Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Medan världsledarna samlas för COP27 skakar tusentals regimkritiker galler – Egyptens kändaste politiska fånge hotar att svälta ihjäl

COP27-skylt fotograferad mot solnedgång.
Bildtext Människorättsorganisationer är kritiska till att klimatmötet ordnas i Egypten.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Samtidigt som världsledare, politiker, aktivister och journalister samlas på den egyptiska turistorten Sharm el-Sheikh för FN:s klimatmöte COP27 har den brittisk-egyptiska Alaa Abd El-Fattah slutat dricka.

Abd el-Fattah, som är en av landets främsta aktivister, har nu hungerstrejkat i över sex månader. Under de månaderna har han endast ätit hundra kalorier om dagen och druckit vatten, men under söndagskvällen meddelade han att han trappar upp hungerstrejken till att också omfatta vätska.

Människorättsorganisationen Amnesty International varnar för att Egypten bara har dagar på sig för att rädda hans liv. Enligt Amnestys generalsekreterare Agnes Callamard handlar det om maximalt tre dagar. Klimatmötet pågår i nästan två veckor, fram till 18.11.

– Om de inte vill att han dör, något de borde och kan förhindra, måste de agera nu, sa Callamard under en presskonferens i Egyptens huvudstad Kairo.

Callamard deltar i klimatmötet för att driva människorättsfrågor relaterade till klimatförändringen, inklusive frågan om att rikare länder ska bistå mer sårbara länder som lider av klimatförändringens följder.

Men hon säger också att hon kommer försöka driva frågan om landets politiska fångar.

Över 760 egyptiska politiska fångar har frigetts inför mötet, enligt Callamard.

Men enligt människorättsorganisationens siffror har över 1 500 personer arresterats bara sedan april, 150 av dem under bara de två senaste veckorna.

Alaa Abdel Fattah
Bildtext Arkivbild på Alaa Abd El-Fattah.
Bild: EPA/All Over Press/KHALED ELFIQI

Människorättsorganisationer ifrågasätter valet av mötesplats

Amnesty och andra människorättsorganisationer har ifrågasatt FN:s val att ordna toppmötet i en auktoritär stat där politiska oliktänkare buras in. Egypten begränsar också protester under toppmötet och har intensifierat övervakningen.

I dag uppskattas ungefär 60 000 politiska fångar sitta fängslade i Egypten och exempelvis forskares handlingsutrymme har begränsats kraftigt under hot om hårda straff.

Den kanadensiska författaren och opinionsredaktören Naomi Klein skriver om Egyptens ”COP27-maskerad” där man stoltserar med solpaneler samtidigt som man förbjuder kritisk forskning och fängslar aktivister i en artikel för nättidningen The Intercept. Opinionstexten har också publicerats av The Guardian.

Greta Thunberg kritiserade världsledarna i ett uppmärksammat tal under fjolårets klimatmöte i Glasgow där hon sa att de sällan kommer med något annat än bara ”bla, bla, bla”. Klein argumenterar för att årets möte snarast handlar om ”blod, blod, blod”.

Hon lyfter fram att omkring 1 000 demonstranter har mördats av Egyptens säkerhetsstyrkor för att se till att säkra makten för president Abd al-Fattah al-Sisi, och hur människor misshandlas och torteras både på gatan och i fängelser.

Klein lyfter också upp Alaa abd El-Fattah som fortfarande lever, trots att hans dagar enligt Amnesty nu kan vara räknade.

Vakt står utanför porten in till konferensområdet vid COP27.
Bildtext Säkerhetsarrangemangen vid COP27 är hårda.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Alaa abd El-Fattah – symbol för tillbakagången till autokrati

Den fängslade aktivisten Alaa Abd El-Fattah blev känd under Arabiska våren då en massiv protestvåg svepte över Nordafrika och Arabiska halvön år 2011.

Den 40-åriga aktivisten har suttit fängslad under merparten av det senaste årtiondet. Hans öde har mer eller mindre kommit att bli en symbol för Egyptens tillbakagång till autokrati.

Vi tar det i kortformat. Protesterna under Arabiska våren år 2011 ledde till att Hosni Mubarak och hans regim föll efter 30 år vid makten. Men någon demokratisk reform som efterlystes blev det inte.

Muhammad Mursi som var partiledare för Frihets- och rättvisepartiet som grundades av Muslimska brödraskapet efter revolutionen 2011 vann presidentvalet år 2012. Under sin tid vid makten hade han inget intresse av samarbete med sekulära eller liberaler.

Hans tid som president blev inte lång. Efter ett år störtades han i en militärkupp som leddes av den nuvarande presidenten Abdul Fatah al-Sisi.

Sedan al-Sisi utsågs till president år 2014 har han styrt Egypten med järnhand. Hans regim krossade först brödraskapet och sedan den liberala oppositionen enligt principen om att söndra och härska.

al-Sisi har skapat en polisstat där tiotusentals oppositionella har fängslats och meningsmotståndare har dömts till döden.

Muslimska brödraskapet är förbjudet i Egypten sedan år 2013, och organisationen är terrorstämplad av bland annat Egypten, Ryssland och Syrien.

Abdel Fattah al-Sisi
Bildtext al-Sisi har ändrat grundlagen så att han kan sitta kvar som president fram till 2030.
Bild: Sven Simon / AOP

Forskningen begränsas under censurlagar

Många aktivister, journalister och akademiker har sedan år 2011 flytt landet.

Det är inte bara mänskliga rättigheter det tummas på. År 2019 införde Egypten en lag om att forskare måste få regimens tillåtelse för att publicera information som kan anses vara politisk.

Det råder också censur i stor utsträckning. Regimen har inte bara lagt munkavle på aktivister genom hot eller straff utan också begränsat tillgången till olika nätsidor.

Människorättsorganisationen Human Right Watch uppger att många forskare har tvingats dra in eller begränsa sin forskning enligt den nya lagen.

En stor egyptisk miljöorganisation fick dra tillbaka sin forskning eftersom det i praktiken blev omöjligt att forska.

Ingen av de 13 aktivister, akademiker, forskare eller journalister som arbetar med miljöfrågor som Human Rights Watch intervjuade för sin rapport vågade ställa upp under eget namn av rädsla för repressalier.

De egyptier som är inbjudna till mötet i egenskap av representanter för civilsamhället uppges endast få diskutera tillåtna ämnen, så som skräpinsamling, återvinning, förnybar energi och livsmedelssäkerhet.

På den förbjudna listan finns ämnen som tangerar regeringens misslyckanden i fråga om att skydda människors rättigheter mot skador som har orsakats av företagsintressen, så som frågor som rör vattensäkerhet, industriell förorening och jordbruksnäring.

”Trött på miljörörelsens skenhelighet”

Mona Seif som deltar i en demonstration med bilder på sin bror.
Bildtext Alaa Abd El-Fattahs familj har engagerat sig i kampen om att han ska friges. Här deltar hans syster Mona Seif i en demonstration i London.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Flera av den fängslade Alaa Abd El-Fattahs familjemedlemmar är framstående aktivister.

Hans syster Mona Seif har i flera år lobbat för att brodern, liksom andra politiska fångar, ska frikännas.

Också hans yngre syster Sanaa Seif har engagerat sig i sin brors fall, även om hon själv spelade en stor roll under upproret 2011. Hon kritiserade miljörörelsen på Twitter.

”Jag är trött på miljörörelsens skenhelighet. Upprop har i månader strömmat ut från Egypten med varningar om att COP27 kommer sträcka sig långt över bara greenwashing (grönmålning), att konsekvenserna för oss kommer bli hemska. Ändå väljer de flesta att ignorera människorättsläget.” skrev hon.

Hon konstaterar också att kampen mot klimatförändringen och kampen för mänskliga rättigheter är nära sammankopplade och säger att de inte borde föras separat.

Sanaa Seif kommer att delta i mötet för att uppmärksamma broderns fall. Hon har själv också suttit fängslad för att ha spridit falska nyheter och för att ha förolämpat en polis.

– I dag (söndag) tog han sitt sista glas vatten, det är fråga om timmar. Jag är mycket orolig. Jag är också här för att sätta press på världsledarna som deltar, sa Seif inför mötet.

Källor: AP, Amnesty, Reuters, The Guardian, Human Rights Watch