Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö: Finland har inga planer på att förvara kärnvapen på sitt territorium

Uppdaterad 07.11.2022 11:55.

President Sauli Niinistö talade på morgonen på försvarskursens öppning. Han tog upp världsläget, Finlands Natoprocess och möjligheterna till fred i Ukraina.

Du kan se presidentens tal överst i den här artikeln.

Niinistö inledde med att säga att världsläget är nytt och oberäkneligt. Försvarskursen inleds i ett läge som är kallare än kalla kriget sa han, och räknade upp Rysslands anfall mot Ukraina, det spända läget på Koreahalvön och USA:s och Kinas relation. Europa står inför en svår vinter, sa han.

– Under lugna tider måste man på försvarskursen använda mycket fantasi för att hitta på tillräckligt svåra krisscenarier. Det problemet har vi inte nu.

Han försäkrade ändå att inget direkt krigshot föreligger för Finland.

”Vår styrka har fått allmänt erkännande”

Den senaste tiden har det diskuterats om vi borde ha gjort något annorlunda tidigare, till exempel när det kommer till relationen med Ryssland. Självkritik är alltid nyttigt, men utifrån sett har vi främst fått beröm, konstaterade Niinistö.

– Vår styrka har fått allmänt erkännande. På andra håll har man undrat hur vi kan vara så väl förberedda på att bli Natomedlemmar.

Därför har också ratificeringsprocessen av Finlands medlemsansökan gått historiskt snabbt. Ingen tror längre att vi bara söker skydd i Nato, utan nu ser man att vi stärker Nato, sa han.

– Finland får beröm för att vi inte alltid gör ett stort nummer av oss själva, utan vi tar itu saker.

Han sa att steget vi tar i och med Natomedlemskapet är stort, både konkret och mentalt.

Vår profil som Natomedlem kommer att formas naturligt i sinom tid

― President Sauli Niinistö

Vissa har redan velat bestämma hur vår Natoprofil ska se ut, sa Niinistö, och hänvisade bland annat till diskussionen om att placera kärnvapnen i Finland. Niinistö sa det är klart att kärnvapen är en viktig del av Natos styrka, men att vi nu ska koncentrera oss på medlemsprocessen.

– Vår profil som Natomedlem kommer att formas naturligt i sinom tid.

Han försäkrade ändå att Finland inte planerar att förvara kärnvapen på sitt territorium. Ingen har heller erbjudit oss något sådant, sa han.

Ett kärnvapenkrig går inte att vinna, och därför ska man inte föra ett sådant, citerade Niinistö ett uttalande från FN:s säkerhetsråd, och påminde om att Nato har kärnvapen bara i förebyggande syfte.

Finland har inte stött kurdorganisationerna

Niinistö har de senaste veckorna träffat bland annat Sveriges färska statsminister Ulf Kristersson, Litauens president Gitanas Nausėda och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Dessutom har han diskuterat Natoprocessen med Ungerns premiärminister Victor Orbán per telefon.

Det är bara Ungern och Turkiet som ännu inte ratificerat Finlands och Sveriges Natomedlemskap. Ungern väntas göra det i december, sa utrikesminister Pekka Haavisto förra veckan.

På en presskonferens efter talet fick presidenten en fråga om Sveriges kursändring när det kommer till kurderna. Han svarade att han inte vet vilka kontakter Sverige har haft med kurdorganisationerna.

När det gäller Finland sa han att det har funnits en felaktig uppfattning om att Finland skulle ha slutat bistå de kurdiska organisationerna. Finland inte har stött de kurdiska organisationerna direkt tidigare heller, men Finland bistår kurderna via internationella hjälporganisationer, och det kommer att fortsätta, sa Niinistö.

”Viktigt att upprätthålla kontakten till Moskva”

Om kriget i Ukraina sa president Sauli Niinistö att han inte ser några tecken på att någondera parten vill ge efter.

– Ukraina har all rätt och alla de rätta orsakerna att försvara sig. Ryssland har ingen rätt, och inga orsaker, att anfalla.

Det är bara Ukraina som kan besluta om hur landet ska fortsätta försvara sig, och Finland kommer att fortsätta stödja Ukraina tillsammans med det internationella samfundet, försäkrade Niinistö.

Presidenten sa ändå att det är farligt om diskussioner om krig blir vardag, och inte diskussioner om fred. Fred är ett så viktigt mål att det är viktigt att försöka upprätthålla kontakter också till Moskva, precis som Tyskland och Frankrike har försökt göra, sa han.

På presskonferensen efter talet betonade han att det inte handlar om att samarbeta med Moskva. utan om att upprätthålla en kontakt.

– Det handlar inte om annat än att få slut på dödandet.

Också Försvarsmaktens kommendör Timo Kivinen framförde en hälsning vid öppnandet av försvarskursen.

Du kan se president Sauli Niinistös och Förvarsmaktens kommendörs presskonferens efter öppningstalen nedan.

Intervjuer med President Sauli Niinistö och försvarsmaktens kommendör Timo Kivinen - Spela upp på Arenan