedi och Chebet vinnare i New York - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Källa: AP

Diskussion om artikeln