Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ingvild Flugstad Østberg redo för comeback – norskan har brottats med hälsoproblem och tog hjälp av näringsexpert: ”Brutalt ärliga – måste tåla att höra det”

Ingvild Flugstad Östberg åker skidor.
Bildtext Ingvild Flugstad Østberg tävlade i Ruka då världscupen startade i fjol, men några veckor senare var säsongen över.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ingvild Flugstad Østberg har fått grönt ljus att tävla och siktar på återkomst i världscupen före jul. Nu talar norskan om problemen och vägen som hon har gått mot godkända hälsotester.

Therese Johaug har pensionerat sig – och det har skapat ett stort hål i norska damlandslaget på skidor.

Därför kom Ingvild Flugstad Østberg med ett lovande besked under måndagen. Den flerfaldiga mästerskapsmedaljör har bara tävlat tre gånger i världscupen under de två senaste säsongerna på grund av hälsoproblem, men nu har hon fått grönt ljus i hälsotester.

– Jag blev väldigt glad, för jag har varit så nervös. Jag kan inte påstå annat än att jag har gått igenom en del, säger Østberg på en pressträff i Norge.

Det här betyder att Østberg, som inte finns med i det norska landslaget, får tävla igen. Godkända hälsotester är ett krav i Norge för att kunna tävla nationellt och internationellt.

– Jag har klarat av att göra ett gott jobb. Det har skett mycket från april–maj och dit jag har tagit mig i dag. Det har varit ett jobb varje dag och jag är väldigt glad.

– Det kan handla om konkreta saker som folk kan förhålla sig till, exempelvis att gå upp i vikt. Sen är det detaljer som är svårare att förklara, blodprov och kroppssammansättning. Det ska kombineras på ett sätt som gör att jag kan träna för att nå den nivå som jag vill.

Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug och Heidi Weng.
Bildtext För några år sedan var norska damlaget världsledande, men nu finns det frågetecken.
Bild: EPA/TERJE PEDERSEN

Det har handlat om problem med balansen mellan träning och kost under de senaste åren. I år har hon bland annat fått hjälp av en näringsexpert.

– Hon har varit väldigt tydlig. Vi har träffats regelbundet och varit brutalt ärliga med varandra. Det har varit väldigt viktigt. Hon har varit tydlig med vad som ska göras. Jag har inte varit lika säker, men man måste tåla att höra det.

Vann totala världscupen

Østberg missade VM i Oberstdorf 2021 och OS i Kina 2022 på grund av hälsoproblemen.

– Nu ska jag få göra det som jag har jobbat så mycket för: åka fort på skidor.

Østberg vann den totala världscupen 2019. I mästerskap har hon tre OS-medaljer och sex VM-medaljer – fem av dem under skid-VM i Seefeld 2019.

Nu är hon snart redo för comeback i tävlingsspåret – ett knappt år efter de senaste loppen i världscupen. Hon tävlade i Ruka, Lillehammer och Davos i början av förra säsongen innan hon ställde in resten av OS-satsningen.

Siktar mot VM i Planica

Planen är att tävla redan under Norges skidpremiär i Beitostølen den 18–20 november. En vecka efter det startar världscupen i Ruka.

– Jag har inga höga målsättningar i Beitostølen, men om allt går som jag hoppas har jag höga krav på mig själv under vintern. Jag har åkt väldigt få tävlingar de senaste åren och vet inte riktigt var jag ligger.

Enligt tränaren Pål Gunnar Mikkelsplass är siktet inställt på att Østberg ska tävla i världscupen på norsk mark (Lillehammer och Beitostølen) i december.

– VM är vinterns stora mål. Det ligger lite senare på säsongen än ett OS, så det finns fler möjligheter att visa vad jag kan både före och efter jul.

Yle sänder en stor del av tävlingar under världscupsäsongen och hela skid-VM i Planica. VM avgörs mellan den 21 februari och 5 mars.

Citatkällor: NRK, VG.

Diskussion om artikeln