Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Snart kan man spela fotboll året om i Kuppis i Åbo – fotbollsstadion får konstgräs, se hur arbetet framskrider

Kuppisstadions gräsmatta byts ut.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

Den nya konstgräsplanen ska tas i bruk i mitten av maj.

Grävmaskinerna är i flitigt bruk vid fotbollsstadion i Kuppis. Det gamla naturgräset har tagits bort och den halv meter tjocka mullen under den körs bort från området.

Gamla värmerör kan skymtas i de gropar som maskinerna grävt. Värmerören förs till återvinningen och så bygger man ett ännu effektivare värmesystem i deras ställe.

I det gamla värmesystemet var man tvungen att värma ett tjockt lager med jord, i det nya systemet behöver endast gräsytan värmas upp.

Värmeenergin hämtas från den intilliggande ishallen som spillvärme.

Det är meningen att stadion ska vara färdig i mitten av maj.

Maanrakennus Kivelä som är projektets underleverantörer flyttar jordmassorna. Verkställande direktör Ville Kivelä säger att arbetet kräver precision.

– Ytan måste vara ytterst jämn, eftersom den inte längre kan rätas ut efter att det nya gräset har lagts ovanpå, säger Kivelä.

Konstgräset delar åsikter

Många fotbollsspelare har utryckt sin oro över om konstgräs verkligen är lika bra spelunderlag som naturgräs.

Åbo stads idrottsplatsmästare Jukka Virtanen litar på konstgräset, eftersom nästan alla lag i fotbollsligan har konstgräs på sina hemmaplaner.

Det viktigaste enligt Virtanen är att man tack vare konstgräset kan använda planen året om. Tidigare spekulerade man i april om man skulle få starta fotbollssäsongen på blött gräs.

Men i fortsättningen är det här alltså inte ett problem.

Artikeln är en översättning av Yle Turkus artikel ”Turussa Kupittaan jalkapallostadionin nurmen vaihto on alkanut – tekonurmi mahdollistaa pelit ympäri vuoden”, skriven av Lassi Lähteenmäki. Översättningen är gjord av Pontus Nyqvist.

Diskussion om artikeln