Huvudpersonen i Viktor Granös nya film blir kär i den virtuella versionen av sig själv – väcker frågor om AI-maskinernas känsloliv
Tidigare trodde de flesta inom västerländsk vetenskap att djur inte hade hade något själsliv. Nu vet vi att djur kan känna glädje, saknad och sorg. Men kan en AI-maskin känna och uppleva saker?
Den frågan tar filmskaparen Viktor Granö upp i sin nya kortfilm Loading love.
– Vi människor kan inte på förhand slå fast vad en maskin har kapacitet att göra, säger han.
Han vidareutvecklar resonemanget:
– Vi har fått lov att vänja oss vid tanken på AI-program som upphovspersoner; till konstverk, musikstycken och annat.
Kommer på sin fru med att ha VR-sex
Loading Love är ett triangeldrama mellan programmeraren Kira, spelad av Jessica Grabowsky, hennes man Henrik som är en misslyckad kompositör, spelad av Elmer Bäck, och Henriks virtuella klon som är Kiras skapelse.
Mycket av Kiras tid går åt till arbetet med att bygga en ny virtualvärld baserad på artificiell intelligens. En eftermiddag kommer Henrik på henne med att ha virtuellt sex med någon inuti VR-programmet.
Henrik bryter sig in i programmet för att ta reda på vem hans fru ligger med, och träffar verkligen Kiras älskare. Det är en klon av Henrik själv. En klon som är till punkt och pricka likadan som han, bara bättre. Lite mer begåvad, lite mer attraktiv.
Vad händer inuti Henrik när han träffar en bättre upplaga av sig själv? Kan han vara svartsjuk – på sig själv? Och hur ska han hantera att han VR-Henriks attraktionskraft verkar också på honom?
– Det fanns en tydlig första gnista som jag utgick ifrån när jag började skriva manus, säger Viktor Granö. Det var ett citat av Milan Kundera, som jag aldrig har lyckats hitta igen, men det går ungefär så här: “Vi förälskar oss inte i varandra, utan i vår egen förälskelse”. Den idén tog jag, och konkretiserade temat i den här berättelsen.
En film utan humor är som ett rum utan syre
Viktor Granö
Trots att temat i filmen är väldigt allvarligt, blev den färdiga filmen humoristisk och stundvis rentav komisk. Som då Henrik kliver in i spelets virtuella verklighet och märker att han är iklädd Kiras kropp, men då han börjar tala lyser hans egen röst igenom.
VR-Henrik frågar vad det är för fel på Kiras röst (lite som då Rödluvan frågar vargen varför han har så stor mun) och Henrik svarar “ont i halsen”.
– Skådespelarna tillför värme och humor till sina karaktärer, säger Viktor Granö. Men en dramasituation kan bara bli rolig om den görs på allvar. Komedi kräver allvar, precis som tragedi kräver humor. Och en film utan humor är som ett rum utan syre.
Den ultimata kärlekssången
Viktor Granö står också för filmens musik, som spelar en viktig roll i berättelsen. I filmen kämpar Henrik med att färdigställa den ultimata kärlekssången till Kira, men går bet gång på gång. I spelet har däremot den virtuella klonen av honom komponerat sången klart. Och gjort den till ett mästerverk.
– Jag visste från början att det musikaliska ska vara en stor del av filmen. Musik är ett bra verktyg för att levandegöra olika känslor.
Sången i filmen heter Ändra dig aldrig, och Elmer Bäck sjunger den med strålande ögon och ett vidöppet hjärta. Det är drabbande och sorgligt, eftersom det enda säkra är att vi människor förändras under livets gång.
Ville alltid bli regissör
Viktor Granö visste redan som barn att han i framtiden skulle bli filmregissör. Han tittade på otaliga filmer, tecknade filmaffischer och skrev synopsis till olika berättelser. Som 13-åring fick han sin första videokamera i present av sina föräldrar och genast var han igång med att skapa mästerverk.
Från den tiden finns en inspelning kvar. En mycket ung demonregissör, som med slätt ansikte och sugande blick talar till sin kamera:
– Hej, Jag heter Viktor Granö. Jag är 13 år, och går på klass 7C i Sökövikens skola. Det är jag som äger dig, den här kameran. Jag ska bli filmregissör. Det har jag bestämt. För länge sen.
”Skriva manus är ett hantverk man kan lära sig”
Inspelningen finns med i Viktor Granös debutfilm från 2018, den artistiska essäfilmen Theseuskomplexet. Filmen handlar om den krokiga vägen fram till drömmarnas mål. För han blev ju filmregissör, efter att ha arbetat som kulturjournalist och radiodokumentarist. Numera driver Viktor Granö produktionsbolaget Ab Ljud och bild, ett enpersonsföretag i vilket han är både producent och verkställande direktör.
Som yngre, när han drömde om att bli demonregissör, hade Viktor Granö ett stort inre krav på att skapa stora mästerverk direkt, utan att öva sig innan.
– Först när jag kände att jag hade utvecklats tillräckligt som skribent satte jag mig ner och skrev ett manus. Det är ett hantverk som man kan lära sig, med regler att följa eller för all del bryta mot. Men det är lätt att gå i lås om man vill för mycket.

Filmen Loading love finns på Arenan, och ingår i Svenska Yles kortfilmssatsning i vår. Tre söndagar i april, med start den 9.4, sänds sammanlagt åtta kortfilmer.
Här kan du se kortfilmernas skapare berätta närmare om sina verk!

Alla Svenska Yles kortfilmer hittar du här.
Läs också: Har du inte tid eller ork till en långfilm? Välj en kort i kväll!