Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Miljardsatsningar inom kartongindustrin är goda nyheter även i Lovisa – här är fabriken där dina gamla mjölkpaket får nytt liv

En industriarbetare i orange t-shirt står på en stege och tittar ut över lagret av kartonghylsor.
Bildtext Efterfrågan på hylstillverkaren Corex produkter har varit stabil under de senaste åren.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Nya miljardinvesteringar i kartongbranschen i Finland kan inverka positivt på industri i Lovisa. Yle Östnyland har besökt hylsfabriken i Lovisa som firar 50 år i år.

Har du någonsin funderat på vart kartongen du återvinner där hemma tar vägen? Chansen är relativt stor att den landar i Lovisa.

I en tidigare sillfabrik intill Lovisaviken, bara några kilometer söder om stadskärnan, tillverkas kartonghylsor av återvunnen kartong.

Tillverkningen har pågått i 50 år och under årens lopp har ägarna varierat. Många känner till fabriken vid namnet Corenso, men sedan några år tillbaka hör fabriken till bolaget Corex.

Corex har också en hylsfabrik i Imatra och en anläggning i Björneborg, där återvunnen hushållskartong behandlas innan kartongen skickas vidare österut.

Sedan i fjol hör också hylsfabriken i Liljendal till bolaget, som är en del av en stor belgisk koncern inom förpackningsbranschen.

Återvunnen kartong förvandlas till hylsor i Lovisa - Yle Östnyland fick en rundtur i fabriken

5:38

Symbios med pappersindustrin

Sedan några månader tillbaka är Lappträskbon Hannes Ollas arbetsledare vid fabriken i Lovisa. Hans karriär inom hylsindustrin startade med sommarjobb i fabriken i Liljendal.

Det är på hans ansvar att produktionen rullar på med så lite problem som möjligt.

– Jag tycker om att lösa problem. Så som jobbet är nu gillar jag det, säger han.

Arbetsledaren Hannes Ollas står i hylsfabriken och tittar in i kameran.
Bildtext Hannes Ollas började som sommarjobbare i fabriken i Liljendal. Nu ansvarar han för arbetet på fabriken i Lovisa.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Han visar runt i fabriken, som består av två våningar. Hylsmaskiner omringas av stora balar med kartong som ser ut som stora ljusbruna toarullar.

Kartongen ska senare limmas ihop för att senare bli en hylsa, ett slags rör som finns i olika storlekar.

Kartonghylsor kan användas på en mängd olika sätt, allt från rör för chips och whiskeyflaskor till hylsor för sytråd och större pappersbalar.

En person håller fram två kartonghylsor i händerna.
Bildtext Kartonghylsorna som tillverkas i Lovisa kommer i olika storlekar. De används huvudsakligen inom pappers- och kartongindustrin i Finland.
Bild: Malin Valtonen / Yle

När det gäller fabriken i Lovisa säljs produkterna främst till stora bolag inom pappers- och kartongindustrin i Finland, berättar direktören Maarit Simola.

Corex fabriker är väldigt beroende av hur det går för pappers- och kartongindustrin i Finland. Därför är de nya miljardinvesteringarna i kartongbranschen goda nyheter för bolaget.

Stora Enso vill konvertera pappersmaskinen i Uleåborg till en produktionslinje för kartong. Metsä Board å sin sida planerar en ny kartongfabrik i Kaskö.

– Vi har med glädje följt med de stora investeringarna i pappersindustrin i Finland. Vi justerar kapaciteten enligt industrin, berättar Jaakko Helminen som ansvarar för den ekonomiska och operativa verksamheten vid Corex i Norden och Kina.

Från två till ett skift

För drygt femton år sedan, då det var goda år för pappersindustrin, var produktionen av hylsor som störst i Lovisa. Då sköttes tillverkningen i två skift.

Sedan kom en nedgång vilket gjorde att personalstyrkan på fabriken krympte och man gick över till att jobba bara i ett skift. Det gör man än i dag och de senaste åren har efterfrågan på Corex produkter varit stabil.

I dag sysselsätter fabrikerna i Lovisa och Liljendal runt 15 personer var. Mycket av arbetet sköts av maskiner, men vissa delar av produktionen måste göras för hand av arbetarna.

Många i personalen i Lovisa har jobbat länge på fabriken. Personalomsättningen är inte stor och Maarit Simola uppskattar att medelåldern är drygt 50 år.

Fabriksarbetaren Jonas Lindblom står vid en maskin och tittar in i kameran.
Bildtext Jonas Lindblom trivs på jobbet. Som arbetarskyddsfullmäktige håller han koll på att säkerheten är på topp.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Det gör Jonas Lindblom till en av de yngre arbetarna med sina 40 år fyllda. Han har jobbat på fabriken i tolv år och är arbetarskyddsfullmäktig.

– Arbetet fungerar bra. Vi jobbar hårt för att säkerheten ska hållas hög, det har varit viktigt för oss, berättar Lindblom.

Simola och Helminen anser båda att Lovisa är ett bra ställe att ha hylsfabriker på, lagom nära pappersindustrin i de södra delarna av landet.

Planen är att behålla båda fabrikerna, även om det bara är 25 kilometer mellan fabriken i Lovisa och den i Liljendal.

Diskussion om artikeln