Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Elvira Öberg har på rekordtid gått från medelmåtta till en av världens bästa skidskyttar – med storasyster Hanna som vägvisare: ”Kan hon så kan jag också”

Elvira rullskidar på toppen av banan i Östersund med ett färgrannt höstlandskap och Storsjön i bakgrunden
Bild: Magnus Eklöv / Yle

Hon har gått från medelmåtta till en av världens bästa skidskyttar på bara några år. Under den osannolikt snabba resan mot toppen har Elvira Öberg gått i sina förebilders fotspår, med storasyster Hanna som vägvisare.

Det är en typiskt grådisig oktobermorgon i Östersund i Sverige. Trots att löven i träden är färggranna orkar nyanserna inte tränga igenom diset. En efter en börjar skidskyttar dyka upp för morgonens träningspass. En del anländer på cykel, andra med rullskidor.

Östersund är den centrala orten i Sverige när det handlar om skidskytte. Inom några kilometers radie finns idrottare, tränare och forskning och stadion samlat i ett riktigt skidskyttecentrum.

Nu kommer en av skidskyttevärldens hetaste namn för tillfället, Elvira Öberg. Hon har valt rullskidorna. Hon ska den här morgonen genomföra ett individuellt träningspass.

– Jag kommer att köra i tre timmar, med åtta skjutningar mellan varven, förklarar förra vinterns trefaldiga OS-medaljör för Sportlivs gästande filmteam innan hon rullar ut mattorna på vallen och gör sin inskjutning.

Elvira tittar ut över skidskyttearenan i ett svagt morgondis
Bildtext Elvira Öberg hör till de stora favoriterna till totalsegern i världscupen den här säsongen.
Bild: Magnus Eklöv / Yle

På vallen finns samtidigt ett trettiotal övriga skidskyttar. På plats är bland annat B-landslaget och universitetsstuderanden som hör till Mittuniversitetets idrottsakademi.

Många av dem drömmer om att någon gång nå lika långt som Elvira Öberg. För inte så många år sedan var hon själv en av dem som drömde om att någon gång nå lika långt som sina idoler.

Länge såg det också osannolikt ut att hon skulle nå ända fram.

Se Sportlivs minidokumentär om medelmåttan som blev stjärna:

För dålig för skidgymnasiet - nu är Elvira Öberg en av världens bästa: "Det spelar ingen roll hur duktig du är som 15-åring" - Spela upp på Arenan

Höll på bli utanför skidgymnasiet

I yngre junioråren talade inte mycket för Elvira Öbergs blivande stjärnstatus. Skidskytte var inte alltid prioritet nummer ett, olikt storasyster Hanna.

Där som Hanna som liten lekte med dockor var Elvira mer intresserad av bilar och motorkälkar. I tidiga tonåren var Hanna redan dedikerad för sporten medan Elvira föredrog att hänga med kompisar.

Eftersom hon inte var speciellt duktig på skidskytteträningen kändes den inte heller direkt kul. Hon var också mycket sjuk vilket gjorde att hon inte fick någon kontinuitet i träningen.

Men skidskytte hängde kvar. När familjen flyttade från Kiruna till Piteå var det pappa Tomas som grundade ortens skidskytteförening för att flickornas hobby skulle fortsätta.

När det blev dags för att börja i gymnasiet funderade Elvira på skidgymnasiet i Sollefteå. Men det fanns ett problem.

– Jag var helt enkelt för dålig och fick inte plats, säger Öberg.

Elvira rullskidar i ett färgrannt höstlandskap
Bildtext Skidåkningen har alltid varit Öbergs styrka.
Bild: Magnus Eklöv / Yle

Hon funderade på att lägga av helt och hållet – men ödet ville annat. I sista stund öppnade sig en reservplats till gymnasiet, vilket förändrade allting.

– Jag är så tacksam över att jag fick en reservplats, annars hade jag inte fortsatt med skidskytte och suttit här i dag. Det är jag ganska övertygad om.

Skidgymnasiet kom att bli vändpunkten för Elvira Öberg. Från att ha varit en medelmåtta utvecklades hon i rasande takt till att nu som 23-åring höra till de bästa i världen.

”En häftig resa”

Öberg sätter igång med dagens träning.

– Jag åker den längre slingan och så kommer jag in och skjuta efter varje varv. Jag skjuter totalt fyra stå- och fyra liggserier.

Skidskyttearenan i Östersund har sedan gymnasiet varit hemmastadion. Här utförs en stor del av träningssäsongens pass. Det var på den här arenan som hon gjorde sin världscupdebut i december 2019.

I skidgymnasiet började Elvira Öberg träna ordentligt. Träningen bet med omedelbar verkan. Redan i sitt första junior-VM knep hon brons och året därpå som 19-åring blev det tre VM-guld i samma mästerskap.

Och farten avtog inte där. Öberg blev inplockad i landslaget och fick känna på tränargurun Wolfgang Pichlers grymma träningar.

– Att hoppa in i seniorlaget innebar en stor omställning och chock i träningsmängd. Jag var ju bara 19 år och fortfarande yngre junior.

Elvira i eftermiddagssolen vid Storsjöns strand
Bild: Magnus Eklöv / Yle

Trots den ringa åldern svarade kroppen bra på den tuffa träningen och utvecklingen fortsatte, trots att Öberg under det första året i landslaget inte höll helt samma nivå som de övriga.

Under debutsäsongen i världscupen 2019-2020 blev en åttonde plats hennes bästa placering – men redan följande säsong var hon omställd och redo. Hon klättrade upp på prispallen vid ett par repriser och hade därmed definitivt tagit klivet in i eliten. Detta på ofattbart kort tid.

– Det har gått otroligt snabbt. Att för fyra, fem år sedan varit långt efter till att plötsligt köra världscup och slåss om pallplatser. Det är en häftig resa, säger Öberg som i förra vinterns OS vann silver i sprint och jaktstart.

Förutom de två individuella medaljerna i Peking förde hon som ankare in Sverige som mästare i damstafetten. De övriga i laget var Linn Persson, Mona Brorsson och – naturligtvis – världsmästaren och dubbla olympiska guldmedaljören Hanna Öberg.

Hanna växlar över till Elvira i OS-stafetten
Bildtext Systrarna Öberg åkte de två sista etapperna i OS-stafetten, där Sverige vann för första gången i historien.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Storasyster Hanna en viktig vägvisare

För många kan steget från junior till senior vara väldigt stort. För Elvira Öberg har det till synes varit hur lätt som helst.

Hon har haft en färdig väg att gå, en färdig modell att följa, ända från skidgymnasiet till världstoppen. Storasyster Hanna har vandrat samma stig.

– Att ha sin syster som en av de bästa skidskyttarna i världen har betytt mycket. Att hon funnits där har gjort min resa mycket enklare.

Framför allt har Hanna betytt mycket med tanke på självförtroendet. Det har inspirerat Elvira att se storasyster lyckas och visa att det är möjligt.

Det som har funkat för Hanna har också funkat för Elvira. Med åren har de även vuxit närmare varandra och klarat av att dra nytta av varandras styrkor, vilket har varit en framgångsfaktor.

– Kan hon så kan jag också, beskriver Elvira tankemönstret.

– Hanna har funnits där som stöd när det var massor av nya saker att hålla koll på, nya tävlingsorter, media och plötsligt en bredare publik som brydde sig om hur det gick i tävlingarna.

Elvira Öberg, Tiril Eckhoff ja Hanna Öberg hymyilevät ja tuulettavat.
Bildtext Systrarna Öberg har fått stå samtidigt på prispallen i flera lopp. Här tillsammans med norskan Tiril Eckhoff.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Skillnaden mellan att åka juniortävlingar och IBU-cup jämfört med världscup var en helt ny värld. Utan storasysters hjälp hade varit betydligt svårare att hitta rätt. Även stödet från de andra tjejerna i laget har varit viktigt då hon tagit sina första steg i landslaget och världscupsammanhang.

– De har varit förebilder som gett energi och inspiration, och förklarat att det inte var konstigt att man är trött efter att tävlat flera veckor på raken. Stödet jag fått har definitivt betytt mycket.

Skifta fokus avgörande

Öberg rullar in på vallen för åttonde och sista gången. Det har gått två timmar sedan hon inledde sin träning. Hon lägger sig på mattan och avfyrar skotten i snabbt tempo. Fjärde skottet slinker förbi, en bom. Hon hoppar snabbt upp från mattan och slänger i farten geväret på ryggen. Sista varvet börjar.

Att hon tappar några sekunder per skytte till de snabbaste på vallen spelar ingen avgörande roll. Hon kompenserar den förlorade tiden ute i terrängen.

Skidåkningen är Elvira Öbergs styrka. Redan det första året på världscupen visade hon att hon hör till de snabbaste i fältet och under förra säsongen var hon oftast den kvickaste damen i spåret.

Nu jobbar hon på jämnheten. Hon vet att hon håller tillräckligt hög nivå som bäst och vill nu höja sin lägsta nivå.

Elvira skjuter liggande på vallen i Östersund
Bildtext Lugn på vallen, aggressiv i spåret. Det funkar bäst för Öberg.
Bild: Magnus Eklöv / Yle

Aggressiv åkning är kännetecknande för Öberg, men då hon kommer till vallen gäller det att skifta fokus. Att skjuta med samma aggressiva inställning som i spåret är inget alternativ.

– Jag vill inte ha samma mindset som ute i spåret. Det skulle inte gynna mig, jag skulle inte skjuta bra. Det handlar långt om självförtroende. Åkningen är min styrka, på vallen behöver jag lugnet.

På banan är fokuset på skidåkningen. Då tänker hon inte på skyttet, utan det gäller att ha koll på linjer och teknik och fart på de olika partierna. När hon sedan närmar sig vallen skiftar hon fokus och styr all koncentration på skyttet.

– Det är två olika moment och man måste ha två inställningar. Man kan inte bara ha bråttom inne på vallen och tänka sig vara så snabb som möjligt utan det handlar om att träffa tavlorna.

När skiftet sker är olika på olika banor. På varje bana har hon gjort en plan för sig, när hon ska skifta fokuset, beroende på hur ingången till vallen ser ut.

– Är det en tuff ingång börjar jag fokusera på andningen tidigare och då sker skiftet tidigare. På bekanta banor sker det på rutin, som här hemma i Östersund, utan att jag behöver koncentrera mig på det.

Elvira skjuter en serie liggande på vallen i Östersund
Bildtext Vallen i Östersund känner Elvira Öberg utan och innan.
Bild: Magnus Eklöv / Yle

En av favoriterna i år

Öberg kommer in på arenan efter det sista varvet i spåret. Men träningen är inte slut där. Hon byter rullskidor till ett par menat för klassisk åkning.

– Jag kör en dryg timme klassiskt ännu, säger Öberg och försvinner ut på banan igen.

Med en månad kvar till säsongsöppningen har spekulationerna kring vem som kommer att vara årets dominant startat. Då de norska stjärnorna Tiril Eckhoff och Marte Røiseland har haft problem med hälsan och hamnar stå över åtminstone öppningsveckan i Kontiolax sista veckan i november, riktas blickarna mot de svenska systrarna Öberg.

I fjol kom Elvira Öberg tvåa i totalcupen, trots att formen toppades till OS. Utöver OS framgången blev det i världscupen fyra segrar och fyra pallplaceringar under fjolårssäsongen. Världscupen har högt status inom skidskytte och att ta hem totalcupen är också ett viktigt mål.

– Det delas ju bara ut en titel i totala världscupen medan det delas ut sju VM-guld per år. Det skulle betyda jättemycket att få ta hem totalen.

Elvira Öberg jublar.
Bildtext Seger i totalcupen ett av målen för Öberg.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Målet i år är att hålla en jämnhög nivå genom hela säsongen. Men att klara av att prestera på toppnivå vecka efter vecka är en tuff utmaning. Det handlar inte bara att fysiskt vara i topptrim utan det gäller också att mentalt orka ladda om inför varje vecka och varje lopp.

– Att vara med i toppen hela tiden kostar mycket. Det är mycket en mental grej. Minst lika mycket som fysiskt, där skillnaderna är små.

Öberg säger att ju mer erfarenhet man har, desto enklare blir det att hålla ihop paketet. Med ett år av rutin till på nacken och en lyckad träningsperiod bakom sig är Elvira Öberg definitivt en av dem som kan slåss om totalcupen.

VM går i Oberhof i februari och där kan det bli fler stortävlingsmedaljer. Om det sedan blir seger i totalen just i år spelar inte så stor roll.

– Det är lätt att man säger att man ska vinna totalen, men det ska göras också. Jag är bara 23 år, så det känns att jag har många år på mig ännu.

Diskussion om artikeln