Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tre finlandssvenska böcker nominerade till Finlandia Junior-priset

Uppdaterad 09.11.2022 12:31.
De nominerade till Finlandia Junior-priset 2022: Ellen Strömberg, Katri Kirkkopelto, Reetta Niemelä, Jenny Lucander, Katja Bargum, Marisha Rasi-Koskinen, Sofia Chanfreau, Amanda Chanfreau, Saara Kekäläinen och Reetta Niemensivu.
Bild: Lehtikuva

Ellen Strömberg, systrarna Sofia och Amanda Chanfreau, Katja Bargum och Jenny Lucander är nominerade till Finlandia Junior-priset 2022.

Finlandiapriset till barn- och ungdomslitteraturen, eller Finlandia Junior-priset, delas sedan år 1997 ut av Finlands Bokstiftelse till en förtjänstfull finländsk barn- eller ungdomsbok. Priset är på 30 000 euro.

Urvalsjuryn, som nominerat sex barn- och ungdomsböcker ur årets skörd, bestod i år av universitetslektorn Sirke Happonen (ordförande), läraren i finska språket och litteraturen, Mari Uusitalo, samt studerande Pyry Vaismaa, som tilldelades essäpriset Lilla Finlandia år 2019.

Lyssna på en intervju med de finlandssvenska kandidaterna till Finlandia Junior-priset:

Tre finlandssvenska böcker är nominerade till Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur 2022

7:00

Den enväldiga juryn, som utser årets vinnare, är skådespelaren och klassläraren Ernest Lawson.

Och Lawson har att välja mellan följande verk:

Katja Bargum och Jenny Lucander (illustrationer): Myrornas rekordbok

För några år sedan gav biologen och vetenskapsjournalisten Katja Bargum ut faktaboken Myrornas hemliga liv som riktade sig till en vuxen läsekrets. I Myrornas rekordbok är den tilltänkta publiken nyfikna och vetgiriga barn och unga.

I Myrornas rekordbok kan man läsa om allt som man någonsin har undrat om myror – och sånt som man aldrig har kunnat föreställa sig.

I myrornas värld myllrar det av rekord, för även om myrorna är små har de superkrafter. De kan leva precis överallt i världen. De kan bo i femtio graders hetta i öknen, inuti ett ekollon, under marken, på internationella rymdstationen eller hemma hos dig. De kan bygga myrstackar som är högre än en vuxen människa. Vissa myror äter bladluskiss, andra svamp, och en del äter bara tusenfotingar. Det finns en miljon miljarder myror på jorden. Och vi möter dem hela tiden i vår vardag.

Lyssna på ett avsnitt av Kvanthopp där Katja Bargum berättar om myrornas fascinerande värld:

Allt du inte visste att du ville veta om myror!

44:44

Sofia Chanfreau och Amanda Chanfreau (illustrationer): Giraffens hjärta är ovanligt stort

Systrarna Sofia och Amanda Chanfreau debuterar som barnboksförfattare respektive -illustratör med kapitelboken Giraffens hjärta är ovanligt stort.

Vega är tio år och bor på Giraffön tillsammans med Pappa. Allt är som vanligt i Vegas liv, alltså rätt så ovanligt. Hon ser saker som ingen annan ser, bland annat fantasidjur som håller henne sällskap i vardagen. I badrummet bor en grizzlybjörn med pälsen full av skummigt schampo och på skolvägen finns både asfaltsbävern Atle och övergångszebran Zacharias.

Vega har aldrig träffat sin mamma, och när hon frågar Pappa och morfar Hektor talar de i gåtor. När Pappa dessutom skaffar sig en kylig flickvän, samtidigt som Vega får en oväntad brevvän, ger sig Vega ut på äventyr för att leta reda på sin mamma.

Saara Kekäläinen och Reetta Niemensivu (illustrationer): Valpuri ja vaarallinen aamupuuro

Till frukost beställer Valpuri en specialare med croissanter, våfflor och hallonsylt, jordnötssmör, chokladkräm, tjinuski och lite strössel som kronan på verket – men pappa serverar henne … gröt! Så börjar en tvekamp mellan Valpuri och gröten, och frågan är: vem vinner?

Fotograficollage med bilder på Ellen Strömberg, Katja Bargum, Jenny Lucander, Sofia Chanfreau, Amanda Chanfreau, Saara Kekäläinen, Reetta Niemelä och Marisha Rasi-Koskinen.
Bildtext Finlandia Junior 2022 är en ”all female”-panel med endast kvinnliga författare och illustratörer nominerade till priset.
Bild: Jennifer Granqvist, Helen Korpak, Niklas Sandström, Mikael Morueta Holme, Uzi Varon, Lari Järnefelt, Marjaana Malkamaki,

Reetta Niemelä och Katri Kirkkopelto (illustrationer): Mustan Kuun majatalo

Mustan Kuun majatalo är första delen i en kommande fantasy-serie som handlar om den djurälskande Saimi Salaper och hennes veterinär till pappa som köpt ett hus i Sinimäki för att grunda ett djursjukhus. Men vad är det för ett hus de köpt?

I Mustan Kuun majatalo kombineras olika teman som miljövård och skydd av vilda djur med folktro och mytologi.

Marisha Rasi-Koskinen: Pudonneet

Marisha Rasi-Koskinen tilldelades Finlandia Junior-priset år 2019 för romanen Auringon pimeä puoli, och i år är hon nominerad till priset för romanen Pudonneet som handlar om tre unga som söker sin väg och sina drömmar i en roman där allt inte är som det ser ut att vara.

Ellen Strömberg: Vi ska ju bara cykla förbi

För en dryg vecka sedan nominerades Ellen Strömbergs ungdomsbok Vi ska ju bara cykla förbi till det svenska Augustpriset, och nu är boken också kandidat till Finlandia Junior-priset.

Vi ska ju bara cykla förbi handlar om Manda och Malin som går i nian, de är bästisar och bor i ett litet samhälle där det verkligen inte händer mycket. Mestadels cyklar de omkring i jakt på något spännande - en kille, en fest, lite kärlek, vad som helst. Om de inte cyklar så hänger de vid kiosken nästan varje dag, eller på biblioteket.

När den snyggaste killen Manda någonsin sett börjar jobba på pizzerian känner hon att äntligen, nu kan livet börja! Men hur intresserad är han egentligen av henne, är hon inte alldeles för vanlig för honom? Och hur intresserad är hon själv, när allt kommer omkring?

Vilken bok som tilldelas Finlandiapriset i facklitteratur år 2022 kungörs onsdagen 30 november med start kl. 19 i en direktsänd specialsändning på Yle TV1 och Arenan:

Finlandiaprisen i litteratur 2022 - Spela upp på Arenan